https://www.egemengazetesi.com/files/uploads/user/0e42907936.jpg
Metin BOSNAK

DÖNÜLMEZ AKŞAMIN UFKUNDAYIZ

26-04-2022 01:49

 


Rivayeten anlatılır ki, Sultan Abdülhamit bazı hayati diplomasi kararları alacağı zaman İngiliz diplomatlarıyla irtibata geçer ve “ne yapmak lazım?” türünden sorarmış.  Ertesi gün emrindekilere, İngilizlerin anlattıklarının tersini yapmaları yönünde talimat verirmiş.

Şimdilerde ciddi sayılan yabancı basında Türkiye ile ilgili iltifatkâr haberler yer alıyor. Bu haberlerin bir kısmı Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir kısmı hükümetimiz ve Başbakanımız Erdoğan’la ilgili.  Bu yazıların bir kısmı Akif Beki’yi bile kıskandıracak nitelikte. Hani nasıl oldu da ben düşünemedim dedirtecek cinsten…

Amerika, İngiltere, Almanya’daki ciddi gazeteler Türkiye’nin bölgesinin lider gücü olarak elindeki fırsatlardan bahsediyor, küresel bir güç olmak üzere olduğundan dem vuruyor. Mısır’da Mübarek muhalifi gazetede “Senin atalarında Türkler var, neden korkuyorsun?” diye şu anki Mısır yönetimine eleştiri getirenler var. Yarı resmi El Ahram Gazetesi, Erdoğan'ın El Ezher Şeyhi Ahmet El Tayyip ve Kıpti Patriği Baba Şenuda ile görüşmesini birinci sayfasına taşıyarak, Kıpti Patriği Baba Şenuda'nın Türkiye'nin dış politikasını övdüğünü ve takdir ettiğini yazdı.

Afrika ve Arap âleminde çıkarma yapmadan önce Erdoğan 500 milyon Lira yardım parasının toplanması konusuyla bizzat ilgilendi. Türkiye içindeki azınlık mallarının iade edilmesi konusunda girişimler başladı. Dahası Akdamar Kilisesinde ikinci kez ayin yapıldı. Erdoğan’ı öven yazılar arasında onu Yeni Osmanlı Sultanı görenden, İslam Dünyasının lideri ve hatta “Halife” diye hitap eden yazılar çıktı. Daha da enteresan olanı Erdoğan, vaktiyle kendisinin eleştirdiği laiklik konusunda Mısır’da Müslüman Kardeşlerin temsilcilerine “laikliğin” faziletlerinden bahsetti ve laikliğin “dinsizlik olmadığı”nı temcit pilavı kıvamında servis etti. Ha bu arada devletin laik olacağını, ama insanların olamayacağı hükmünü muammasıyla beraber aktardı.

Enteresan olan Abdülhamit’in tersine Erdoğan bu olaylardan ve Batı’da çıkan yazılardan memnunluk duyuyor. Hele Mustafa Kemal’den sonra en büyük lider olduğu algılarının basında yer alması! Menderes aşılmıştı…

Öyle ya, bir yandan krizin “teğet” geçtiği bir Türkiye var. Daha önceki yaşadığı onca ekonomik ve siyasi krizin tecrübelerinden öğrenmiş görünüyor. IMF’den aldığı direktiflerle finansal krizi atlatmış bir Türkiye, öte yandan ithal ikamesi ağırlıklı ve büyük ticaret açıklarına rağmen yıllık büyüme hızında istikrarlı denecek bir ortalamayı yakaladı.  Tek elden siyasetin yönlendirilmesi ile de siyasi istikrarı—feda edilen onca şeye karşılığında—tutturdu.

Arap dünyasındaki hanedancı demokrasilerde ancak olacak şekilde üçüncü kere hem de oylarını artırarak iktidar olan bir lider ve aynı zamanda Batı demokrasilerinde, ABD dâhil olmayan kadar karizma ve pervasız kararlılık sahibi lideriyle Türkiye sanki tökezlediği zaman bile kutsal, görünmez bir elle tekrar toparlanmaya ayarlanmış durumda.

