“SOĞUK HAVA KALP KRİZİNİ TETİKLER”

Sivas’ta hava sıcaklıklarının -20’lere kadar düşmesinin kalp rahatsızlığı olan hastalar için ciddi risk oluşturduğunu belirten Kardiyoloji uzmanı Erdoğdu, By-pass ameliyatı olan veya stent taktıran hastalara ‘soğuk’ uyarısında bulundu.

Sivas - 26-01-2016 14:22

“SOĞUK HAVA KALP KRİZİNİ TETİKLER”

 

Kış mevsimi ile birlikte soğuk havalara bağlı kalp krizi riskinin arttığını vurgulayan Medicana Sivas Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzman Dr. İsmail Erdoğu, soğuk havanın kalbi ciddi anlamda yorduğunu bildirdi. Kış aylarında özellikle vücut ısısındaki ani değişimlerin kalp sağlığını olumsuz etkilediğini söyleyen Erdoğu, “Özellikle kalp hastalarının soğuk havanın etkisine maruz kalmamaları ve dışarıda vakit geçirirken kendilerini koruyucu önlemler almaları kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltıyor. Sivas’ta -20’lere kadar yükselen soğuk hava kalp hastaları açısından risk faktörü biraz daha değişebiliyor. Özellikle By-pass olmuş veya Stent takılmış hastalarımızda bu soğuk havaların etkisiyle beraber göğüs ağrılarında artış olabilir. Hastalarımızda göğüs ağrısı, göğüste baskı, sıkışma ya da yanma tarzında bir durum söz konusu olursa zaman geçirmeden mutlaka acil servis ya da kardiyoloji hekimlerine başvurmalıdır” dedi.

“KOÇ’UN ÖLÜMÜ KALP HASTALIKLARINI YENİDEN GÜNDEME TAŞIDI”

Türkiye’nin sanayileşmesi anlamında çok büyük adımlar atmış olan Koç ailesinin önemli bir ferdini kaybettiklerini de sözlerine ekleyen Kardiyoloji Uzmanı Erdoğu, birçok hastanın egzersiz dönemlerinde kalp krizine yakalandığını belirterek, şöyle devam etti; “Birçok hastamız özellikle By-pass veya Stent takıldıktan sonra belki hayatında bundan sonra hiçbir sıkıntının olmayacağı, damarlarının başına bir şey gelmeyeceğini düşünüyorlar lakin bunlar çok doğru şeyler değil. Damarı tıkalı olan bir kişinin damarının yeniden tıkanma ihtimali yüksek. Onun için risk faktörlerinden özellikle uzak durmaları gerekiyor. Çoğunlukta sigara bizim hastalarımız için tasvip etmediğimiz bir şey ve ilaçlarını düzenli olarak içmeleri gerekiyor. Düzenli kontrollerde bu hastalarımız için oldukça değerlidir. By-pass olmuş hastalarda damarlar tabi ki suni bir damarla değiştiriliyor ancak bu damarların kendi damarlarımıza göre tıkanma oranı daha yüksek. Onun için hastalarımız kilo vermeye, düzenli beslenmeye ve ilaçlarına çok dikkat etmeleri gerekiyor. Yakın dönemde Türkiye’nin sanayileşmesi anlamında çok büyük adımlar atmış olan Koç ailesinin önemli bir ferdini kaybettik. Ailesinin başı sağ olsun. Mustafa Koç’un ölümüyle birlikte Türkiye’de kalp hastalıkları yeniden ciddi bir gündem oluşturdu. Mustafa beyin geçmişte by-pass ameliyatı olduğu söz konusu. Hayatına düzenli olarak devam etmeye çalışmış, spor yapmış ancak ne yazık ki, görünen o ki; kilosuyla ilgili çok başarılı bir süreç izleyememiş. Tabi ki hasta için kalp krizleri çoğunlukla da egzersizler döneminde yakalayabiliyor. Hastalarımızın spor yapmalarını öneriyoruz ancak sporda kast ettiğimiz çoğunlukla düzenli yürüyüş tarzında bir spordur.”

Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Valilikten kene uyarısı: Hafife almayın

Valilikten kene uyarısı: Hafife almayın

29-04-2024 - Sivas

Sezerer’den Teşekkür Mesajı

Sezerer’den Teşekkür Mesajı

29-04-2024 - Sivas