Gündem
Giriş Tarihi : 14-06-2020 19:07

Bingöl Karlıova'da 5,7 büyüklüğünde deprem: Nöbet kulübesi yıkıldı, 3 kişi yaralandı

AFAD, Saat 17.24'te merkez üssü Bingöl'ün Karlıova ilçesi olan 5.7 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Deprem yerin 5 kilometre derinliğinde meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ise ilk olarak depremin büyüklüğünü 5,9 olarak açıklarken, ardından 5,8 olarak revize etti.

Bingöl Karlıova'da 5,7 büyüklüğünde deprem: Nöbet kulübesi yıkıldı, 3 kişi yaralandı

 

 
5 kilometre derinlikteki deprem çevre illerden de hissedildi. Depremin ardından İçişleri Bakanlı Süleyman Soylu tarafından yapılan ilk açıklamada, bir nöbet kulübesinin yıkıldığı ve bir kişinin göçük altında kaldığı belirtilirken, iki kişinin de hafif yaralandığı duyuruldu. 
 
Edinilen bilgiye göre deprem; Erzurum, Diyarbakır, Muş ve Elazığ gibi çevre illerde de hissedildi. Depremin ardından çok sayıda artçı meydana geldi. 

İçişleri Bakanı Soylu: Nöbet kulübesi yıkıldı, 1 korucu göçük altında, 2'si yaralı 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremin ardından yaptığı açıklamada, "Bingöl-Karlıova ilçesinde meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki depremde Valimizden aldığımız ilk bilgiye göre Karlıova-Kaynarpınar J.Krk.K.lığı nöbet kulesi yıkılmış, 1 güvenlik korucumuz göçük altında kalmış, 2’si de hafif şekilde yaralanmıştır. Köylerimizde tarama devam etmektedir" dedi.

Soylu, bir açıklama daha yaparak, "Yedisu ilçesi Elmalı Köyü'nde bir ev, umurlu mezrasında ahırlar yıkılmış, can kaybı yok, Yedisu Dinarbey köyünde 1 ev yıkılmış, can kaybı bilgisi yok, Yayladere Güneşlik Karakolu’nda önemsiz sayılabilecek çatlak mevcut. Köylerimizde tarama devam etmektedir. Yayladere yolunda depremden kaynaklı heyelan oluştuğu bildirildi, yol açma ekipleri yola çıktı. AFAD, Jandarma ve UMKE Ekipleri sevk edildi. Köylerimizde tarama devam etmektedir. Tunceli Muş Elazığ Erzincan Valilerimizden aldığımız bilgiler çerçevesinde deprem hissedildi ancak hasara yönelik ihbar yok. Taramalara AFAD ekipleri ve Jandarmamız tarafından devam ediliyor" açıklamasını yaptı. 

Vali Ekinci: 3 yaralı var

Bingöl Valisi Kadir Ekinci, depremin ardından yaptığı ilk açıklamada, "Bir karakolda gözetleme kulesi yıkıldı, 3 kişi yaralandı. Henüz can kaybı bilgisi yok" dedi.

Ekinci, "Yedisu ilçesinin Elmalı ve Dinarbey köylerinde 10 evimizde çökme var. Çok şükür şu ana kadar can kaybı haberi almadık" açıklamasını yaptı.
 

Kınık: Kerpiç evlere girilmemeli

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, depremin ardından yaptığı açıklamada ''Bir deprem fırtınasına benziyor, kesinlikle bölgedeki kerpiç evlere girilmemeli. Valilik ve Afad’dan gelecek uyarılar izlenmeli'' uyarısında bulundu.

 

Prof. Özeren: deprem, iki fayın birleştiği bölgede meydana geldi

İTÜ Yerbilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Özeren de yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Depremin gerçekleştiği yer Türkiye'de jeolojinin neredeyse en karmaşık olan yerlerinden birisi. Marmara'dan giden fay Yedisu-Tunceli bölgesinde Doğu Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor. Dünyadaki en önemli yerlerden birisi burası. 2003'teki deprem Doğu Anadolu Fay hattındaydı. Söz konusu deprem ise Kuzey Anadolu Fayı'nın doğusunda ona benzer rejimde meydana geldi. Bölge çok riskli. Burası Türkiye'nin deprem riski açısından en duyarlı olması gereken yerlerinden birisi."

Prof. Barış: Daha büyük bir deprem beklemiyorum

Kocaeli üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış depremin hemen ardından Habertürk TV'de yaptığı açıklamada, "Depremle yaşadığımız hatırlamamız lazım. Sarsıntılar sürecektir. Büyük bir deprem olur mu sorusu soruluyordur. Ben daha büyük bir deprem beklemiyorum" dedi. 

Barış, "Deprem Kuzey Anadolu Fayı'nın bitiş noktasında gerçekleşmiş görünüyor. Kerpiç evler gibi bazı evlere hafif zarar vermiş olabilir. Bu büyüklükte bir depremin betonarme evlere genelde zarar vermemesi gerekiyor. Bugüne kadar Kuzey Anadolu Fay hattında da bu büyüklükte bir deprem meydana gelmemişti. Ben daha büyük bir deprem de beklemiyorum" ifadelerini kullandı. 

Ayrıntılar geliyor...
 
AdminAdmin