Hâsılı Doğu ve Batılı liderler içinde en karizmatik ve halktan desteği en çok olan Erdoğan, siyaseti Devlet adamı ciddiyeti ve akademisyen derinliği ile yönetmeye kendini adamış olan Hoca’nın stratejilerini izliyor ve uygulamaya sokuyor. Hatta Mavi Marmara meselesinde olduğu gibi Erdoğan rotayı ani kırdığında hemen düzeltmek için arka planda tashihler yapıyor. Saraybosna’da Bosna Diyanet İşleri Reis Çeriç’in iltifatlarına bizzat Bayram hutbesinde muhatap olan bir Hoca faktörü var.

Çeriç’e “Allah Davutoğlu’nu tarih yapsın diye yarattı” dedirtecek kadar Rumeli’nin gönlünü hem almış hem de ona gönül vermiş bir Hoca faktörü Türkiye’nin temkinli cesaretini destekleyen unsurlar arasında. Mısır, Libya, Tunus, Suriye ve elbette ki Filistin’de de hem saygı hem de sevgi ile karşılanan, İsrail’e “bizim gücümüzü denemeye kalkmasınlar!” kadar ve bunu devlet adamı ciddiyeti, sükûneti ve metaneti ile dile getiren bir diplomasi tasarımcısı. “Yetti artık!” dercesine, Sakarya’yı ayağa kaldırmak isteyen bir somut gayret ve kararlılık insanı. Saraybosna’da Moriçe Han’da uğurlanırken “Türkiye!” sedaları ortalığın inlediğini gözlerindeki sevgiyle karşılayan Hoca.

Beynelmilel sistemde ise, hem siyasi hem de mali istikrarsızlık hatta çalkalanmalar devam ediyor. Obama’nın halk desteği, dönemlik dalgalanmalara rağmen dibe vurmuş durumda. Bu gidişle Cumhuriyetçiler Bush döneminden daha güçlü olarak Obama’yı sandığa gömecekler. ABD zar zor geçirdiği yasa ile ancak yeni borçlanma tavanını yükselterek sistem çarklarını devam ettirme çabasında. Dile kolay yaklaşık 15 Trilyon Dolarlık bir borcu ve 50 milyon civarında açlık sınırının altında yaşam süren bir nüfusu var. Obama dönemi ise, daha önce kalan enkazı daha da büyüterek götürüyor.

Schengen ve Avro bölgesinde fetret dönemi yaşanıyor. Fransa ve İngiltere liderlikler eski uzun vadelerden çok günlük iç siyaset kazanımları yakalamak için Libya’ya bomba ya da kendilerini fırlatıyor. Rol çalmaktan öte gitmeyen çabalar diğer AB ülkelerinde de var. En son Yunanistan’ın hem Avro hem de Schengen bölgesinden çıkarılması gündemde. Libya'yı ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron, Bingazi'deki Tahrir Meydanı'nda toplananlara hitap etti. Tahrir’in hararetini kendi lehlerine çevirme görüntüleri doğrusu komik kaçıyordu. Almanya’da Merkel, AB’nin yükünden şikâyet ederken, Yunanistan bile iflastayken yeni AB ülkelerini ne yapmalı diye düşünüyordu…

Arap ülkelerinde liderlik zaten bölgeyi kişisel hesaplarla toparlama gayretinde saman alevleri tarzında oldu. Bazen Sedat, bazen Mübarek ve Kaddafi gibi liderler bu liderliğe soyunurken Arap asabiyetini kullanarak kişisel ve ülkesel stratejilere hizmet ede geldi. İran’ın bölge ve hatta İslam âlemi liderliğine soyunması da bu tarzda gelişti. Humeyni karizmasını başla lider tutturamadı ve aynı zamanda Şiilik geleneği yüzünden İran’da bu konuda akim kaldı.

