https://www.egemengazetesi.com/files/uploads/user/0e42907936.jpg
Metin BOSNAK

Obama ve ikinci yeşil kuşak projesi (I)

26-04-2022 01:49

Mısır’da yaşanan olaylara biraz daha küresel çerçeveden bakalım…

(Amma da büyük laf ettim şimdi!)

Amerika ve genelde Batı’nın bu tür durumlarda demokrasi ve insan hakları için uğraşmadığı açıktır. Laiklik, İslamcılık, radikallik, hatta komünizm öcüsü dahi Amerika için aletsel öneme sahiptir. Hatta bir yandan İslamofaşizm naraları duyarsınız, öte yandan ise “İslamcı” bir guruba destek verebilir. Eski İngiltere de Osmanlı’ya Rusya’ya karşı destek vermişti bir süre. Fransa ve İngiltere Jöntürklere yardım ettiği gibi, Osmanlı’nın düşmanı olan Arap milliyetçiliklerine ve Hıristiyan Baasçılara ve Vehhabilere, diğer etnik milliyetçiliklere de kucak açmış, finansal ve lojistik destek vermişlerdi. Sonra da kurtlar sofrasına önce kendileri oturdu tabii…

Bu tür girişimlere ahlaki değerlendirmelerle yaklaşım da yanlıştır. Çünkü sistemin ahlaki bir gayesi olmadığı için herhangi bir tutarlık aramak anlamsızdır. Mesele küresel bir sosyal Darvinizmden ibarettir. Yani ABD aynı süre içinde farklı yerlerde, hatta aynı yerde çatışan ideolojilere destek verebilir. Verdi de. Bundan sonrasında vermeye devam edecektir. Eski kolonizasyonda İsa ve onu “sevgi” mesajları kullanıldı. Sonrakilerde “demokrasi ve insan hakları” na dair belagat. İkisi de Weber’ce “Protestan ahlakı" diye adlandırılan sosyolojik yutturmacanın eski ve yeni görünümleridir. Tavşanla tazının barındıkları alan çoğu zaman aynı mekandır.

Aslında Amerika için halklarla uğraşmak daha maliyetli bir iştir. Yani demokrasinin milletten devlete yansıyan şekilleriyle uğraşması Küresel yapılar için daha zor ve maliyetlidir. Amerikan askerlerinin Türkiye topraklarını Irak işgalinde kullanmasıyla ilgili tezkere bir oy farkıyla geçmeyince, Amerikan yönetiminin tavrını hatırlamakta yarar var. Sonrasında bu “tavrın” nasıl ve kimlere patladığı hafızalardadır. O nedenle Suudi Arabistan, Kuveyt vb. petrol zengini ülkelerle ABD arasında sorun yoktur. Onlar hanedan demokrasisidir. Üstelik bu ülkeleri askeri güçleri de çok zayıftır. Savaş araçları olsa bile kullanacak askerleri olmadığını da en iyi Amerika bilmektedir.

Dahası, sabık Başkan Bush baba ve oğul olarak Ortadoğu’ya işgalci komşu olmuştu. Öte yandan, Çin’i gözetleme kulesine dönüşen Afganistan ve Pakistan’a yerleşti ABD. AB ise arada destek de vererek bu süreci izledi. Bosna’daki katliamı da serinkanlı bir şekilde izlemişlerdi. Filistin konusuna girmeye gerek zaten yok. Baba Esat gider, oğlu gelir; Baba Aliyev gider, oğlu gelir; Pakistan’da baba Butto gider, kızı Butto gelir iktidara. Sonra nasılsa ikisi de bir şekilde ölürler. Türkiye’de Baba Demirel gider, kızı Tansu Çiller gelir… “Bizim çocukların” farklı farklı görünümleri vardır.

