Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali (EYOF 2017) Avrupa’nın önemli kış sporları merkezlerinden Erzurum’un ev sahipliğinde 13. kez düzenlendi. Festivale 34 ülkeden 700’e yakın sporcu katıldı. Festival boyunca 9 branşta mücadele eden 14-18 yaşlarındaki sporcular mücadele etti.
Alp Disiplini: İtalya madalyaları topladı
Palandöken Avea Pisti’nde beş gün boyunca devam eden slalom, büyük slalom, paralel takım yarışlarında İtalya ile Rusya arasında altın madalya mücadelesi devam etti. İtalyan sporcu Alex Vinatzer iki altın madalya kazandı ve ülkesi İtalya da elde ettiği ekstra 2 gümüş madalya ile branşın birincisi oldu.
Hem teknik hem hız yarışlarının düzenlendiği Alp disiplininde İtalya elde ettiği 2 altın 2 gümüş madalya ile birinci sıraya adını yazdırırken, ikinci sırada Rusya yer aldı. Hem bireysel hem takım yarışları boyunca 1 gümüş 1 bronz madalya kazanan Slovenya ise yarışları üçüncülükle kapattı.
Biatlon: Rusya çok zorladı
Kandilli Kayak Merkezi, biatlon 7,5 km ve 6 km; kız, erkek ve takım yarışlarına beş gün boyunca ev sahipliği yaptı.
Toplam 15 madalyanın dağıtıldığı disiplinde en çok madalya kazanan ülke Rusya olurken, birinciliği ele geçiren ülke Fransa oldu. Fransa kazandığı 2 altın, 2 gümüş ve 1 bronz madalya ile Rusya’nın 2 altın, 1 gümüş, 3 bronz madalyasının üstüne geçti. Yarışmaların üçüncüsü ise, ilk gün 7,5 km’de mücadele eden genç atlet Vitezslav Horinig’in kazandığı 1 altın madalya ile Çek Cumhuriyeti oldu.
Kayakla Atlama: Timi Zajc’tan ilk sinyal
Kış sporlarının en yüksek adrenalinli disiplini arasında yer alan kayakla atlama branşında adını zirveden hiç düşürmeyen isim Sloven sporcu Timi Zajc oldu.
Kiremitliktepe Atlama Kuleleri K90 tepesinde düzenlenen atlamalarda Sloven sporcu gelecekte elde edebileceği başarıların sinyallerini de EYOF 2017 Erzurum’da verdi. Son gün yarışlarında 117.5m uzunluğundaki atlayışıyla Türkiye’nin tek atlama kulesinin rekorunu da kıran isim oldu.
Slovenya, 16 yaşındaki sporcu Timi Zajc ile birincilikteki yerini yarışlar boyu korudu. 3 altın, 1 gümüş, 1 bronz madalya ile yarışları tamamlayan Slovenya ilk sırada, 1 altın, 3 gümüş, 1 bronz madalya kazanan Fransa ikinci, 2 bronz madalya ile atlayışları bitiren Rusya ise üçüncü sırada yer aldı.
Branşta Türkiye’nin tek temsilcisi Muhammed Ali Bedir, erkekler normal tepe yarışında podyumu son anda kaçırarak 4. oldu. İlk turda 96 metre atlayan Muhammed Ali 116.2 puan toplarken, final turunda ise 89 metreye atladı ve toplamda 213.5 puana ulaştı.
Kayaklı Koşu: Açık ara kazanan Rusya oldu
Rusya’nın kış sporlarının en başarılı ülkelerinden biri. Kış sporlarında tarihi en eski branşlardan biri olan kayaklı koşuda kazandığı elde ettiği başarı bir tesadüf değil. Kandilli Kayak Merkezinde festival boyunca devam eden mücadelede Rusya 5 altın, 3 gümüş, 3 bronz madalya ile kayaklı koşuda tüm rakiplerini açık ara geride bıraktı.
Rusya’yı geriden takip eden en yakın ülke Finlandiya ise 1 altın, 3 gümüş, 3 bronz, toplamda 7 madalya ile yerini aldı. Branştaki üçüncü sıra ise 1 altın madalya ile Slovenya’nın oldu.
Snowboard: Türkiye’nin ilk EYOF madalyası
Palandöken Kardelen Pistinde süren yarışlar boyunca en büyük çekişme Rusya ile Fransa arasında yaşandı. Büyük slalom ve cross yarışlarının düzenlendiği pistte birincilik kürsüsünde Fransa üç kez, Rusya ise iki kez yerini aldı.
