FUKUŞİMA GÖMÜLÜYOR

Fukuşima nükleer santralında soğutma çalışmalarında başarı sağlayamayan Japonya, Çernobil benzeri bir yöntem kullanacak. Çernobil'de nükleer sızıntıyı önlemek için beton ve kum kullanılarak reaktör gömülmüştü.

Dünya - 19-03-2011 10:50

FUKUŞİMA GÖMÜLÜYOR

Fukuşima nükleer santralında soğutma çalışmalarında başarı sağlayamayan Japonya, Çernobil benzeri bir yöntem kullanacak. Çernobil'de nükleer sızıntıyı önlemek için beton ve kum kullanılarak reaktör gömülmüştü.

Japonya'yı vuran 9.0 büyüklüğündeki depremde soğutma sistemi arızalanan Fukuşima Nükleer Santralı'ndaki reaktörlerin radyasyon yaymasını engelemek ve nükleer kıyametin önüne geçmek için her tür yolu deneyen Japon hükümeti son çare olarak Çernobil'de kullanılan kum ve çimento ile gömme yöntemine başvuracak.

Nükleer faciayı önleyecek bu yöntemin çıkış noktası, Millat'tan önce 4. yüzyılda Antalya'nın Kaş ilçesinde inşa edilen bir Likya lahiti. Ukrayna'nın Çernobil nükleer santralında 1986'da radyasyon sızıntısının önüne geçmek için Likya lahitine benzeyen, beton ve kum dökülerek ters bir mezarla 4 No'lu reaktörün üzeri kapatıldı. Şimdi de Fukuşima'nın 4 No'lu reaktöründe radyasyon sızıntısının önüne geçmek için beton ve kum dökülerek, ters mezar şeklinde bir kaplamayla reaktörlerin kapatılması planlanıyor.

Radyasyon sızıntısının yeraltı sularına karışmaması için de alttan tüneller kazılarak beton dökülecek. Reaktöre üstten ve alttan beton kaplama giydirilerek lahitin ortasında kalması sağlanacak.
Reaktörlerdeki nükleer yakıt çubuklarının aşırı derecede ısınarak radyasyon yaymasını önlemek için son üç gündür askeri helikopterler havadan su dökerken, karada polis panzerleriyle su püskürtülerek soğutma çalışması yapıldı.

Havuzlarda soğutma işlemini gerçekleştirmek için soğutma sistemlerini çalıştıracak yeni bir elektrik hattının kurulmasında da başarı sağlanamadı.
Çernobil nükleer santralında 25 Nisan 1986'da radyasyon sızıntısı oldu. Radyasonun atmosfere karışmasını önlemek ve soğutma çalışmaları için ağustos ayına kadar değişik yöntemler kullanıldı. Son çare olarak ağustos ayında 7 bin ton çimento kullanılarak Çernobil'deki 4 No'lu reaktör gömüldü. Radyasyonun yeraltı sularına karışmasını önlemek için binanın altında tüneller açılarak beton döküldü. Bu işlem yapıldıktan tam bir yıl sonra rektörün sıcaklığı 100 derece düşürülmüş oldu.

Japonya'yı yeniden inşa edeceğiz

Çernobil benzeri nükleer bir facianın önüne geçmek için zamanla yarışılırken, Japonya Başbakanı Naoto Kan, Japonya'yı sıfırdan başlayarak yeniden inşa edeceğiz. Hepimiz bu kararlılığı paylaşmak zorundayız' dedi. Başbakan Kan ayrıca 180 teknisyenin santraldan tahliye edilme isteğini reddederek bir bakıma 'ölüm fermanlarını' imzalamış oldu. Japon ulusal televizyonunda halka seslenen Başbakan Naoto Kan, halka birlik çağrısı yaptı. Konuşmasında Japon halkının cesaretinin kırılmamasını isteyen Kan, Japonların tıpkı geçmişte olduğu gibi tüm gücüyle çalışarak Japonya'yı yeniden inşa edeceğini belirtti.