Aslında hanedanların seçimle iktidara gelmesi sadece Ortadoğu’da olmuyor. Hadi gelişmişlik göstergesi olarak ABD’de de oluyor bunlar diyelim. Kennedy’ler ve Bush’lar mesela yakın tarihteki örnekleri. Clinton’ları da ilave etmek lazımdır: Bay ve Bayan Clinton’lar…

“Genetik bir hikmet mi var?” derseniz, hayır! Benzer insanların ve hatta isimlerin Ortadoğu ve Amerika’da iktidarı biyolojik genetikle ilgili değil. Asıl mesele siyasal genetikte gizli. Başkan Bush’un “emperyal” Amerika vizyonu zaten abartılan bir konuydu. Emperyal başkanlık onunla başlamadı ki! Amerika zaten 19. Yüzyılın başlarından beri “emperyal” mantıkta hareket etti. Bunun bir kısmını Kıta Amerika’sındaki savaşlarla yaptı.  İç Savaşla devam etti. Bir kısmını da, mesela Alaska’yı satın almak suretiyle hayata geçirdi. Sonrasında Doğu’ya ve Uzay’a açıldı…

Dahası bütün bunların arkasında Amerika’nın tarihsel misyonu olarak ifadesi vardı. “Tanrısal Tasarım” ya da “Zahir Kader” diye ifade edilen Amerikan Siyonizm’i vardı arkasında. Yani aslında Siyonizm, Yahudilerin çıkardığı değil, Protestanların Yahudilere öğrettiği bir şeydi. Sabetay Sevi ve benzeri birkaç kişi haricinde İsrail’in kurulması için beklenen Mesih çıkmamıştı Yahudi milletinden. İsa’ya da “çılgın bir haham” diye bakmışlardı tarih boyunca.

O halde, Yahudiliğe göre Mehdi olmadan İsrail’in olması zaten Tanrı’nın emrine aykırı bir şeydi ve sanıldığı gibi Yahudiler her tarih ve yerde zengin de değildiler. Ancak asıl dinamikleri Hıristiyan Siyonizmini arkalarına almakla başladı. Bir başka ifadeyle Protestan Hıristiyanlık Siyonizm’in ebeliğini yaptı. Sonrasında çıkan Theodore Herzem gibi teorisyenlere hem para hem fikir yardımı yapanlar da aynı oluşumlar oldu.

Ve Amerika’nın kuruluşundan itibaren Protestanların kafasında olan idealler böyle oluştu. Hatta Amerika’nın ilk isimlerinden birisi “Yeni Siyon” ya da “Yeni Kudüs” olması bundandı. Bu ideolojik algı Amerika’ya “seçilmiş millet” kavramını kimlik olarak yerleştirdi. O nedenledir ki Amerikan kültüründe epey bir “Süper” adamlar, kadınlar, çocuklar oldu. (Nietzsche yaşasaydı, “Übermench”ten kastım bu değildi diye feryat ederdi sanırım.) Yani olan aslında Tevrat’ın mantığıyla Hıristiyanlığa işlerlik kazandırmaktı. Ve bu fikir Amerika’da özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasında Hariciye kimliği oldu. Hem ülke içinde “milli” kimlik oluşturma çabasında etkili oldu hem de diğer milletlere, önce İngiltere, Avrupa ve sonra da Doğu’ya karşı kimlik yaratma çabasında bu unsur hâkimdi.

Petrolle çalışan teknolojinin Amerika’ya çağ atlatması bir yana, İkinci Dünya Savaşı sonrasında şartlar Amerika’yı aslında zirveye taşıdı. Mağlup olan Japonya ve Almanya’yı anayasadan askeri kanunlarına kadar baştan ayağa yeniden Amerika tasarladı. Sonra dünyanın siyasi, ekonomik ve parasal sistemini de benzer şekilde ayarladı. “Birleşmiş Milletler” adına olan hemen her şey aslında Birleşik Devletler kararıydı. Çin’i SSCB’den ayırmak için ona ticari kolaylıklar tasarlaması sonradan oldu. Ayrıca Çin’e ve SSCB’ye veto hakkı tanıdı Birleşmiş Milletlerde. Nasılsa al gülüm ver gülüm ilişkileri oturmuştu.

