Bu plan kısaca Buffett Kuralı olarak biliniyor. Milyarder yatırımcı Warren Buffett’ın önerisi olan plan, yılda en az 1 milyon dolar gelir elde eden Amerikalıların vereceği gelir vergisini yükseltmeye dayanıyor.

Yatırımcı Whitney Tilson varlığını Amerika’yla paylaşmak istiyor: “Ülkenin en zengin yüzde birlik kesiminin zorluk çektiğini söylemek zor.”

Sekreteri Kelli Alires ve Whitney Tilson, Buffett Kuralı’nı destekleyen Vatansever Milyonerler grubunun bir parçası.

Whitney Tilson, “Brüt gelirim sekreterimin 39 katı. Yüzde 39 demiyorum; 39 kat daha yüksek. Sekreterimin verdiği gelir vergisi oranı yüzde 33,4, benimkiyse aynı hesaplamalara göre yüzde 24, 6. Benim gelirim Kelli’ninkinin 39 katı olmasına rağmen Kelli’nin vergi oranı benimkinden yüzde 36 oranında daha yüksek,” diyor.

Kelli Alires, “Milyonerlerin vergi oranında kesinti yapılmamalı. Bu hiç adil olmaz,” diyor.

Buffett Kuralı, milyarder yatırımcının ödediği yüzde 17’lik vergi oranını sekreterinin ödediği yüzde 29’la kıyaslamasından sonra daha da popüler oldu: “Benim gibi zenginler çok daha fazla vergi vermeli.”

Başkan Obama da aynı fikirde. Bu nedenle de yılda bir milyon dolardan fazla kazananların gelirinin yüzde 30’unu federal hükümete vermesini öneriyor: “Harekete geçme zamanı geldi.”

Buffett ve diğer birçok zengin Amerikalı kazanımlarını yatırımla elde ettikleri için daha az oranda vergi veriyor. Ödedikleri sermaye vergisiyse sadece yüzde 15.

Cumhuriyetçiler bu kuralın işverenleri yeni iş alanı açmaktan caydıracağını savunuyor. Buffett Kuralı’nı Obama’nın zenginlere saldırısı olarak tanımlayan Arizona Senatörü Jon Kyl, vergi artışının yasalaşmasını engellemeye çalışıyor: “Obama, vergi artışı ekonomiye zarar verse de sırf zengin oldukları için başka kesimlerden daha çok vergi vermesi gerektiğini düşünüyor.”

Tilson aynı fikirde değil: “Bu durum sınıflar arasında çatışmayla değil, sağduyu ve adaletle ilgili. Sekreterimden 39 kat daha fazla kazanmama rağmen onun yüzde 36 daha fazla gelir vergisi ödemesini kimler doğru bulabilir…Bu durumun sınıf savaşıyla ilgili olmadığını belirtmekte fayda var.”

Tilson, Buffett Kuralı’nın kesinlikle hayata geçirilmesi gerektiğini söylüyor.