ABD İran’a saldırdı: Petrol fiyatları uçtu

İran-İsrail savaşı sürerken ABD'nin İsrail'in yanında İran'daki nükleer tesislere saldırı gerçekleştirmesinin piyasaları harekete geçireceği bekleniyordu. Saldırıdan sonraki ilk gün açılışını yapan piyasalarda petrol yüzde 2'nin üzerinde bir artışla açıldı.

Ekonomi - 23-06-2025 03:58

ABD İran’a saldırdı: Petrol fiyatları uçtu

ABD'nin İran'a karşı doğrudan saldırılar başlatmasından sonraki ilk işlem seansının açılışında petrol vadeli işlemleri %2'nin üzerinde artış gösterdi.

ABD ham petrolü pazar akşamı 1,76 dolar veya %2,38 artışla varil başına 75,60 dolara yükselirken, Brent Petrol 1,80 dolar veya %2,34 artışla varil başına 78,81 dolara çıktı. Brent daha önce %5,7 sıçrayarak 81 doları geçmiş ancak daha sonra düşmüştü.

İRAN MİSİLLEMESİ BELİRLEYİCİ OLABİLİR

ABD Başkanı Donald Trump cumartesi günü Washington'un İran-İsrail çatışmasına doğrudan müdahale ederek Fordo, Natanz ve İsfahan'daki üç İran nükleer tesisine saldırı başlattığını açıklayarak piyasaları sarstı.

Yatırımcılar ise İran'ın ABD saldırılarına nasıl tepki vereceğini bekliyor. İran Dışişleri Bakanı pazar günü İran'ın egemenliğini savunmak için "tüm seçenekleri" saklı tuttuklarını söyledi. Sektör raporlarına göre, İran tepki vermezse petrol fiyatlarındaki ilk ani fırlama yumuşayabilir.

HÜRMÜZ BOĞAZI NEDEN ÖNEMLİ

Enerji analistlerine göre petrol piyasası için en kötü senaryo İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatmaya teşebbüs etmesi olarak değerlendirildi. ABD merkezli CNBC-e'nin haberine göre 2024'te günde 20 milyon varil ham petrol veya küresel tüketimin %20'si bu boğazdan aktı.

İran devlet medyası üst düzey bir milletvekilini kaynak göstererek İran parlamentosunun boğazın kapatılmasını desteklediğini bildirdi. Ancak rapora göre boğazı kapatma konusundaki nihai karar İran'ın ulusal güvenlik konseyine ait.

ABD’DEN BOĞAZI KAPATMAYIN UYARISI

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran'ı boğazı kapatmaya teşebbüs etmemesi konusunda uyardı. Rubio, bu durumun İran için "ekonomik intihar" olacağını çünkü onların ihracatının da bu su yolundan geçtiğini söyledi.

Rubio, pazar günü Fox News'e verdiği röportajda "Bununla başa çıkmak için seçeneklerimizi saklı tutuyoruz" dedi. Rubio şöyle konuştu: "Bu diğer ülkelerin ekonomilerini bizimkinden çok daha kötü etkiler. Bence bu sadece bizim değil, başkalarının da tepkisini hak edecek, gerilimi büyük oranda tırmandıracak bir hamleolur."

Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Mazot, gübre, tohum, fidan: Ödemeler başladı

Mazot, gübre, tohum, fidan: Ödemeler başladı

12-07-2025 - Ekonomi

Yüzde 70 zam geldi...

Yüzde 70 zam geldi...

12-07-2025 - Ekonomi