AMERİKA'DAKİ TÜRKLERE “SİYASİ KATILIM” ÇAĞRISI

Türk Amerikan Koalisyonu Başkanı Lincoln McCurdy, Kongre’de seslerini duyurmak isteyen Türk asıllı Amerikalılara siyasi sürece katılım ve özellikle de siyasi kampanyalara bağış yapmaları çağrısında bulundu.

Bölgesel - 15-04-2012 15:36

AMERİKA'DAKİ TÜRKLERE “SİYASİ KATILIM” ÇAĞRISI

McCurdy, her yıl düzenlenen Türk Amerikan Ulusal Liderlik Konferansı’nın Washington’da yapılan 32’inci oturumunun açılışında konuştu. Üç gün sürecek toplantılar dizisi, Amerika’da yaşayan Türkleri siyasi anlamda liderlik ve taban örgütlenmelerine teşvik etmeyi amaçlıyor.

McCurdy, siyasetçilerin seçim kampanyalarına bağış yapılmasının Türkiye’de alışılageldik bir uygulama olmamakla birlikte Amerikan siyasetinde geçerli bir kavram olduğunu söyledi. Amerika’da faaliyet gösteren dört siyasi eylem komitesinin (PAC), bu seçim döneminde 300 bin doların üzerinde bağış toplamayı amaçladığını söyleyen McCurdy, “Önümüzdeki seçim kampanyalarına hedef, 1 milyon dolar toplamak,” diye konuştu.

Kongre’de Türkiye aleyhine birçok tasarı çıktığını hatırlatan Türk Amerikan Koalisyonu Başkanı Lincoln McCurdy, bunların Amerikalı politikacıların Türkiye’yi yeterince tanımamasından kaynaklandığını belirtti. McCurdy, “Halen Amerikan Kongresi’nde Türk Dostluk Grubu üyesi 137 üye olduğunu ve bunların Amerika’nın 50 eyaletinden 37’sini temsil ettiğini” vurguladı.

300 milyon nüfusu olan Amerika’da Türk asıllıların sayısı 300 ila 500 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Ancak bunların kaçının Amerikan vatandaşı, kaçının yasal göçmen ve kaçının kaçak olduğu bilinmiyor. Amerikan siyasi sürecine katılım ise, vatandaşlık gerektiriyor.  McCurdy’nin sözünü ettiği “1 milyon dolarlık kampanya bağışı” hedefiyse 10 bin Türk’ün 100 dolarlık, 100 bin Türk’ün ise 10 dolarlık katılımını gerektiriyor.

“Taban örgütlenmelerinin” altını çizen Lincoln McCurdy, Amerikan vatandaşı Türklerin siyasi kampanyalara bağış yapmaktan çekinmemesi gerektiğini vurguladı, bunun hem Türk seçmenlerin Kongre üyeleriyle doğrudan görüşmelerini kolaylaştıracağını, hem de uzun vadede Türkiye ve Amerika arasında mevcut ve tarihi konularda daha dengeli diyalog kurulmasına yardımcı olacağını savundu.

Siyasi kampanya bağışlarının seçmenle siyasetçiyi yakınlaştıracağını söyleyen Lincoln McCurdy, bu şekilde Amerikalı siyasetçilerin “bölgesel sorunların gerçekleriyle tanışma fırsatı” yakalayacağını kaydetti. Ermeni sorunuyla ilgili Kongre’de çok sayıda tasarının gündeme geldiğini hatırlatan Lincoln McCurdy, “Acaba siyasetçiler Türklerin Balkan Savaşı’nda çektiklerini biliyorlar mı?” diyerek, bu konuların Kongre üyelerine daha iyi anlatılması gerektiğini vurguladı.

 

American Turkish Coalition
Türk Amerikan Koalisyonu Başkanı Lincoln McCurdy

 

Türk Amerikan Koalisyonu Başkanı McCurdy’ye göre tüm bu faaliyetler uzun vadede Türk asıllıların Amerikan Kongresi’ne seçilmesinin önünü de açabilir. McCurdy, “Biri Demokrat, diğeri Cumhuriyetçi Partili en az iki Türk Kongre’ye girmeli,” diye konuştu.

Amerika’da seçimle işbaşına gelen Türk asıllıların sayısı son derece az. Şimdiye kadar hiçbir Türk, eyalet meclisi ya da federal düzeyde Kongre’ye seçilebilmiş değil. Maryland eyaletinde yaşayan Osman "Oz" Bengur, iki defa Demokrat Parti Kongre üyeliği için iki kez girişimde bulunsa da, önseçimleri aşamadı.

Uluslararası Liderlik Konferansı, Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA), Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (FTAA), Türk Amerikan Kültür Merkezleri gibi Türk derneklerinin yanı sıra, Amerika Azerbaycan Topluluğu, Azerbaycan Amerikan Konseyi gibi kuruluşların ortak girişimi altında düzenleniyor.

Bugünkü oturumun açılışında konuşan konferans başkanı ve ATAA üyesi Günay Evinch ise Amerika’daki Türklerin (ve Türkiye’nin) çıkarlarını korumak amacıyla “üç boyutlu” bir sistem oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Evinch, Türklerin siyasi katılımını lobicilik, seçim kampanyalarına bağış ve hukuk yolları üzerinden sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.

Türk asıllı Amerikalıları siyasi süreçte daha aktif rol almaya teşvik eden toplantıların üçüncü gününde gençleri de kapsayan etkinlikler yapılıyor. Bu yılki toplantıda, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Kongre’deki Türk Amerikan Dostluk Grubu Başkanı Cumhuriyetçi Partili Kuzey Carolina Milletvekili Virginia Foxx ve Young Turks adlı siyasi tartışma programının sunucusu Cenk Uygur birer konuşma yapacak.

Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
20 il için şiddetli yağış uyarısı: Sel tehlikesi devam ediyor

20 il için şiddetli yağış uyarısı: Sel tehlikesi devam ediyor

29-06-2022 - Bölgesel

MHP'DE İŞLER ÇIRINDAN ÇIKTI

MHP'DE İŞLER ÇIRINDAN ÇIKTI

11-07-2015 - Bölgesel