Sivas
Giriş Tarihi : 31-05-2022 18:04

SBTÜ'den Sivas halkına yönelik büyük hizmet...

Sivas’ta üniversite şehir buluşması kapsamında SBTÜ yaklaşık 3 milyon değerindeki 100 bin fideyi Sivas halkına dağıttı...

SBTÜ'den Sivas halkına yönelik büyük hizmet...

Savunma Sanayi ve Tarım Bilimleri alanında ihtisaslaşan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin (SBTÜ) toplumsal katkı çalışmaları kapsamında düzenlenen “Üniversite Şehir Buluşmaları - Fide Dağıtım Etkinliği”nde 100 bin adet fide vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtıldı.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi tarafından Tarımsal Ar-Ge Merkezinde üretilen domates, biber, kavun, karpuz, çilek ve lavantadan oluşan 100 bin adet fide, 31 Mayıs 2022 günü Atatürk ve Kongre Müzesi Bahçesinde gerçekleştirilen programla vatandaşlara dağıtıldı.

SBTÜ ile birlikte Et ve Süt Kurumu Sivas Et Kombinası Müdürlüğü, Tarım Mahsulleri Ofisi Sivas Şube Müdürlüğü ve TİGEM Tarım İşletmesi Müdürlüğünün de birer stant açarak katıldığı “Üniversite Şehir Buluşmaları - Fide Dağıtım Etkinliği”ne Sivaslı vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Tarımsal Üretimin desteklenmesi amacıyla çiftçi ve vatandaşların ihtiyaç duyduğu fidelerin üreticiler ile buluşturulması amacıyla gerçekleştirilen fide dağıtım etkinliğine Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Kayhan Işık, Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, SBTÜ Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ile vatandaşlar katıldı katıldı.

Üniversitelerin; eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı başlıklarında toplanan 3 temel görevi olduğunu söyleyen SBTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul fide dağıtım etkinliği ile Sivas’ta tarıma katkı sunmayı hedeflediklerini belirtti. SBTÜ’nün savunma sanayi ve tarım bilimlerinde ihtisaslaşan yeni nesil bir üniversite olduğuna vurgu yapan Rektör Kul; “ Eğitim-öğretim görevimiz kapsamında Üniversitemiz iki yıldır savunma teknolojilerinde ve tarım bilimlerinde yüksek lisans ve doktora programlarında eğitim öğretime devam etmektedir. Savunma şirketleri ile oluşturulan özgün lisansüstü eğitim modeli meyvelerini vermeye başlamıştır. Örneğin lisansüstü öğrencilerimiz TASAŞ TAİ, ve BAYKAR gibi Ülkemizin önemli savunma sanayi ve teknoloji üreten firmalarında işe başlamış, bazıları ise işe alım aşamasındadır. Öğrencilerimizin savunma sanayi kuruluşlarında yaptığı çalışmalara baktığımızda Üniversitemizin eğitim anlamında doğru yolda ilerlediği görülmektedir.

Bu yıl lisans düzeyinde de eğitime başlanacaktır. Araştırma-geliştirme kapsamında ise TUSAŞ, TÜBİTAK SAGE gibi savunma şirketleri ile ortak Ar-Ge proje çalışmalarına başlanmış ve yeni proje çalışmaları devam etmektedir. Tarımsal alanda ise Manier Tohumculuk, Türk Şeker A.Ş. gibi firmalar ile Ar-Ge projeleri devam etmektedir. Toplumsal katkı alanında da ilimizin sanayisinin gelişmesine yönelik öncü çalışmalar yapılmaktadır. Örneğin son yıllarda gelişen eklemeli imalat sektörünün ham maddelerinin üretileceği bir tesis OSB’de devreye alınma aşamasındadır. Önümüzdeki günlerde bu tesisimizin de açılışı yapılacaktır.

Bugün burada gerçekleştirdiğimiz fide dağıtımı da aslında Ar-Ge çalışmalarının ürünüdür. Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültemizin serada gerçekleştirdiği bilimsel çalışmaları sonucunda üretilen domates, biber, kavun, karpuz ve çilek gibi nitelikli fideleri halkımıza ve çiftçimize dağıttık. Yaklaşık 100 bin fide dağıtıldı. Üniversitemizin toplumsal katkı görevi kapsamında, şehrimizdeki vatandaşlarımıza ve çiftçilerimize nitelikli fidelerimizi ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda da fide dağıtımlarımız devam edecek. Üniversitemizin üretmiş olduğu fidelerin, çiftçilerimize, Sivaslılarımıza hayırlı bereketli kazançlar getirmesini diliyorum” ifadelerine yer verdi.

SBTÜ Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy ise, “Üniversite şehir buluşmaları kapsamında özellikle Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi olarak yapmış olduğumuz Ar-Ge çalışmaları neticesinde yöremizin iklim koşullarına göre geliştirdiğimiz fideleri üreterek çiftçilerimize ve yöre insanımıza dağıttık. Sivas iklimine uygun erkenci çeşitlerin belirlenmesi gerekiyor. Biz de Üniversitemizde erkenci çeşitlerin üzerinde 2 yıldır çalışma yapıyoruz. Erkenci çeşitleri belirledik ve yaptığımız Ar-Ge çalışmalarının ardından ürettiğimiz fidelerimizi Sivaslı vatandaşlarımıza dağıtmaktan büyüm mutluluk duyuyoruz” dedi.

SBTÜ’nün toplumsal katkı çalışmaları kapsamında düzenlenen ve Sivaslı vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği “Üniversite Şehir Buluşmaları - Fide Dağıtım Etkinliği”nin ilk gününde 100 bin fide vatandaşlara dağıtıldı. Fide dağıtımı 1 Haziran 2022 Çarşamba günü de devam edecek.

AdminAdmin