 

Afrika ülkeleri bildiğiniz gibi. Fazla değişen yok: Sömürge geçmişleri ve kendi aralarındaki çekişme ve çatışmalardan dolayı tarihsel geri kalmışlıkları müstakbel bir kadere dönüştürmek yönünde ilerliyor. Rusya uzun zamandan beri Rus devleti olarak değil, Rus müteşebbislerinin şirketi olarak adımlarını atıyor. Hindistan ve özellikle Çin, “hele bir ekonomiyi halledelim” tarzında sessiz derin stratejilerle küresel paylaşımdan hisse istiyor. Bunun bir kısmı da halen Güney Afrika’da gerçekleşmiş durumda.

İsrail meselesine gelince… Beynelmilel basın patronu Murdock’ın İngiltere’de gazetesi bünyesindeki faaliyetleri habercilikten öte istihbarat şirketi tarzında kullandığının ortaya çıkması; ABD’de 9/11 olaylarından sonra CIA’nin içinde MOSSAD ajanlarının deşifre edilmesi, Yahudi lobileri ve yardımlarına rağmen İsrail içinde istikrarlı bir siyasi yapının oluşturulmaması; aldığı onca Amerikan yardımına rağmen, İsrail’de ekonomik sıkıntıların yaşanması, gelir adaleti sorunları ve bıkkınlık; büyük ümitlerle dünyanın her tarafından toparlanan ve İsrail’i “yeniden” vatan kılmak amacıyla şaibeli bölgelere yerleştirilen muhacir Yahudilere rağmen İsrail’in aynı zamanda bölgede en önemli unsur olan petrol ekonomisi ve güvenliği riske sokar hale gelmesi; İsrail kurulmuş olmasına rağmen, İsrail’in “mehdi” olmadan kurulmasını meşru saymayan Yahudilerin tepkileri; bölgede en büyük “partner”leri olan Mısır ve Türkiye ile de ilişkilerin bozulması Türkiye’nin öne çıkmasında önemli rol oynadı. Çünkü aslında ABD hükümeti ötesinde, bölgede siyasi istikrar ve petrol fiyatlarının normal seyrini bekleyen küresel şirketleri de etkiler duruma geldi. İsrail’in yükünü taşımak oldukça zorlaştı.  

Buna Kuzey Irak’ta her türlü politikası iflas etmiş olan ABD’nin güvenlik maliyetlerini Türkiye’ye yükleme, hatta belki Kuzey Irak’ın varlığını fiilen Türkiye’ye eklemlemek suretiyle önce Türkiye’ye avantaj sağlanması da olası. Kısa vadede Türkiye içindeki bölücü terörü de izale edecek bu sürecin uzun vadede toprak kayıplarına yol açması da olası bir hesaptır.

Yani farklı açılardan da olsa Müslüman-Arap camia Filistin sorununu Türkiye’ye ihale etti. Batı’lı ülke ya da şirketlerin de bu konuda hem fikir görünmesi, İsrail’in Türkiye üzerinden terbiye edilmesine zemin hazırladı. Buna gizli-açık hem ülke içindeki bazı mekanizmalar hem de etnik teröre destekleri Filistin-İsrail sorununu bir anlamda Türkiye-İsrail sorununa evirdi.

Mavi Marmara olayından sonra Türkiye aslında zaten zımnen bilinen İsrail-Türkiye sorunlarını gündeme farklı bir şekilde taşıdı. Siyasiyi bırakın, ticari ahlakı bile olmayan İsrail hükümeti bir anlamda Türkiye’yle hesaplaşmasını bölge liderliği konusunda umarsızlık ve pervasızlıktan küstahlığa taşımış oldu.

 Hali hazırda Türkiye, “Arap Baharı” denen süreci önce kendi içinde başlatan bir aşamadan sonra beynelmilel sistemin boşlukları ve teşvikleri ile iç siyasetteki Sezar sendromlarının birleştiği noktaya geldi. Bundan sonrasında geri çekilmek Türkiye’nin kredisini bitirmek olacaktır. Karşılığında İsrail’in mutlak zaferi ilan edilecektir. İsrail’le, Türkiye’ye yönelik husumetlerinin ve ticari ahlaksızlığın hesabı görülmeden Türkiye’nin küresel güç olmak hayali en az 50 yıl geri gidecektir.

