ÇİKOLATANIN TARİHİ NESTLE İLE YAZILDI

Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin’ demişti Üstad Nazım Hikmet yıllar önce… Mutluluğun resmi yapılamadı belki ama, mutluluğun kitabı yazıldı…

Kültür-Sanat - 12-11-2014 07:51

ÇİKOLATANIN TARİHİ NESTLE İLE YAZILDI

Evet, çikolata eşittir mutluluktu ve Osmanlı’dan günümüze çikolatanın lezzetli tarihi kitap oldu…

Türkiye’nin ilk çikolata tarihi kitabı ‘ÇUKULATA: Çikolatanın Yerli Tarihi’, 11 Kasım Salı günü Pera Palace Hotel’de geçekleştirilen tanıtım gecesiyle kamuoyuna tanıtıldı.

Pera Palas’taki tanıtım gecesine, Turizm ve Ziyafet Mekanları Gönüllüleri Birliği Genel Başkanı Şenol Demiray, Uluslar arası Mutfak Sanatçıları ve Gurmeler Birliği Türkiye Masası Yönetim Kurulu Üyesi ve Dünya Yöresel Lezzetleri Tanıtma Platformu İcra Kurulu Üyesi Boğaç Yüzgül, WMWNEWSTURKEY CEO’su Sedat Karagöz, WMAGAZINEWORLD Yayın Kurulu Üyesi Oktay Kabdan, WMWNEWSTURKEY Yayın Kurulu Üyesi Araştırmacı Yazar Kemal Kaplan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda önlü isim katıldı.

Kitap, Nestlé’nin desteğiyle

Yapı Kredi Yayınları’ndan okuyucularla buluşmaya hazırlanıyor.

Çikolatanın ilk ortaya çıkışı, tahminen MÖ 1500’lere, Meksika Körfezi kıyısında yaşayan halklara dayanıyor. Avrupa’nın eline geçmeden önceçikolata, Güney ve Orta Amerika halkları tarafından yüzyıllardır balla ve çeşitli baharatlarla karıştırılarak soğuk ya da sıcak içilen bir maddeydi. Bugünden geçmişe bakıldığında, Avrupa’nın çikolatayı topu topu beş asırdan beri bildiği; bugün bildiğimiz haliyle çikolatanın hikâyesi ise toplamda belki yüz elli seneyi geçmediği söylenebilir.

Günümüzde bir haz nesnesi, bir mutluluk mucizesi olarak kabul ettiğimiz çikolatanın Osmanlı çocuklarının dünyasında, Osmanlı sarayında, ardından Cumhuriyet Türkiyesi’nde biriktirdiği, bugüne kadar anlatılmamış nice hikâyeleri var. Tarihçi ve yazar Saadet Özen’in kaleme aldığı, çikolatanın Türkiye’deki tarihine dair ilk kitap olan ‘ÇUKULATA: Çikolatanın Yerli Tarihi’ sürprizlerle dolu bu serüvenin en tatlı anlarını bizlerle paylaşırken, çikolatanın zaman içinde yüklendiği toplumsal ve kültürel anlamlara da ışık tutuyor.


Dünyada milyonlarca insanı çikolatayla tanıştıran, Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet Türkiye’sinde genişkitlelere çikolatayı tanıtan ve sevdirenNestlé’nin desteğiyle okuyucularla buluşan ‘ÇUKULATA Çikolatanın Yerli Tarihi’, Yapı Kredi Yayınları tarafından yayınlanıyor. Kitabın 11 Kasım 2014 Salı günü (bugün)Pera Palaca Hotel’de düzenlenen tanıtım gecesinde, çikolatanın Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzananhikâyesi ve davetlileri zamanda yolculuğa çıkaran geçmişten eğlenceli anekdotlarbüyük ilgi gördü.

Nestlé Türkiye Çikolata Grubu Genel Müdürü Oben Akyol, etkinlikte yaptığı knuşmada, kitabı; “Nestlé olarak desteklediğimiz Türkiye’nin ilk çikolata tarihi kitabı, çikolatanın zaman içinde yüklendiği toplumsal ve kültürel anlamlara ışık tutarken,  diğer yandan Nestlé tecrübesinin, uzmanlığının, çikolataya adanmış bir marka öyküsünün altını bir kez daha çiziyor,” sözleriyle anlattı.

