ABD'DEN İRAN'A YENİ TALEPLER

Amerika ve Avrupalı müttefiklerinin Cuma günü başlayacak görüşmelerde İran’dan yeni tamamladığı yeraltı nükleer tesisini hemen kapatmasını isteyeceği bildiriliyor.

Bölgesel - 08-04-2012 16:19

ABD'DEN İRAN'A YENİ TALEPLER

New York Times gazetesinin haberine göre Batılı ülkeler ayrıca yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum üretiminin durdurulması ve mevcut nükleer yakıt stoklarının İran dışına gönderilmesi çağrısında da bulunacak.

Gazete, Amerikalı ve Avrupalı diplomatların “İranlıların bu tür taleplere nasıl tepki göstereceğini” bilmediklerini, büyük olasılıkla bunu ilk toplantıdan sonra anlayacaklarını söylediklerini bildiriyor.

İran basınına göre Amerika, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya’nın katılacağı görüşmeler haftasonunda İstanbul’da başlayacak.

Birkaç ay içinde silah yapacak düzeye dönüştürülebilecek zenginleştirilmiş uranyumun çoğu halen Ferda adlı yeraltı tesisinde üretiliyor. Tesis, kutsal Kum kenti yakınlarındaki bir dağın içinde inşa edilmiş bulunuyor.

Bu arada Washington Post gazetesi radara yakalanmayan bir pilotsuz casus uçağının üç yıl önce İran’ın yeraltı nükleer tesisinin fotograflarını çektiğini bildirdi. Gazeteye bilgi veren istihbarat yetkililerine göre CIA tarafından kullanılan uçak İran hava savunma sistemlerine yakalanmadan ülke üzerinde uçtu ve fotoğraflarla geri döndü.

Washington Post, ABD Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’nin geçen Aralık’ta bu tür bir uçağın İran topraklarında düşmesinden önce kuşkulu nükleer tesisler üzerinde sayısız uçuş yaptığını ve bilgi topladığını bildiriyor.

Gazeteye göre göre toplanan bilgiler, Obama Yönetiminin İran’ın nükleer silah yapma girişimini önceden belirleme yeteneğini arttırdı.

Advert Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
20 il için şiddetli yağış uyarısı: Sel tehlikesi devam ediyor

20 il için şiddetli yağış uyarısı: Sel tehlikesi devam ediyor

29-06-2022 - Bölgesel

MHP'DE İŞLER ÇIRINDAN ÇIKTI

MHP'DE İŞLER ÇIRINDAN ÇIKTI

11-07-2015 - Bölgesel