Abdülhamit İngiliz’i dinledi tersini yaptı, ama Osmanlı yine de battı. Bakalım, küresel sistemi ne kadar ve kimin kulağıyla dinleyince Türkiye Cumhuriyeti daha parlak bir geleceğe yükselecektir?  Afrika ve Arap baharında her türlü katkıyı  yapan Türkiye şu anda küresel yeniden tasarımın tam odak noktasındadır. Tünelin bir ucundan öyle veya böyle girildi. Artık tünelin sonunu görmeden durmak olmayacaktır. Dönülmez akşamın ufkundayız. Dilerim ülkemiz ve bölge insanlarının hayrına sonuçlanır.

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI MUHSİN BAŞKAN Mum Titrer Hanemizde Ülkücülük CHP'yi Ne Zaman Sevdim İSLAMCILIKLA MÜSLÜMANI, TÜRKÇÜLÜKLE TÜRKÜ YABANCILAMAK SOSYAL MEDYANIN SOS'LARI PARALEL YAPI Bosna'daki Türk Üniversitesi: IUS DER SPİEGEL "BOYUN EĞME" DİYOR DEVRİM Mİ DEDİNİZ? BİRLİK VE BERABERLİK NEDİR? DİL TARİH VE İDEOLOJİ AYNAYI ARAMAK... MAKULLER AKİLLERE KARŞI VEDA HUTBESİNİ OKURKEN HİNLİK VE HAİNLİK ÖTESİNDE TARİHE BAKMAK ALPEREN OLMAK BİR HİLAL BİR İHTİLALDİR DELİLİĞE ÖVGÜ AŞK'A DAİR YAKLAŞIMLAR BİLİM, İDEOLOJİ VE DARVİNİZME DAİR YALAN DÜNYADA GERÇEK TARİH OLUR MU? DELİ DUMRUL'UN KÖPRÜSÜ ORTAYA KARIŞIK HALLERİMİZ EFKAR VE HERZELER YUSUF, ŞEHİR VE TABUYA DAİR EĞİTİME NEDEN HAYIR? EFKAR VE HERZELER "ADAMLARIN" PLANI HER ZAMAN TUTAR MI? İNGİLİZ'CE KONUŞMAK... BEN ÖLÜNCE KİM KALIR? BİLMENİN MALİYETİ NEDİR? BU ÜLKEYİ ANLAMAK... NİYET TAVŞANLARI VE TARİH ŞERİF MARDİN VE CUMHURİYETİN GETTOLARI FERMAN VE FETVA BAYRAMLARDAN BAYRAM BEĞENMEK AŞKIN BAR/KODU MEVSİM SONU İNDİRİMLİ LİBERALCİLİK YOL DA İÇİMİZDE SEYYAH DA! OSMANLI NE ZAMAN ÖLDÜ? SÜRGÜN KAYIP MEDENİYETİ ARARKEN... KÜRDİSTANA DAHA NASIL YARDIMCI OLABİLİRİZ? İKİNCİ YEŞİL KUŞAK PROJESİ MHP NEREYE GİDİYOR? NASIL BİR GENÇLİK? KİM KORKAR EBU ZER'DEN? MEHDİ NE ZAMAN GELECEK? "GÜZEL VE YALNIZ ÜLKE"YE Milliyetçilik ve Kürtler İLETİŞİM VE PROPAGANDA BATILILAŞMAK TWITTER'DA KENDİMİZİ OKUMAK "DANIMARKA ÜLKESİNDE KOKUŞAN ŞEYLER" BİSİKLETİN İSLAMİ OLANI FİRAVUN VE HİÇ'LİK KAMUSAL ALAN DÖNÜŞTÜ MÜ? KADIN, ŞEYTAN VE ÖLÜM ÇEVRİM İÇİ AHLAK ÖLÜM VE YAŞAMA KORKUSU KISKANÇLIĞIN KISKAÇLARI 11 Eylül ve ABD YA 12 EYLÜL SONRASI? Korku ve alkışlar arasında Ortadoğu AYDIN, MÜNEVVER VE ENTELEKTÜEL ORTADOĞU'DA OLANLARI ANLAMAK KAVGA