Dünya’yı tasarımlayan Birleşik Krallık etkinliğini yirminci yüzyılda yitirmişti. Birinci etken Osmanlı olmuştu. İkinci etken de Almanya. “Üçüncü dünya” ülkeleri zaten hâlâ müstemleke idiler. Ancak İngiliz Hariciye planları ve bilinçaltı kendini Amerika’ya klonladı. İthal petrolün en ucuz ve vazgeçmesi imkânsız olan ülkesi Amerika’ydı. O halde Ortadoğu’da miras aldığı planları kendi lehine değerlendirmesi zamanıydı. Öyle de yaptı…

Hem petrole düşük maliyetle hâkim olmak hem de Siyonizmi gerçekleştirme planları başladı. Yani aslında İsrail de bu tasarım içinde ufak bir tarihsel yedek parça oldu. Yahudilerin İsrail’de olması temelde Avrupa’nın tarihsel ve vicdani yük boşaltımı değildir. Hıristiyan Siyonizm’inin bir tezahürü olarak İsrail kurulmuştur. Öte yandan, Sovyetlerin Sosyalist görünümlü emperyalizmine karşı bir blok oluşması amacı da “Yeşil Kuşak” denen ve hem  “ateist” komünizme hem de SSCB’ye karşı olan yeni bir strateji uygulamaya girdi. İngilizlerin Hilafeti Osmanlı’dan devir alması mümkün olmamıştı, ama bazen mali yardımlarla gelen “yumuşak güç” kullanımları, bazen müstemleke kafalı yönetimlerin yardımı imdada yetişmişti işte!

 