Santraldaki durum endişe verici

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, Japonya'nın Fukuşima nükleer santralındaki reaktörleri soğutmak için zamana karşı yarıştığını söyledi. Deprem ve tsunami felaketiyle sarsılan ülkeyi ziyaret eden Amano, Japonya Başbakanı Naoto Kan tarafından bilgilendirilmesinin ardından yaptığı açıklamada, nükleer santraldeki durumun ciddiyetine ilişkin endişeli olduğunu belirtti.



Yan yana dizilen tabutlara saygı

Japonya'da 9.0 büyüklüğündeki deprem ve tsunamide en çok etkilenen Miyagi bölgesinde enkazdan çıkarılan cesetler, tabutlara konulduktan sonra böyle yan yana dizildi. Kurtarma ekipleri, cesetleri çıkardıktan önlerinde eğilerek üzgün olduklarını gösteriyor. Ölü ve kayıp sayısı ise 17 bine yaklaştı.

128 yaşlı ölüme terk edildi

Deprem ve tsunamiden sonra nükleer felaketle karşı karşıya olan Japonya'da kaos yaşanıyor. Fukuşima nükleer santralına 10 kilometre uzaklıktaki Iwaki kentinde 128 yaşlı bir hastanede ölüme terk edildi. Radyasyon sızıntısı sonrası bölge boşaltılmıştı. Hastane çalışanları 128 yaşlı insanı bırakarak kaçtı. Tesadüfen bulunan 128 kişi bir spor salonuna nakledildi ancak 14'ü burada hayatını kaybederken, çoğu da hala komada yaşam mücadelesi veriyor. Japon yetkililer ölü sayısının 6 bin 500'ü geçtiğini açıkladı.

Hani kötü günde yanında olacaktın

Radyasyon Tokyo'ya yaklaşırken bu kenti terk eden binlerce kişinin arasında Türk vatandaşı Ayhan Bulut da vardı. Bulut'u havalimanından Japon eşi Mika Sasaki uğurladı. Bulut, eşiyle son kez konuşup uçağa giderken, evlendikleri zaman verdiği, 'İyi günde kötü günde birbirimizden asla ayrılmayacağız' sözünü unutmuş gibiydi. Sasaki eşinin radyasyon sızıntısı nedeniyle Türkiye'ye döndüğünü kendisinin ailesini yalnız bırakmak istemediğini söyledi. (REUTERS)

Dev metropol karanlığa teslim

Deprem ve tsunaminin ardından nükleer santrallarında sorun yaşayan Japonya'da enerji dar boğazı başkent Tokyo'yu karanlığa gömdü. Deprem öncesinde cıvıl cıvıl olan Ginza bölgesinde hayat durdu. Rüzgarın yönünü Tokyo'ya çevireceği haberleri sonrası başkent hayalet kente döndü.

Radyasyon ABD'ye ulaştı

ABD'nin California eyaletinin güney kesimlerinde, Japonya'nın Fukuşima nükleer santralinden geldiği tahmin edilen çok düşük yoğunlukta radyasyon tespit edildi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, radyasyon seviyesinin insanlara zarar verecek düzeyden çok uzak olduğunu açıkladı. Chicago'daki havaalanlarında da Japonya'dan gelen yolcularda ve uçaklarda düşük oranda radyasyon saptandı.

 

 

 

 

 

 

BOĞAÇ YÜZGÜL/GAFFUR GAYİR KARPULAR/TÜRK HABERLER

 

 

Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
TAÇSAV VAKFI ATATÜRK HİZMET ÖDÜLLERİ KIBRIS’TA

TAÇSAV VAKFI ATATÜRK HİZMET ÖDÜLLERİ KIBRIS’TA

14-11-2023 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında ölü sayısı 4 bin 137'ye yükseldi

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında ölü sayısı 4 bin 137'ye yükseldi

20-10-2023 - Dünya