ATA’YI İLK KEZ UĞURLADIK!

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, Milli Mücadele döneminde 108 gün kaldığı Sivas’tan Ankara’ya uğurlanışı, temsili olarak canlandırıldı.

Kültür-Sanat - 18-12-2011 15:12

ATA’YI İLK KEZ UĞURLADIK!

Atatürk’ün Heyet-i Temsiliye ile birlikte 2 Eylül 1919′da geldiği Sivas’tan 18 Aralık 1919′da Ankara’ya dönüşü, Sivas’ta ilk kez düzenlenen programla temsil edildi. Milli Mücadele’nin karargahı olan, Atatürk ve silah arkadaşlarını 108 gün misafir eden Sivas, bu programla tarihi bir güne tanıklık etti.

 

Sivas Valiliği’nin koordinesinde Garnizon ve 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin desteğiyle düzenlenen program, Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi önünde gerçekleştirildi.

 

Törende konuşan Cumhuriyet Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Okutmanı ve ”Milli Mücadelede Sivas-108 Gün” kitabının yazarı da olan Ahmet Necip Günaydın, Milli Mücadele yıllarında Büyük Önder Mustafa Kemal’in Sivas’ta 108 gün ağırlanmasının kent için ayrı bir övünç vesilesi olduğunu söyledi.

 

Sivas’ın Cumhuriyet tarihi açısından önemini anlatan Günaydın’ın konuşmasının ardından, Atatürk ve silah arkadaşlarının Ankara’ya uğurlanışı temsil edildi. Tiyatro sanatçılarının temsil ettiği Atatürk ve silah arkadaşları, Vali Ali Kolat ve diğer protokol üyeleri tarafından uğurlandı. Kortej ile birlikte Büyük Otel önüne kadar yürüyen Vali Kolat ve protokol üyeleri, Atatürk ve silah arkadaşlarını temsilen Ankara’ya uğurladı.

 

Atatürk’ü, Sivas Belediye Konservatuvarı tiyatro eğitmeni Bülent Olgun’un temsil ettiği programda, o dönemdeki askeri kıyafetleri giyip, silahları taşıyan askerler de yer aldı. Atatürk’ün 92 yıl önce Sivas’tan Ankara’ya uğurlanışının temsil edildiği program, ilgiyle izlendi.

 

Vali Ali Kolat, yaptığı açıklamada, Sivas’ta önemli kararların alındığını belirterek ”Bu uğurlanışı kutlamamız gerekiyordu. Bu konuda kamu kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve Sivas halkının da beklentisi vardı. Biz de böyle bir kararı hep birlikte aldık. Böyle bir uğurlama törenine karar verdik. 92 yıl sonra bu günü gerçekleştirmiş oluyoruz” diye konuştu.

 

Programa, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa İlter, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Jandarma Komutanı Kurmay Albay Ali Taş, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Aydın, Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

 

Atatürk’ün, Amasya Genelgesi’nde ”Anadolu’nun en güvenli ili” olarak nitelendirdiği Sivas’ta, 4 Eylül 1919′da yapılan Sivas Kongresi ile ulusal kurtuluş mücadelesine ışık tutan kararlar

Advert Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Rihanna'dan yeni albüm için ipucu

Rihanna'dan yeni albüm için ipucu

21-12-2023 - Kültür-Sanat

'Rihanna, Türkiye'ye geliyor' iddiası

'Rihanna, Türkiye'ye geliyor' iddiası

13-12-2023 - Kültür-Sanat