NEREDE? KAVGA NEREDE? ORTADOĞU'NUN YENİDEN TASARIMI SUSMAK, PUSMAK VE BİRLİK DİL VE TARİH KAVGAMIZ HOLİGARŞİ Said Nursi ve Cemaat algısı Size “İslamî alt-çevre” diyebilir miyim, “abi”? MUHAFAZAKÂRLIK NEDİR? TÜRK LİBERALİZMİ AŞK MI MAŞUK OLAN? DİN'ERCİLİK SİVİL İTAATSİZLİK NEDİR? NEDEN KÜRT ÇALIŞMALARI ENSTİTÜSÜ? DEĞİŞİM İDEOLOJİSİ VE LİBERAL PROPAGANDA 12 EYLÜL SONRASI UZLAŞMA LİBERAL STATÜKOCULUK UYKUYU ÖLDÜRMEK "EKSİK ETEK" BABİL, DİL VE PROPAGANDA DENKTAŞ'IN ÖLÜMÜ AİKİDO VE "KÜRDİSTAN" DEĞİŞİM TÜRKÇE VE İDEOLOJİ "KASIMPAŞALI" BAŞBAKAN "İBRAHİMİ DİNLER" BİLİMLE DİNİ UYUŞTURMAK KOLTUĞA OTURAN VE KOLTUĞUN OTURDUĞU İNSAN TEMCİT PİLAVI VE YENİ OSMANLI RODRİGEZ NEDEN LİBERAL OLAMAZ? BEN'SİZLİĞE ŞİİR TOPKAPI'DAN DOLMABAHÇE'YE DÜŞERKEN ERBAKAN'I ÖZLERKEN MÜSLÜMAN VE İSLAMCI İSLAM VE FEMİNİZM KAÇIRILAN GÜNDEM BIDEN NOTLARI DEMOKRASİDE KİM KİM ÖPÜYOR ARAF'TA TARİHLERDEN TARİH BEĞENMEK İKİNCİ YEŞİL KUŞAK PROJESİ ARAFTAKİNİ ÖZLEMEK Hayatta Sürgün Olmak AKADEMİSYENLİK KÜRESEL KARADUL TEFRİKALARI GÜNCELLENEN MESİHİ BEKLERKEN TÜRKİYE KOLTUK, TURNUSOL VE KİMLİK BOSNA'DA BİR TÜRK ÜNİVERSİTESİ KOVBOY MEHTERANLA JAZZ ÇALARKEN Amerika ve Anti-Amerikan Kimlikler AMERİKAN KİMLİĞİ VE ŞEYTANLARI KUTLU VEDA DEĞİŞİMİN TÜRKÇESİ VE UYANIŞ TANRI, İNSAN VE TAKVİM ÖDLEK ÖCÜNÜ ALDI MI? Millet Olabildik mi? Zaman, medeniyet ve din Zaman, medeniyet ve din Mehdi’yi beklerken ORTADOĞU VE YENİ İNSAN Kediler, Fareler ve Vatan Kürşat olma vaktidir Gülün Adı, Kadın ve Takva İslamo-Amerikancılık EBCET, CİFR VE TARİH SÜBJEKTİF OLMANIN FAZİLETİ DİPLOMASİMİZ NEREYE? İSTİKLAL MARŞI YENİDEN YAZILABİLİR Mİ? KOKUŞAN BİR ŞEYLER VAR! KÜRESEL KARADULUN AĞLARINDA "Yeni Osmanlı"nın Yeni Haçlılara Yardım Tezkeresi KATLİAMERİKA MAHALLE, BASKILAŞIM VE FİKİR NAMUSU YARASANIN ÇIĞLIĞI VE DİPLOMASİ Ay lav yu, Cani! AŞKIN HALLERİ DOKUZ HECELİLER FİRAVUN... Kadın'ım... 28 Şubat ve Erbakan KADDAFİ'DEN KESESİ Ve Yine Karşınızda Renan, Sykes ve Picot Democoupracy mübarek olsun! FULL'er Yapalım mı, Abi? Ortadoğu'da Sezaryen Mısır'da Karaoke Devrimi Mısır'ı Okurken Obama ve ikinci yeşil kuşak projesi (I) Bir Ortadoğu Masalı Mutlu Oligarşiden Kutlu Oligarşiye Ey zahit, şaraba eyle ihtiram! Bilinç ve Sürgün İbrahim, devir içimdeki