Türkiye’de bir ilk olması nedeniyle bir referans kitabı olarak kütüphanelerde yerini alacak bu esere destek vermekten büyük bir mutluluk ve gurur duyduklarını belirten Akyol, “Çikolatanın yerli tarihine en uzun süre eşlik eden ve bu serüvene yön veren bir marka olarak Nestlé’nin bu topraklardaki hikâyesi 1875 yılında başlıyor. Osmanlı sarayının resmi çikolata tedarikçisi unvanını aldığı bilinen tek çikolata firması olan Nestlé, 1909 yılında Londra ve Paris’ten sonraki satış ofisini İstanbul Karaköy’de açıyor. Ardından 1927’de Türkiye’de üretime geçilerek, İstanbul Feriköy’de ilk Nestlé çikolata fabrikası kuruluyor. BöylelikleNestlé Cumhuriyet döneminde de çikolata tutkusunun yaygınlaşmasında önemli bir rol oynamaya başlıyor. Nestlé markası bundan sonra, 1966 yılında Damak ve 1973 yılında Chokella gibi unutulmaz çikolatalarla, yediden yetmişe herkesin kalbinde ayrı bir yer edinerek bugünlere kadar geldi. Zaman içinde, çikolatanın yüklendiği toplumsal ve kültürel anlamlar, markaların pazarlama faaliyetleri, tüketicilerin algısı evrilirken, aradan geçen 100 yılı aşkın süredir değişmeyen tek şey, çikolatayla harikalar yaratmak için var gücüyle çalışan Nestlé’ninçikolataseverlere sunduğu keyif ve mutluluk oldu,” şeklinde konuştu.Oben Akyol,  kitabın yayınlanmasının ardından tüm Nestlé Türkiye ailesinin sorumluluğunun arttığını ifade etti.

Kitabın yazarı Saadet Özen ise, yaptığı konuşmada öncelikle başta Nestlé ve Yapı Kredi Yayınları olmak üzere kitabın destekçilerine ve emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra, “günlük hayatımızda fazlasıyla alıştığımız için adeta onsuz bir hayat düşünmediğimiz çikolatanın tarihi, geçmişte insanların nasıl yaşadığını, neleri sevdiklerini, bugüne kıyasla neleri farklı, neleri aynı gördüklerini anlamamızı sağlıyor,” dedi.“Bu tarih bize; arşivlerin dışında kalan, sıradan insanların muazzam hikâyelerini öğretiyor. “Çukulata” kitabının, en iyi bildiğimizi zannettiğimiz nesnelerin bile gelişen, değişen bir hayatı olduğunu bize göstermek gibi bir katkısının olmasını umuyorum. Tarih gelecekte de devam edeceğine göre çikolata ileride bambaşka anlamlar ve işlevler yüklenebilir, hayatı zenginleştirmek biraz bu gerçeğin farkında olmakla ilgilidir belki de,” diye ekledi.

Dünyanın lider beslenme, sağlık ve iyi yaşam şirketi Nestlé’nin temelleri 1867 yılında İsviçre’nin Vevey kasabasında atılıştı.

Kimyager olan şirketin kurucusu HenriNestlé dünyanın ilk hazır bebek mamasını geliştirir. FarineLactée” ismi verilen bu ilk Nestlé ürünü, şirketin insanı ve sağlığı her şartta öncelikli tutma, bilimsel araştırma kalite, güven, gibi temel değerlerinin de bir sembolü olur.

Nestlé,  147 yılda yeni ürünler, yeni kategoriler ile istikrarlı bir şekilde büyümüş ve dünya gıda ve beslenme sektörünün lideri haline gelmiştir. Bugün Nestlé 500’e yakın fabrikası 339,000 çalışanı ile dünyanın neredeyse tüm ülkelerinde faaliyet göstermektedir.

4 kıtada 34 merkezde 5000 kişilik bir ekiple AR-GE çalışmaları yürüten Nestlé ve  AR-GE’ye her yıl yaptığı 1,7 milyar doların üzerindeki yatırımla araştırma geliştirme konusunda da gıda firmaları arasında lider konumdadır. 1909 yılında, Türkiye’deki ilk satış ofisini açan Nestlé Türkiye’nin en köklü gıda firmasıdır.  1927’de Türkiye’deki ilk çikolata fabrikasını kurarak üretime başlayan Nestlé,  bugün 12 kategoride 800‘ ün üzerinde  ürünü ve 50‘ye yakın markasıyla faaliyet göstermektedir. Üretimini Bursa Karacabey, ve Bursa Kestel’deki fabrikalarında gerçekleştiren Nestlé, Türkiye’de satılmakta olan ürünlerinin %92’sini Türkiye’de  üretmektedir. 100 yılış aşın süredir Türkiye’de faaliyet gösteren Nestlé bugün 3800  kişiye doğrudan, 7200’in üzerinde kişiye  dolaylı olarak istihdam sağlamaktadır. Nestlé, Türkiye’deki üretim üssünden başta Ortadoğu ve Kuzey Afrika olmak üzere bölge ülkelerine ihracat gerçekleştirmektedir.

BALKAN HABER AJANSI

Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Rihanna'dan yeni albüm için ipucu

Rihanna'dan yeni albüm için ipucu

21-12-2023 - Kültür-Sanat

'Rihanna, Türkiye'ye geliyor' iddiası

'Rihanna, Türkiye'ye geliyor' iddiası

13-12-2023 - Kültür-Sanat