Hem solcu hem muhafazakar hükümetler bundan sonraki zirveye Küba’nın da kabul edilmesini istedi.
Evsahibi Kolombiya’nın Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos dünyanın değiştiğini, Küba’yı dışlamanın tarihe karışan Soğuk Savaş dönemine ait bir politika olduğunu söyledi.
Ekvatör Devlet Başkanı Rafael Correa, Küba davet edilmediği için zirveyi boykot etti.
ABD, demokratik olmadığı ve insan haklarına saygı göstermediği gerekçesiyle Küba’nın zirveye katılmasına karşı çıkıyor.
Kolombiya’nın Kartagena kentinde düzenlenen zirveye Kanada’dan Şili’ye kadar Kuzey, Orta ve Güney Amerika’dan 33 ülkenin devlet veya hükümet başkanı katılıyor.
Obama, yaptığı konuşmada, Amerika’nın hem bölgedeki en büyük yatırımcı hem de ithalatçı olduğuna dikkati çekti.
Başkan kıtadaki tüm yerleşim yerlerine 2022 yılına kadar elektrik sağlanmasını da önerdi ve bunun gerçekleşmesinin hem ekonomik gelişmeye hem de refahın artmasına yol açacağını vurguladı.
Obama bölgede sevilmekle birlikte, Amerika’nın uyuşturucu madde kaçakçılığına karşı 10 yıl önce başlattığı savaş ve Küba politikası eleştirilere sebep oluyor.
Zirvede, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele, Arjantin’in İngiltere’ye ait Falkland Adaları'yla ilgili yeni hak talebi ve ABD’ye yasadışı göç konuları ele alındı
Bu arada Obama'nın ziyareti öncesi Kartagena’ya giden güvenlik korumalarından bazılarının fuhuş olayına karıştığı öğrenildi. Haberlere göre skandal üzerine korumalardan 12’si geri çekildi ve yerine başkaları gönderildi. Olay bir kadının parası ödenmediği gerekçesiyle Amerikalı korumaları polise şikâyet etmesi üzerine ortaya çıktı.