AMERİKA TÜRK YATIRIMCILARI BEKLİYOR

Amerika Ticaret Bakanı John Bryson, Türk şirketlerini ülkesinde yatırım yapmaya çağırdı. Washington’da, Amerikan İlerleme Merkezi (Center for American Progress) ve TUSKON (Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu) tarafından düzenlenen bir toplantıda konuşan Bakan, Türkiye’nin ekonomik alandaki başarılarını sıraladıktan sonra, “Türk işadamlarına mesajım açık, Amerika’ya yatırım yapmanızı bekliyoruz,” dedi.

Bölgesel - 08-04-2012 16:16

AMERİKA TÜRK YATIRIMCILARI BEKLİYOR

 

“Güçlenen Türk-Amerikan Ekonomik İşbirliğini Geliştirme Yolları” konulu toplantıda konuşan Bakan Bryson, Türkiye’nin artık küresel alanda ekonomik lider haline geldiğini vurguladı,  “zaman Türkiye’nin zamanıdır” dedi.



“2023 hedefi tutturulabilir”

Ticaret Bakanı John Bryson, son 10 yılda kişi başına düşen gelirini üç kat arttıran Türkiye’nin, Cumhuriyet’inin kuruluşunun 100. Yıldönümü olan  2023’de ilk 10 büyük ekonomi arasına girme hedefine ulaşmasının da artık mümkün olduğuna dikkati çekti.  Amerikalı bakan ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin geleceğinin parlak olduğunu da söyledi.  Bakan,  “İkili ticaret geçen yıl 20 milyar dolara ulaştı. Bu güzel bir gelişme ama daha fazlası olabilir. İki taraf arasındaki ticareti arttırabiliriz. Haziran sonunda Türkiye’de yapılacak bir sonraki çerçeve toplantısına ben de katılacağım. Bakan Yardımcım, Michael Camunez şu an Türkiye’de bu toplantının hazırlık görüşmelerini yapıyor.  Ama sadece hükümet yetkililerinin temasta olması yetmez, iş dünyasının liderleri de daha fazla temasta olmalı.”

“Güçlerimizi birleştirelim”



 

Ticaret Bakanı Bryson, iki ülkenin güçlü yanlarını birleştirerek hareket etmesinin karşılıklı yarar sağlayacağını da vurguladı.  Ticaret Bakanı, “Türkiye’nin, Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu pazarlarına erişimi güçlü. Amerika ise güçlü bir patent sistemine ve sağlam bir tedarik zincirine sahip. Farklı alanlardaki güçlerimizi birleştirebilir, bu şekilde ortak refahımızı arttırmak üzere yeni yollar bulabiliriz,” dedi.

“Türk yatırımcıları Amerika’ya bekliyoruz”

Bakan John Bryson, karşılıklı yatırımları güçlendirmenin gerekli olduğuna da vurgu yaptı. Bryon, “Amerika’nın Türkiye’deki doğrudan yatırımları 6 milyar Dolar seviyesinde. Amerika’dan Türkiye’ye daha fazla yatırım yapılabilir. Amerika’daki Türk yatırımları ise göreceli olarak az, ama son zamanlarda bu alanda artış görüyoruz. Türk işadamlarına mesajım çok açık :”Amerika’ya yatırım yapmanızı bekliyoruz.”

SelectUSA Zirvesi’ne davet


 



Türk işadamlarını Amerika’da yatırım konusunu değerlendirmeye çağıran bakan, bu konuya ilgi duyan firmaları Washington’da ilki yapılacak SelectUSA Zirvesi’ne davet etti. Bryson, SelectUSA programı kapsamında Amerika’da yatırım yapmayı düşünen firmalara yatırım öncesi ve sonrasında danışmanlık ve destek hizmetleri verdiklerini de hatırlattı.

 

Bakan Bryson, Amerikan şirketlerinin de Türkiye’de özellikle yenilenebilir enerji, enerji tasarrufu ve altyapı alanlarında artan ihtiyacın karşılanmasında rol oynayabileceğini kaydetti.