 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI MUHSİN BAŞKAN Mum Titrer Hanemizde Ülkücülük CHP'yi Ne Zaman Sevdim İSLAMCILIKLA MÜSLÜMANI, TÜRKÇÜLÜKLE TÜRKÜ YABANCILAMAK SOSYAL MEDYANIN SOS'LARI PARALEL YAPI Bosna'daki Türk Üniversitesi: IUS DER SPİEGEL "BOYUN EĞME" DİYOR DEVRİM Mİ DEDİNİZ? BİRLİK VE BERABERLİK NEDİR? DİL TARİH VE İDEOLOJİ AYNAYI ARAMAK... MAKULLER AKİLLERE KARŞI VEDA HUTBESİNİ OKURKEN HİNLİK VE HAİNLİK ÖTESİNDE TARİHE BAKMAK ALPEREN OLMAK BİR HİLAL BİR İHTİLALDİR DELİLİĞE ÖVGÜ AŞK'A DAİR YAKLAŞIMLAR BİLİM, İDEOLOJİ VE DARVİNİZME DAİR YALAN DÜNYADA GERÇEK TARİH OLUR MU? DELİ DUMRUL'UN KÖPRÜSÜ ORTAYA KARIŞIK HALLERİMİZ EFKAR VE HERZELER YUSUF, ŞEHİR VE TABUYA DAİR EĞİTİME NEDEN HAYIR? EFKAR VE HERZELER "ADAMLARIN" PLANI HER ZAMAN TUTAR MI? İNGİLİZ'CE KONUŞMAK... BEN ÖLÜNCE KİM KALIR? BİLMENİN MALİYETİ NEDİR? BU ÜLKEYİ ANLAMAK... NİYET TAVŞANLARI VE TARİH ŞERİF MARDİN VE CUMHURİYETİN GETTOLARI FERMAN VE FETVA BAYRAMLARDAN BAYRAM BEĞENMEK AŞKIN BAR/KODU MEVSİM SONU İNDİRİMLİ LİBERALCİLİK YOL DA İÇİMİZDE SEYYAH DA! OSMANLI NE ZAMAN ÖLDÜ? SÜRGÜN KAYIP MEDENİYETİ ARARKEN... KÜRDİSTANA DAHA NASIL YARDIMCI OLABİLİRİZ? İKİNCİ YEŞİL KUŞAK PROJESİ MHP NEREYE GİDİYOR? NASIL BİR GENÇLİK? KİM KORKAR EBU ZER'DEN? MEHDİ NE ZAMAN GELECEK? "GÜZEL VE YALNIZ ÜLKE"YE Milliyetçilik ve Kürtler İLETİŞİM VE PROPAGANDA BATILILAŞMAK TWITTER'DA KENDİMİZİ OKUMAK "DANIMARKA ÜLKESİNDE KOKUŞAN ŞEYLER" BİSİKLETİN İSLAMİ OLANI FİRAVUN VE HİÇ'LİK KAMUSAL ALAN DÖNÜŞTÜ MÜ? KADIN, ŞEYTAN VE ÖLÜM ÇEVRİM İÇİ AHLAK ÖLÜM VE YAŞAMA KORKUSU KISKANÇLIĞIN KISKAÇLARI 11 Eylül ve ABD YA 12 EYLÜL SONRASI? Korku ve alkışlar arasında Ortadoğu AYDIN, MÜNEVVER VE ENTELEKTÜEL ORTADOĞU'DA OLANLARI ANLAMAK KAVGA NEREDE? KAVGA NEREDE? ORTADOĞU'NUN YENİDEN TASARIMI SUSMAK, PUSMAK VE BİRLİK DİL VE TARİH KAVGAMIZ HOLİGARŞİ Said Nursi ve Cemaat algısı Size “İslamî alt-çevre” diyebilir miyim, “abi”? MUHAFAZAKÂRLIK NEDİR? TÜRK LİBERALİZMİ AŞK MI MAŞUK OLAN? DİN'ERCİLİK SİVİL İTAATSİZLİK NEDİR? NEDEN KÜRT ÇALIŞMALARI ENSTİTÜSÜ? DEĞİŞİM İDEOLOJİSİ VE LİBERAL PROPAGANDA 12 EYLÜL SONRASI UZLAŞMA LİBERAL STATÜKOCULUK UYKUYU ÖLDÜRMEK "EKSİK ETEK" BABİL, DİL VE PROPAGANDA DENKTAŞ'IN ÖLÜMÜ AİKİDO VE "KÜRDİSTAN" DEĞİŞİM TÜRKÇE VE İDEOLOJİ "KASIMPAŞALI" BAŞBAKAN "İBRAHİMİ DİNLER" BİLİMLE DİNİ UYUŞTURMAK KOLTUĞA OTURAN VE KOLTUĞUN OTURDUĞU İNSAN TEMCİT PİLAVI VE YENİ OSMANLI RODRİGEZ NEDEN LİBERAL OLAMAZ? BEN'SİZLİĞE ŞİİR TOPKAPI'DAN DOLMABAHÇE'YE DÜŞERKEN ERBAKAN'I ÖZLERKEN MÜSLÜMAN VE İSLAMCI İSLAM VE FEMİNİZM KAÇIRILAN GÜNDEM BIDEN NOTLARI DEMOKRASİDE KİM KİM ÖPÜYOR ARAF'TA TARİHLERDEN TARİH BEĞENMEK İKİNCİ YEŞİL KUŞAK PROJESİ ARAFTAKİNİ ÖZLEMEK Hayatta Sürgün Olmak AKADEMİSYENLİK KÜRESEL KARADUL TEFRİKALARI GÜNCELLENEN MESİHİ BEKLERKEN TÜRKİYE KOLTUK, TURNUSOL VE KİMLİK BOSNA'DA BİR TÜRK ÜNİVERSİTESİ KOVBOY MEHTERANLA JAZZ ÇALARKEN Amerika ve Anti-Amerikan Kimlikler AMERİKAN KİMLİĞİ VE ŞEYTANLARI DÖNÜLMEZ AKŞAMIN UFKUNDAYIZ KUTLU VEDA DEĞİŞİMİN TÜRKÇESİ VE UYANIŞ TANRI, İNSAN VE TAKVİM ÖDLEK ÖCÜNÜ ALDI MI? Millet Olabildik mi? Zaman, medeniyet