putları! İdeolojik dil ve Teolojik Tarih Pardon, Size Demokrasi Diyebilir miyim? Paralel Evren, Küresel İslamcılık Erkekler ne zaman "adam" olur? "Millî" Küreselleşme? AK'Kışşş Kimliklerin Kurdu “Hiç” i öğrenmek GELENEK VE MANKURT Küresel tapınak, yerel rahipler ve Hipnoz Çift-düşün, yeni-konuş! Batı'yı ararken... Aforoz’malar… Halife Ömer Hayek’i ne zaman okumuştu? AĞLAMAKTAN ÇAĞLAMAYA DOĞRU KÜRT'AJ Shalom, Kürdistan! İstiklal marşını yeniden yazmak İslam, Millet, Hilafet ve Siyaset Amerika düşmansız olabilir mi? Mustafa Reşit Paşa'ya Mektup Keşif... Babil’in dil’beri Medeniyetlerin neyi çatışıyordu? Tarihi hangi hikâyeci yazar? Zihin Kontrolü ve Kült YUMURTANIN AK'I, SARISI Ebu Zer’in günlüğü Her şey zıddı ile mi kaim? Melamilik “marka” mıdır? Melâmilik Bir ayrılık, bir yalnızlık, bir ölüm AŞKA DAİR NE VARSA Medya medyumluğu ve wikisızmalar Türkiye, İran ve Dünya Barışı Muhafazakârlık “marka”sı? Füze ümütz! “Van münütz!” Çin'in hafızası ve küresel sistem Kutlu veda Öznellik Öz’neliktir! Hz. İnsan, Hz. Peygamber ve emanet Said Nursi ve tesettür İmam, Örtünme ve Nur Suresi Din duble “yol” mu demekti? Gelenek, mankurt ve reform Aylardan şubat günlerden cuma Alaturkalıktan Kolaturkalığa gelenek Gelenek mürtedi ve kimlik Namus, Kanun ve Fazilete Dair İman "terakkiye" destek midir? Yılmayacağız... ÜÇ TARZ-I MAHALLE VE HAL Hoş geldin, Şeytan! OSMANLI VE NEO-OSMANLI DAYILAR VE DAYILANMALAR Türkiye’de muhafazakârlık ve Dr. Faustus Tesettür neyi örtüyor? Milat oluşturmak Yahudilik bir din mi yoksa ırk mıdır? Tarih satrancını asıl kim oynuyor? Mahalle ve getto Tanrı, totem ve muta nikahı Orta Doğu’mların ebesi ŞOFÖR MAHALLİ BASKISI KÜRESEL İSLAMCILIK RENAN'I VE KENDİMİZİ AŞMAK Medine Vesikası Türk solculuğu ve İslamcılığı Batı’k düşüncelerin Doğu’şu BATI'NIN DEĞERLERİ EVRENSEL MİDİR? NEO-MUHAFAZAKÂRLIK VE YİN-YANG Karadul KEDİLER VE FARELER “Erkekliğin” yasası, “kadınlığın” tasası ON ADIMDA LİBERAL OLMA TÜYOLARI Neden Federasyon? Kaburga kemiklerimdeki sızı? Ortadoğu ve Darbeler "Küreselleşme "millet"e neden karşıdır? TURNUSOL Ya 12 Eylül sonrası? (II) Ya 12 Eylül sonrası? 12 Eylül darbesine nasıl gelmiştik? (II) 12 Eylül darbesine nasıl gelmiştik? (I) Kim ne der? Ne zaman ki…