https://www.egemengazetesi.com/files/uploads/user/7ca2e8e98d.jpg
Altan KAYABASI

İNSAN HAKLARI BAĞLAMINDA REKTÖR DÖKMETAŞI KUTLUYORUM

26-04-2022 01:49

Güncel gazetesinde okudum. Baş örtülü öğrencilerin sınava girdiklerini. Gazete yadırgamış bu durumu. Çok garibime gitti. Hadisenin yadırganması. Bende Güncel gazetesini yadırgadım. Bu memleketin evlatlarının kendi istekleri ile Allahın emri doğrultusunda başlarını örtmelerini saygı ile karşılıyorum.

İtikadımız boyutu ile baktığımızda İslam muazzez ve mukaddestir. Zira Allah katında din İslam’dır. Bu yönü ile başörtüsü meselesinin tartışılması bir müğmin için söz konusu olamaz.

İnanç ve itikat yönünden başka olayın birde İnsan Hakkı yönü vardır .En sade tabir ile kişiler istedikleri gibi yaşaya bilmelidirler. Ta ki başkasını rahatsız etmesinler.

Bir hukukçu olarak bu ayrımda ‘Kamusal Alan’ tabirini hiçbir zaman anlamadım. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin her köşesinin ve her kurumunun Tüm vatandaşlara açık olması gerekmektedir.

Zira devlet külfet yüklerken vatandaş ayrımı yapmamaktadır. Vergi vermek /Askerlik yapmak şerefle yerine getirdiğimiz yükümlülüklerdir .Bu noktada tüm vatandaşlardan aynı oranda talepte bulunulur. Kimsenin şahsi durumuna bakılmamaktadır.

Aynen bunun gibi devletin tüm imkanlarından da tüm vatandaşlar şahsi hallerine bakılmadan istifade etmelidir. Bunun aksi kararlar yargı kararları dahil Evrensel kriterlere aykırıdır kanaatindeyim.

Bir vatandaşın başında örtüsü bulunduğu için belli alanlara girememesi tam bir trajikomik hadisedir. Hiç bir şekilde izah edilemez.

Bu bağlamda okuduğum habere dayanarak Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Sayın İlyas DÖKMETAŞI en kalbi duygularım ile tebrik ediyorum.

 

Neler Söylendi?