ve din Zaman, medeniyet ve din Mehdi’yi beklerken ORTADOĞU VE YENİ İNSAN Kediler, Fareler ve Vatan Kürşat olma vaktidir Gülün Adı, Kadın ve Takva İslamo-Amerikancılık EBCET, CİFR VE TARİH SÜBJEKTİF OLMANIN FAZİLETİ DİPLOMASİMİZ NEREYE? İSTİKLAL MARŞI YENİDEN YAZILABİLİR Mİ? KOKUŞAN BİR ŞEYLER VAR! KÜRESEL KARADULUN AĞLARINDA "Yeni Osmanlı"nın Yeni Haçlılara Yardım Tezkeresi KATLİAMERİKA MAHALLE, BASKILAŞIM VE FİKİR NAMUSU YARASANIN ÇIĞLIĞI VE DİPLOMASİ Ay lav yu, Cani! AŞKIN HALLERİ DOKUZ HECELİLER FİRAVUN... Kadın'ım... 28 Şubat ve Erbakan KADDAFİ'DEN KESESİ Ve Yine Karşınızda Renan, Sykes ve Picot Democoupracy mübarek olsun! FULL'er Yapalım mı, Abi? Ortadoğu'da Sezaryen Mısır'da Karaoke Devrimi Mısır'ı Okurken Bir Ortadoğu Masalı Mutlu Oligarşiden Kutlu Oligarşiye Ey zahit, şaraba eyle ihtiram! Bilinç ve Sürgün İbrahim, devir içimdeki putları! İdeolojik dil ve Teolojik Tarih Pardon, Size Demokrasi Diyebilir miyim? Paralel Evren, Küresel İslamcılık Erkekler ne zaman "adam" olur? "Millî" Küreselleşme? AK'Kışşş Kimliklerin Kurdu “Hiç” i öğrenmek GELENEK VE MANKURT Küresel tapınak, yerel rahipler ve Hipnoz Çift-düşün, yeni-konuş! Batı'yı ararken... Aforoz’malar… Halife Ömer Hayek’i ne zaman okumuştu? AĞLAMAKTAN ÇAĞLAMAYA DOĞRU KÜRT'AJ Shalom, Kürdistan! İstiklal marşını yeniden yazmak İslam, Millet, Hilafet ve Siyaset Amerika düşmansız olabilir mi? Mustafa Reşit Paşa'ya Mektup Keşif... Babil’in dil’beri Medeniyetlerin neyi çatışıyordu? Tarihi hangi hikâyeci yazar? Zihin Kontrolü ve Kült YUMURTANIN AK'I, SARISI Ebu Zer’in günlüğü Her şey zıddı ile mi kaim? Melamilik “marka” mıdır? Melâmilik Bir ayrılık, bir yalnızlık, bir ölüm AŞKA DAİR NE VARSA Medya medyumluğu ve wikisızmalar Türkiye, İran ve Dünya Barışı Muhafazakârlık “marka”sı? Füze ümütz! “Van münütz!” Çin'in hafızası ve küresel sistem Kutlu veda Öznellik Öz’neliktir! Hz. İnsan, Hz. Peygamber ve emanet Said Nursi ve tesettür İmam, Örtünme ve Nur Suresi Din duble “yol” mu demekti? Gelenek, mankurt ve reform Aylardan şubat günlerden cuma Alaturkalıktan Kolaturkalığa gelenek Gelenek mürtedi ve kimlik Namus, Kanun ve Fazilete Dair İman "terakkiye" destek midir? Yılmayacağız... ÜÇ TARZ-I MAHALLE VE HAL Hoş geldin, Şeytan! OSMANLI VE NEO-OSMANLI DAYILAR VE DAYILANMALAR Türkiye’de muhafazakârlık ve Dr. Faustus Tesettür neyi örtüyor? Milat oluşturmak Yahudilik bir din mi yoksa ırk mıdır? Tarih satrancını asıl kim oynuyor? Mahalle ve getto Tanrı, totem ve muta nikahı Orta Doğu’mların ebesi ŞOFÖR MAHALLİ BASKISI KÜRESEL İSLAMCILIK RENAN'I VE KENDİMİZİ AŞMAK Medine Vesikası Türk solculuğu ve İslamcılığı Batı’k düşüncelerin Doğu’şu BATI'NIN DEĞERLERİ EVRENSEL MİDİR? NEO-MUHAFAZAKÂRLIK VE YİN-YANG Karadul KEDİLER VE FARELER “Erkekliğin” yasası, “kadınlığın” tasası ON ADIMDA LİBERAL OLMA TÜYOLARI Neden Federasyon? Kaburga kemiklerimdeki sızı? Ortadoğu ve Darbeler "Küreselleşme "millet"e neden karşıdır? TURNUSOL Ya 12 Eylül sonrası? (II) Ya 12 Eylül sonrası? 12 Eylül darbesine nasıl gelmiştik? (II) 12 Eylül darbesine nasıl gelmiştik? (I) Kim ne der? Ne zaman ki…