Turizmde Yunan Adaları korkusu! 2 bin TL'ye Lahmacun satan ne yapacak?

Yunanistan'ın 10 Yunan adasına vize kararı turizmcileri endişelendirdi. Sosyal medyada 2 bin TL'ye lahmacun ve ayran satanlar ne yapacak soruları sorulmaya başlandı. Turizmciler, sektörün nasıl etkileneceği konusunda kaygılı.

Gündem - 09-12-2023 12:59

Turizmde Yunan Adaları korkusu! 2 bin TL'ye Lahmacun satan ne yapacak?

Son yıllarda özellikle Bodrum'dan gelen, 2 bin TL'ye lahmacun, 500 TL'lye 750 TL'ye şezlong ve ayran fiyatları gündem olmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan ziyareti sonrası açıklanan 10 Yunan adasına kapıda vize uygulaması sektörde dengeleri değiştirdi.

Yunanistan’ın Türk vatandaşlarına Ege’deki 10 ada için, kapıda 7 günlük turist vizesi vereceğini açıklamasının ardından, turizm sektörü hareketlendi.

yunan.jpg

Posta'dan Hülya Çaylak'ın haberine göre bu karar, son yıllarda Avrupa Birliği (AB) ülkelerine tatile gitmek isteyip de Schengen vizesi alamayan vatandaşları oldukça heyecanlandırırken, turizm sektörünün temsilcilerini ise kaygılandırdı.

Zira sektör uzmanları son yıllarda fiyatlar nedeniyle şikayet eden yerli turistin tercihinin Yunan adalarına kayabileceğini öngörüyor. Yunan adalarına talebin yüzde 50 artabileceğini öngören sektör temsilcileri yerli işletmelerin de fiyatları aşağı çekebileceğini söylüyor.

Alınan kararın ardından her yıl oldukça konuşulan ‘2 bin liraya lahmacun’ konusu tekrar gündeme geldi. Özellikle Bodrum ve Alaçatı yeme-içme konusundaki pahalılıklarıyla tatilcilerden tepki almıştı. Vatandaşlar yapılan anlaşma sonrası sosyal medyadan tepkilerini “1 liralık suyu 50 liraya satanlar düşünsün”, “750 lira şezlong parası vermeyeceğim” diyerek dile getirdi.

yunan-adalari.jpg

Kararın Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Kuşadası esnafı için çok da iyi olmadığını belirten Bodrum Türkbükü’ndeki Miam Restoran’ın İşletme Müdürü Uysal Yaltı, “Zaten pandemiden önce bir yat turizmi oluşmuştu. Bütün tekneler yazı Yunan adalarında geçiriyordu. Bunun nedeni tabii ki maliyetti yani akaryakıt, alkol, yemek ucuzdu. Uzun yaz tatilleri için oldukça idealdi. Pandemi sonrası özellikle son 2, 3 senedir Yunan adalarına giriş zorlaştığı için tekne turizmi Türkiye’de kalmıştı. Bizim pahalılığımızdan şikayet eden çok misafirimiz vardı” diye belirtti.

YARI FİYATINI ÖDÜYORLARDI

Alaçatı ve Bodrum fiyatlarıyla ilgili vatandaşlardan oldukça şikayet aldıklarını belirten Alaçatı Port Hotel İşletme Müdürü Berrin Pehlivan ise “İnsanlar vizeli gittikleri halde bu yaz Yunanistan’a yönelmişlerdi, çünkü aynı şeyleri yiyip yarı fiyat ödüyorlar. Dolayısıyla Türklerin bu anlaşma sonrası adalara yöneleceğini düşünüyorum. Alaçatı bu yaz zaten oldukça zor bir sezon geçirdi. Fiyatlar bu şekilde olursa önümüzdeki yaz da sezon kötü olur diye düşünüyorum” dedi.

yunan-adalari2.jpg

Yunan adalarındaki ortalama fiyatlar şöyle:

30 EURO
Konaklama ücretleri adalara göre değişiklik gösterse de tek gecelik kişi başı konaklanan fiyat.

15-20 EURO
Yunan adalarında yemek için ayrılan günlük harcama.

30-80 EURO
Türkiye’den gideceğiniz rotaya göre feribot fiyatları.

3-5 EURO
Toplu ulaşım için adada günlük ödenecek miktar.

Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan'dan yeni büyükelçi atamaları

Hakan Fidan'dan yeni büyükelçi atamaları

27-04-2024 - Gündem

MEB, yeni müfredat taslağını paylaştı

MEB, yeni müfredat taslağını paylaştı

26-04-2024 - Gündem