Fransa, 3 altın 2 gümüş madalya ile snowboard mücadelesini birincilikle tamamlarken, Rusya 2 altın, 2 gümüş ve 2 bronz ile en çok madalyayla ikinci sırada yerini aldı. Üçüncülüğe ise dört ülke birlikte adını yazdırdı ve 1 bronz madalya ile Türkiye, Ukrayna, Büyük Britanya ve Slovenya sıralamada yerini aldı.
Yarışların ilk gününde Snowboard Paralel Büyük Slalom yarışında Aydan Karakulak, Türkiye'nin organizasyon tarihindeki ilk madalyasını kazandı.
Curling: Altınlar Rusya’nın
Irina Nizovtseva önderliğindeki kız takımı ile German Doronin liderliğindeki erkek takımlarıyla Rusya bu dalda altın madalyaların sahibi oldu. Mihriban Polat, Berivan Polat, Kader Macit, Zeynep Öztemir ve Hilal Nevruz’dan oluşan Türkiye takımının ilk kez katıldığı bu branşta kızlarda elde ettiği ikincilik tarihi bir başarı olarak kayıtlara geçti.
Buz Hokeyi: Rusya rahat kazandı
Yetenekli oyunculardan kurulu Rusya Buz Hokeyi takımı, 2013’ün ardından 2017’yi de şampiyon tamamladı. İkinci olan Belarus organizasyon tarihinde buz hokeyi branşında en önemli başarısını yakaladı. 2011 ve 2015’te üçüncü olan Slovakya, bir kez daha bronz madalyanın sahibi oldu.
Artistik Patinaj: Zagitova ve Gummenik büyüledi
Kızlarda Rusya şampiyonu Alina Zagitova, Erzurum’da olimpik kariyerine güzel bir başlangıç yaparak hem kısa program hem de serbest programda ilk sırayı alarak şampiyonluğa ulaştı. Dünya gençler 17’ncisi olarak Erzurum’a gelen Ukraynalı Anastasia Gozhva gümüş madalyanın sahibi oldu. 2016 Gençler Olimpiyatları’nda da yarışan İtalyan Lucrezia Gennaro ise bronz madalya kazanarak künyesine önemli bir başarı ekledi.
Erkeklerde Rus Petr Gummenik, kısa ve serbest programda ilk sırayı alarak altın madalyaya uzanan isim oldu. Seyirciyi büyüleyen performansıyla son iki yılın İtalya şampiyonu Daniel Grassl gümüş madalya ile organizasyonu noktaladı. Üçüncülük kürsüsüne çıkan Gürcistanlı Nika Egadze de ülkesine tek madalyayı getiren isim oldu.
Kısa programda aldığı puan ile kariyerin en iyi puanını geliştiren Başar Oktar, serbest programdaki performansı sonra bir puanlık farkla dördüncülükte kaldı. 14 yaşındaki sporcu, bu başarısıyla kariyerinde önemli bir adım attı. Kızlardaki Türk sporcu Ekin Saygı ise 17'nci olarak organizasyonu noktaladı.
Sürat Pateni: Hazar Karagöl’den tarihi başarı
Kızlar ve erkeklerde dağıtılan 21 madalyanın yedisi Rusya’ya gitti. Kızlarda 1500 ve 500 metrede altın, 1000 metrede gümüş madalya kazanan Vera Rasskazova en başarılı sporcu olarak dikkat çekti. Dünya sıralamasında 71’inci basamakta bulunan Polonyalı Kamila Stormowska 1000 metreyi zaferler noktaladı.
Litvanya’nın bağımsızlık günü olan 16 Şubat’ta erkekler 500 metrede altın madalya kazanan Salvijus Ramanauskas, ülkesine ilk ve tek madalyayı getirdi. 500 metrede bronz madalya ile yetinen Fransız Diane Sellier, 1000 metrede şansızlığını kırarak iyi bir performansla finişi ilk sırada gören isim oldu.
Sürat pateninde Türkiye’ye tarihi başarıyı Hazar Karagöl getirdi. Hedeflediği başarıya 1000 metrede ulaşan Hazar Karagöl, organizasyon tarihinde bireyselde gümüş madalya kazanan ilk sporcu oldu.
EYOF 2017 Erzurum’u iki madalya ile noktalayan Lüksemburg’da başarının mimari sürat pateninde geldi. Peter Murphy, 500 metrede gümüş madalyada kalırken, 1500 metrede kürsünün ilk sırasına çıktı. Üç bronz madalya kazanan İtalya’nın başarıları ise kızlar 500 ve 1500 metrede Melissa Tunno’dan, erkekler 1500 metrede Spechenhauser Luca’dan geldi.
1991 yılından bu yana yapılan organizasyon tarihinde karışık 3000 metre bayrak yarışında ilk kez finalde yarışan Türkiye’nin de yer aldığı mücadeleyi Rusya ilk sırada noktalarken, Polonya ikinci, Hollanda’da üçüncü oldu.