TÜRKİYE'NİN VAN DAYANIŞMASI

Türkiye'nin dört bir yanından gelen kurtarma ekipleri, bir kız çocuğunu enkazdan çıkarmak için zamanla yarıştı. Türk insanının örnek dayanışması bu fotoğraf karesine sığdı.

Turizm - 25-10-2011 09:48

TÜRKİYE'NİN VAN DAYANIŞMASI

 

Türkiye'nin dört bir yanından gelen kurtarma ekipleri, bir kız çocuğunu enkazdan çıkarmak için zamanla yarıştı. Türk insanının örnek dayanışması bu fotoğraf karesine sığdı.

Azeriler kurtardı

- Erciş, Candaşlar Sokak’taki beton yığınlarının altında kalan, 20 yaşındaki Emrullah Toprak, Türk ve Azeri kurtarma ekiplerinin 8 saatlik çalışmasıyla kurtarıldı. İnternet kafede olduğu sırada depreme yakalanan gence, mahsur kaldığı sürede babası Halil ve kardeşi İsmail Toprak moral verdi. Babası ve kardeşi, Emrullah’ın enkaz altından çıkarılışı sırasında gözyaşlarına hakim olamadı. Kalp rahatsızlığı bulunan akrabası Ayfel Toprak, Emrullah’ın ambulansa bindirilmesi sırasında fenalaşarak, hastaneye kaldırıldı.

Elimi gördüler

- Erciş Cami Kebir Mahallesi Alkanat Caddesi’ndeki, 6 katlı binanın enkazında çalışmalarını yoğunlaştıran Sivil Savunma ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ekipleri, Erkan Gürbüz ile 3 ve 5 yaşlarında 2 çocuğa ulaştı. Enkaz altından çıkarılan Gürbüz ve çocuklar, ambulanslar ile hastaneye kaldırıldı. Aynı bina enkazından kısa süre önce de, Yalçın Akay yaralı olarak kurtarılmıştı.

- Ağrı’nın Patnos ilçesi Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Yardımcı, önceki gün arkadaşlarını görmek için Erciş’e gitti. Arkadaşlarıyla yemek yedikten sonra, çay içmek için Memurlar Lokali’ne geçen Yardımcı, burada depreme yakalandı. Lokalin yıkılması üzerine 15 saat göçük altında kalan Yardımcı, dün saat 05.00’te kurtarıldı. Ayağında kırık tespit edilen Mustafa Yardımcı, yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansla Erzurum’a sevk edildi. Yardımcı, Erzurum’a 25 kilometre kala ambulansta geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama veda etti. Evli ve 1’i polis memuru 2 çocuk babası Mustafa Yardımcı, yaklaşık 25 yıldır Patnos’ta Milli Eğitim Şube Müdürü olarak görev yapıyordu. Amcasının kurtarılması için çalışmaya katılan DHA Patnos Muhabiri Semih Yardımcı, bir süre sohbet ettiklerini belirterek, “Çok iyiydi ama kalp krizinden kurtaramadık” dedi.

- Erciş’te 5 katlı binanın enkazından, yakınlarının yardımıyla çıkarılan 36 yaşındaki Necip Taş, Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındı. Taş, deprem sırasında, ilçe merkezinde telefon satışı yaptığı işyerinde olduğunu söyledi. İşyerinin 5 katlı binanın 1’inci katında bulunduğunu, üst katlarının henüz inşaat halinde olduğunu belirten Taş, “Deprem anında yeğenimle iş yerindeydim. Deprem olduğu anda yeğenimi kucağıma alarak masanın altına girdim. Cep telefonumla ağabeyimi ve amcamı aradım. Deprem olduğu sırada, nefes dahi alamıyorduk. Bina komple üzerimize çökmüştü” dedi. Enkazın altından bir ışık gördüğünü ve elini o ışığın geldiği delikten dışarı çıkarmaya çalıştığını belirten Taş, bu sırada telefonla haber verdiği amcasının enkaz bölgesine geldiğini ve elini gördüğünü anlattı. Taş, yeğenini kucağında koruduğunu ve yara almadan kurtulmasını sağladığını söyledi.

Telefonda can verdi

- İstanbul’da inşaatçılık yapan Vanlı Adem İlhan, Erciş’te bir kahvehanenin enkazı altında kalan ağabeyi Çelik İlhan’la son nefesini verene kadar telefonla konuştu. İlhan, dün ağabeyinin cenazesini almak için uçakla Van’a gitti. Adem İlhan, “Ağabeyim, depreme bir kahvede arkadaşlarıyla beraber otururken yakalanmış. Aradım, telefonu açtı. Enkaz altında olduğunu söyleyince paniğe kapıldım. Çok sıkışık bir yerde olduğu için nefes almakta zorluk çektiğini söyledi. Bir kolunun da taşların altında ezildiğini ve çok kanadığını anlattı. Hemen başka bir telefonla ilk yardım ve kurtarma ekiplerini aradık. Bir süre moral vermek için konuştum. Bir de telefonun şarjının biteceğinden korktum. Ancak bir saat sonra ağabeyimin sesi fısıltı haline geldi ve konuşamaz oldu” dedi.

- Erciş’te, Van Yolu Caddesi’nde çalışma yapan kurtarma ekipleri, bir kişinin beton yığınları arasında sıkıştığını fark etti. Kurtarma ekipleri, 23 saat enkaz altında kalan ve adının Salih Bilendik (30) olduğu öğrenilen kişiyi, beton yığınları arasından sağ olarak çıkardı. Salih Bilendik’in bir markette çalıştığı, ekmek siparişini teslim etmek için gittiği evde enkaz altında kaldığı anlaşıldı.

- Erciş’te, Halil Özdemir, depremden yaklaşık 17 saat sonra, dün 06.30’da enkaz altından kurtarıldı. Özdemir, Iğdır Devlet Hastanesi’ne sevkedildi.

- Canik köyünde toprak yapılı evinin yıkılmasında enkaz altında kaldığını belirten 70 yaşındaki Gülnaz Kederli de komşuları tarafından kurtarıldı.

- 30 saat sonra Emine Koçak, enkaz altından çıkartıldı. Emine Koçak’ı, deprem dokuz kadın arkadaşıyla altın günü için buluştukları evde yakaladı. Koçak, o evden sağ olarak çıkartılan tek kişi oldu.

Nişanlısını bekledi

- Matematik öğretmeni Gül Karaçoban’ın, Havacı Üstteğmen nişanlısı Onur Eryaşar önceki gece enkazda kalan nişanlısını kurtarmak için bütün yolları denedi. Arama kurtarma ekiplerinin uzun süren çabaları sonucunda yaklaşık 15 saat sonra enkazdan çıkarılan Karaçoban’ın nişanlısı Eryaşar bir an olsun enkazın başından ayrılmadı.

Yaralı taşıdılar

Arama-kurtarma ekipleri, dün sürdürdükleri çalışmalarda, bir çok depremzedeyi, enkazdan yaralı kurtardı. Yaralılar, ilk müdahaleleri yapıldıktan sonra, ambulans ve helikopter ambulanslarla yakın illere gönderildi.

 

 

Bir firma düşünün; şirketinizin profesyonel anlamda her türlü gereksinimde yanınızda olsun...'Lojistik Kurye' hizmetleri ile, her türlü iletinizi; taahhüt edilen zamanda, yerine ulaştırsın...Yetmesin; üretiminizin, hizmetinizin; aynı dağıtım ağı ile, ulaşacağı yerlere, eksiksiz ve yine taahhüt edilen zamanda ulaşmasını sağlasın...Yine yetmesin, her türlü web tasarımınızı; en son tekniklerle; tüm dünya ile paylaşsın, yeni doğacak ekranınıza siz bile şaşırın...Yetmesin, her türlü araç kiralama ve benzeri ihtiyaçlarınızda; yine oldukça profesyonel bir mantık ve süreç çerçevesinde, bu ihtiyacınızı da eksiksiz yerine getirsin...Böyle komplike bir şirket, olsa olsa; genç ve girişimci işadamı Yaşar Karakelle'nin yönetim kurulu başkanlığını yaptığı YKK HAN GRUP olabilir...www.ykkhangrup.comA

Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
6 ayda turizmden sadece 2.5 milyar dolar geldi

6 ayda turizmden sadece 2.5 milyar dolar geldi

07-09-2021 - Turizm

Megastar Tarkan Kıbrıs’ı coşturdu!

Megastar Tarkan Kıbrıs’ı coşturdu!

05-01-2016 - Turizm