ERDOĞAN-OBAMA GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile ortak basın açıklaması yaptı.

Bölgesel - 25-03-2012 16:54

ERDOĞAN-OBAMA GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ

Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak üzere Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü.

 

Barack Obama'nın kaldığı Grand Hyatt Seoul Otel'deki görüşmeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar katıldı. ABD Başkanı Barack Obama, Seul'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile buluşması öncesinde, Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki 'Askerden Arındırılmış Bölge'yi ziyaret etti.

 

ABD Başkanı Obama, Bonifas kampında yemekhanedeki Amerikan askerlerine yaptığı konuşmada, "Özgürlük sınırındasınız" dedi ve Amerikan birliklerinden "gurur" duyduğunu söyledi. Obama, zırhlı bir camın arkasından dürbünle Kuzey Kore topraklarını gözledi ve ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşeceği Seul'e döndü.

 

ERDOĞAN: SURİYE KONUSUNDA SEYİRCİ KALMAK MÜMKÜN DEĞİL

 

Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak üzere Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile yaklaşık bir buçuk saat görüştü.

 

Geniş yelpazede bir çok sorunun görüşüldüğü buluşma, Başbakan Erdoğan'ın Seul'den Tahran'a geçecek olması dolayısıyla kritik zamanlamasıyla öne çıktı. Obama, buluşma bitiminde, görüşmenin büyük bölümünde Suriye konusunun yer tuttuğunu belirtti.

 

Toplantının çok verimli geçtiğini belirten Başbakan Erdoğan, öncelikli olarak Suriye'deki olayları değerlendirdiklerini söyledi. "Suriye konusunda seyirci kalmak mümkün değil" diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

 

"İnsani bir görevimiz var. Suriye konusunda üzerimize düşeni yapacağız. Görüşlerimizin örtüştüğünü görmek bizi ayrıca memnun etti. Kore dönüşü İran ziyaretim ağırlıklı olarak Suriye ile ilgili olacaktır. Irak'taki gelişmeler gözardı edilemezdi. Oradaki gelişmeleri de aramızda konuşma fırsatımız oldu. Bölücü terör örgütüyle mücadelemizde ABD'yi yanımızda görmek memnuniyet vericidir.Terör örgütüyle mücadelemiz sürecektir ancak siyasi uzantılarıyla da müzakerelere devam edeceğiz."

 

Barack Obama'nın kaldığı Grand Hyatt Seoul Otel'deki görüşmeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar katıldı.

 

Yarın başlayacak iki günlük Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılacak olan Başbakan Erdoğan'ın, buradan Tahran'a geçerek 28-29 Mart tarihlerinde İran'a resmi bir ziyaret yapması planlandı. Öte yandan, Suriye'nin Dostları Grubu da 1 Nisan'da İstanbul'da önemli bir toplantı düzenleyecek.

 

OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMİ

 

Tarihinin en büyük diplomatik etkinliğine ev sahipliği yapacak Güney Kore'nin başkenti Seul'de güvenlik önlemleri hat safhaya çıkarıldı. Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde 53 devlet ve hükümet başkanını ağırlayacak şehirde, başta zirvenin düzenleneceği bölge olmak üzere emniyet birimleri kuş uçurtmuyor. Seul Belediyesi, dün yaptığı açıklamada, ülke çapında 40 bin emniyet personelinin iki günlük zirvede görevlerinin başında olacağını bildirdi.

 

Devlet başkanlarına eşlik eden yetkililer ve medya mensupları dahil olmak üzere 10 bini kişinin zirvede yer alması beklenirken, toplantıların yapılacağı konferans merkezi COEX adeta güvenlik duvarlarıyla örüldü. Güvenlik tedbirlerini anlık takip edebilmek amacıyla, Seul Polis Ajansı özel bir karargah kurdu. 2 bin kapalı devre kameranın bağlı olduğu karargahta, polis araçlarının konumu da eşzamanlı olarak takip edilebiliyor.

 

Emniyet birimleri zirve merkezinin güvenliğini üstlenirken, ordu birlikleri de Kuzey Kore'den gelebilecek herhangi bir provakasyona karşı tetikte bekliyor.

Advert Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
20 il için şiddetli yağış uyarısı: Sel tehlikesi devam ediyor

20 il için şiddetli yağış uyarısı: Sel tehlikesi devam ediyor

29-06-2022 - Bölgesel

MHP'DE İŞLER ÇIRINDAN ÇIKTI

MHP'DE İŞLER ÇIRINDAN ÇIKTI

11-07-2015 - Bölgesel