BOĞAÇ YÜZGÜL ' ÜN ÖDÜLLÜ YEMEĞİ DÜNYA LİSTESİNE GİRDİ

........

Turizm - 08-08-2012 03:29

BOĞAÇ YÜZGÜL ' ÜN ÖDÜLLÜ YEMEĞİ DÜNYA LİSTESİNE GİRDİ

 

21 Aralık 2011 tarihi itibarıyla, üstlendiği resmi görev münasebetiyle; Egemen Gazetesi ile ve aktif gazetecilikle tüm resmi ilişkilerini kesen ancak gazeteclik yaptığı dönemde, gazetecilikle  birlikte, mutfak sanatalrı konusundaki çalışmaları ile de tanınmış bir isim olan Boğaç Yüzgül, 10-18 Mayis 1998 tarihleri Büyük Ankara Oteli
‘nde gerçekleştirilmiş olan ‘Mutfak Sanatları ve Lezzet Ustaları’ başlıklı festival kapsamında düzenlenen, ‘Yarı Profesyonel Lezzet Ustaları’ yarışmasında, yarışma sırasında eş zamanlı hazırladığı ‘Turşulu-Mantarlı Karides Güveç’ yemeği ile, Türkiye birincisi, dünya üçüncüsü olmuştu.
Boğaç Yüzgül’ün, 1998 yılında ödül alan bu yemeği, 2013’te Pekin’de gerçekleştirilecek olan  ‘Mutfak Sanatları ve Lezzet Ustaları’ festivalinin 25. Yılı onuruna basılan ‘Mutfak Sanatları ve Lezzet Ustaları Antolojisi’ kitabında yer aldı. Kitapta Türkiye’den beş ayrı tarif daha bulunuyor. Bu arada, ‘Mutfak Sanatları ve Lezzet Ustaları’ festivalinin 30.’sunun da, 15-28 Haziran 2018’de, İstanbul’da yapılacağı da vurgulandı.

İşte Boğaç Yüzgül ‘ ün uluslararası ödüle layık görülen eşsiz lezzeti:
 
TURŞULU MANTARLI KARİDES GÜVEÇ

Malzemeler:

1 kg karides
2 adet soğan
2 diş sarımsak
2 adet taze kırmızı biber
2 adet çarliston biber
2 adet sivri biber
5 adet domates
350 gr mantar
250 gram taze kaşer peyniri
300 gram İzmir ya da Bergama Tulumu
Yarım çay bardığı zeytinyağı
İki adet acur salatalık turşusu
İki adet orta boy domates turşusu
5 yaprak lahana turşusu
2 adet kelek turşu
Hazırlanışı:

Karidesleri bir tencerede iki litre kadar suyla kaynatıp bir tatlı kaşığı tuz ilavsi ile biraz bekletelim. Güveç kabına 3-4 kaşık zeytinyağı aktaralım ve kübik doğranmış soğan ve sarımsakları bu yağda beş dakika soteleyip, ardından da, taze kırmızı biberi çok ince halkalar halinde doğrayıp, aynı karışıma aktaralım. Bunlara daha sonra da sivri ve çarliston biberleri aynı biçimde doğrayıp ekleyelim ve sotelemeye devam edelim. Turşuları da,
 ince şeritler halinde kesip, sotelenen sebzelerin içine atalım. Dörde bölünmüş mantarları ve yine küpler halinde kesilmiş hindi jambonunu, karışıma aktaralım ve pişirmeyi sürdürelim. Kabuğu soyulmuş, doğranmış domatesleri ilave edelim. Domatesler suyunu çekinceye kadar harlı ateşte iyice pişirelim. Sonra da karidesleri güveç kabına ilave edelim.
ocağın altını kısalım. En fazla beş  dakika daha pişirip güveci ocaktan alalım.
Rendelenmiş İzmir Tulumu ve
kaşar peynirini güzelce güvecin üzerine yayalım. Fırının ızgara ayarında kaşar peyniri eriyinceye ve üstü kızarıncaya kadar güveci fırında tutalım. Arzuya göre, son olarak üzerine çörek otu ya da iyi kıyılmış maydanoz da ekleyebilirsiniz.

Söz konusu yemek, aralarında Chef de Hilton ve Chife dö Sheraton gibi önemli isimlerin yer aldığı on on altı kişilik jüri üyesinden Türkiye seçmelerinde oy birliği ile, dünya kategorisinde ise, 16’da 14 oy oranına ulaşmıştı.  ‘Mutfak Sanatları ve Lezzet Ustaları’ festivaline 2013’te Türkiye’den rekor katılımın gerçekleştirileceği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın festival organizasyonunca Türkiye’ye tanınan 255 kişilik kotayı tam kadro katılım için destek vereceği de vurgulanıyor.

SEVİL ARSLAN-LAMİA MUTLUCAN/BEHA HAER AJANSI



Advert Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
6 ayda turizmden sadece 2.5 milyar dolar geldi

6 ayda turizmden sadece 2.5 milyar dolar geldi

07-09-2021 - Turizm

Megastar Tarkan Kıbrıs’ı coşturdu!

Megastar Tarkan Kıbrıs’ı coşturdu!

05-01-2016 - Turizm