 

“Türkiye’de iş ortamı yeterince şeffaf ve öngörülebilir değil”

Konuşmasının önemli bir bölümünde, Türk ekonomisinden övgüyle bahseden Bakan Bryson, iki taraf arasındaki işbirliğini sıkıntıya sokan bazı konulara da değindi. Amerikalı yetkili, sorunlu olarak gördüğü alanları şöyle sıraladı: “Türkiye’deki yasal ortam tam olarak şeffaf ve öngörülebilir değil. Yeni yasalar, yönetmelikler önceden haber verilmeden, ilgili tarafların görüşü alınmadan yürürlüğe konulunca bu, şirketleri hazırlıksız yakalıyor.  Ayrıca hala bazı sektörlere girmek zor, özellikle de ilaç sektörüyle tarımda bu durum  geçerli. Yine aynı şekilde Türkiye’nin patent ve telif hakları sisteminin güçlendirilmesi gerekiyor. Bazı Amerikan şirketleri ticari marka veya patent konusunda haklarının ihlal edildiğini, yazılım ve Internet korsanlığına maruz kaldıklarını söylüyor. Ama Türkiye bu konunun üzerine gidiyor, bu iyi bir gelişme.”

Bakan Bryson Türkiye’deki iş ortamının daha istikrarlı, daha öngörülebilir ve daha yatırımcı dostu olmasının her iki tarafa da yarar getireceğini bildirdi.

Ticarette denge ve artış arayışı


 

 


Toplantı sonrasında sorularımızı yanıtlayan TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral de ikili ticarette denge ve hacim artışını sağlayıcı çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Meral, “Amerika, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı yedinci, en fazla ithalat yaptığı dördüncü ülke. Amerika’nın, Türkiye’nin ihracatındaki payı %4,6 bu çok küçük bir rakam. Gerçi son yıllarda artış oldu, bizim Amerika’ya ihracatımız %23, Amerika’nın ithalatı %33 arttı, ama neticede yapılan ticaretin %20’si Türkiye’den satış, %80’i Türkiye’ye satış. Bu dengeyi değiştirecek ve hacmi genişletecek çalışmalar yapmak lazım,” dedi.

 

Rızanur Meral bu çerçevede TUSKON olarak işadamları arasındaki ilişkileri güçlendirme amacıyla 2012’nin ilk yarısında 23 farklı heyeti Amerika’nın 21 farklı eyaletine göndermeyi hedeflediklerini ve ilk dört ayda 12 delegasyonun planlanan temasları tamamladığını da sözlerine ekledi.

Serbest ticaret anlaşması beklentisi


TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, ikili ticarette dengenin sağlanması ve hacmin genişletilebilmesi için Amerika ile serbest ticaret anlaşması imzalanması umudunda olduklarını da vurguladı. Meral, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile yaptığı anlaşmalar çerçevesinde Amerika ile serbest ticaret anlaşması (STA) imzalamasının tam olarak önünün açık olmaması nedeniyle STA benzeri farklı anlaşmalar yapılabileceğinin altını çizdi.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, özellikle son küresel mali kriz sonrasında tüm ülkelerin ihracata daha fazla önem vermeye başladıklarını bu çerçevede Türkiye’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki ticari bağlarının önem kazandığını söyledi; Amerikalıların bu pazarlara girme konusunda yaptıkları ortaklık tekliflerini değerlendirdiklerini de söyledi.
 

Advert Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
20 il için şiddetli yağış uyarısı: Sel tehlikesi devam ediyor

20 il için şiddetli yağış uyarısı: Sel tehlikesi devam ediyor

29-06-2022 - Bölgesel

MHP'DE İŞLER ÇIRINDAN ÇIKTI

MHP'DE İŞLER ÇIRINDAN ÇIKTI

11-07-2015 - Bölgesel