FETÖ'DEN ATILACAK AKADEMİSYENLERİN YERİNE ÖĞRETİM ELEMANI ALINACAK MI?

Tüm kamu kurumlarında olduğu gibi üniversitelerde de FETÖ operasyonları devam ediyor. Peki atılanların yerine yeni akademik personel alınacak mı?

Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri - 01-09-2016 16:11

FETÖ'DEN ATILACAK AKADEMİSYENLERİN YERİNE ÖĞRETİM ELEMANI ALINACAK MI?

Ülkemizde yaşanan hain darbe girişimi sonrası birçok üniversitede şu an FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında bazı öğretim elemanları hakkında adli/idari işlemler devam etmektedir.

667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında; "Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen" kamu çalışanları hakkında alınacak tedbirler ve yaptırımlar belirlenmiştir.

Söz konusu kanun hükmünde kararnamenin 668 sayılı KHK ile değişik 4/1-d maddesinde; "

11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa tabi personel, Yükseköğretim Kurulu Başkanının teklifi üzerine Yükseköğretim Kurulunun kararıyla; yükseköğretim kurumlan ile yükseköğretim üst kuruluşlarındaki 657 sayılı Kanuna tabi personel bakımından ise yükseköğretim kurumlan ile yükseköğretim üst kuruluşlarının en üst yöneticisinin teklifi üzerine, yükseköğretim kuramlarında Üniversite Yönetim Kurulunun, yükseköğretim üst kuruluşlarında ise Yükseköğretim Kurulunun kararıyla kamu görevinden çıkarılır.

" hükmü yer almıştır.

Diğer taraftan, 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 4 üncü maddesinin 4 üncü fıkrasında; "

Bu madde kapsamında kamu görevi sona erdirilen personele ait kadro ve pozisyonlara, Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ve diğer mevzuattaki kısıtlamalara tabi olmaksızın Bakanlar Kurulunca belirlenecek sayıda kadro ve pozisyon için atama yapılabilir.

" denilmiştir.

Yukarıda bahsettiğimiz mevzuat hükümleri kapsamında yaptığımız değerlendirmede;

1-Üniversitelerde FETÖ/PDY kapsamında yürütülen soruşturmalar sonucu YÖK tarafından Kamu Görevinden Çıkarma cezası ile tecziye edilecek öğretim elemanlarının yerine akademisyen alımı yapılacağı,

2-Üniversitelerde ne kadar sayıda ve hangi kadro/pozisyonlara öğretim elemanı alımı yapılacağına ilişkin kararın Bakanlar Kurulu tarafından verileceği,

anlaşılmaktadır.

Bu çerçevede, özellikle üniversitelerde FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında açığa alınan 6792 öğretim elemanı hakkında yapılacak değerlendirmeler neticesinde YÖK tarafından ciddi sayıda akademisyenin "Kamu Görevinden Çıkarma" cezası alabileceği tahmin edilmektedir.

Bu nedenle, bu işlemler sonuçlandıktan sonra FETÖ/PDY kapsamında atılacak öğretim elemanlarının yerine üniversitelere önemli sayıda bir akademisyen alımının ilerleyen süreçte gerçekleştirileceğini değerlendiriyoruz.

Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Kaymakam Sarı ve Başkan Çiftçi GMYO’da resim sergisine katıldı

Kaymakam Sarı ve Başkan Çiftçi GMYO’da resim sergisine katıldı

24-04-2024 - Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri

CAK dün akşama kadar kampus içerisinde tatbikat çalışmaları yaptı…

CAK dün akşama kadar kampus içerisinde tatbikat çalışmaları yaptı…

22-04-2024 - Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri