'KNOW-HOW'DA BÖLGESEL GÜÇ OLABİLİRİZ

İş dünyası ve basın mensuplarının katılımıyla, geçtiğimiz gün düzenlenen ‘Teknolojide Yeni Arayışlar’ toplantısında, bilgi teknolojilerindeki hızlı gelişim ve değişim ile fırsatlar ve tehditler değerlendirildi.

Teknoloji - 16-10-2011 19:44

'KNOW-HOW'DA BÖLGESEL GÜÇ OLABİLİRİZ


İş dünyası ve basın mensuplarının katılımıyla, geçtiğimiz gün düzenlenen ‘Teknolojide Yeni Arayışlar’ toplantısında, bilgi teknolojilerindeki hızlı gelişim ve değişim ile fırsatlar ve tehditler değerlendirildi.
Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Sudan, Suriye gibi yakın komşumuz olan ülkelerin, ‘bilgi birikimi ve tecrübe transferi’ yönünde ciddi bir talebinin olduğunu kaydeden UyumSoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, “Türkiye’nin, birçok sektörde ciddi bir birikimi oluştu. Yakın komşumuz olan ülkeler, çeşitli sektörlerde sahip olduğumuz ‘know-how’ı talep ediyor ve bu noktada Türkiye ‘know-how’ transferinde bölgesel güç olabilir. Bu arada, farklı sektörlere ilişkin bölgesel güç olabilmek için sektörel stratejiler belirlenip, projeler hayata geçirilmelidir” dedi.
Teknolojinin her gün gelişip değiştiğini ve birçok sürecin online ortama taşındığını belirten Mehmet Önder,  “Yakın gelecekte; çalışma hayatında sanal ofisler, eğitimde sanal sınıflar, ülkeler arasında sanal savaşlar gibi süreçleri daha yoğun görmeye başlayacağız. Bilgi teknolojilerindeki gelişmeye paralel olarak, ‘sanal çağı’ yaşamaya başlıyoruz. Bu arada, sanal dünyadaki tehditlere karşı, bilgi güvenliğinin muhakkak sağlanması gerekiyor. Özetle, teknolojideki yeni arayışlar, eğitim, sağlık, ulaşım gibi her alanda gerçekleşmeye devam edecektir. Örneğin, Apple'ın efsane kurucusu Steve Jobs’un, dünyamıza inanılmaz katkısı olmuştur. Dağınık haldeki internet dünyasına, bir sistem ve düzen getirmiştir. Kısa sürede, şirketi 354 milyar dolara ulaştırmıştır”

İş dünyası ve basın mensuplarının geniş katılımı gerçekleşti 

Bugün Gazetesi Ekonomi Müdürü Celal Toprak’ın moderatörlüğünü üstlendiği toplantıya, UyumSoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, Neticaret Yönetim Kurulu Başkanı Akif Şimşek, Türk Telekom SME Müdürü Ali Öztürk, Maxi Haber Sitesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Altındağ, Kavram Meslek Yüksek Okulu Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Durmuş, Servodata Genel Müdürü Cem Haydar Bektaş, 3CPR Genel Müdür Cüneyt Uzunoğulları, Dünya Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İbrahim Ekinci, Gazeteci Faruk Türkoğlu, Türk Bilişim Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Günizi, Bilgiçağı.com Teknoloji Editörü Melih Çelik, Contactplus Medya İlişkileri Direktörü Özcan Altunkaya, C5 Electronics Kurumsal Satış Yöneticisi Azat Gökçe’nin de aralarında bulunduğu iş dünyası ve basın mensupları katıldı.

Bilişimde, Filipinler ve Malezya’nın geldiği nokta yakalanmalıdır

Örneğin inşaat sektöründeki büyümenin yanı sıra, bilgi teknolojilerine de gerekli yatırımın yapılması gerektiği anlatan Gazeteci Faruk Türkoğlu, Türkiye olarak, en azından Filipinler ve Malezya’nın bilişim sektöründe gelmiş olduğu noktanın yakalanması gerektiğini belirtti. İleri teknolojiye yatırım yapılmasının önemini kaydeden Faruk Türkoğlu, diğer taraftan teknolojinin karşısında insanoğlunun asosyal kalma riskiyle karşı karşıya olduğuna da değinerek, toplumun sosyal ilişkiler konusunda gerekli tedbirleri alması gerektiğini belirtti.

Teknoloji, iş yapış şeklini değiştiriyor
 
Günümüzde özel hayattan iş hayatına kadar tüm süreçlerin teknolojideki gelişmeleri kapsamak durumunda olduğunu belirten Dünya Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İbrahim Ekinci, “Teknolojiye ihtiyacımız var. Ama bu, teknoloji şirketlerini pazarda her açıdan onayladığımız anlamına gelmiyor. Mesela, çocuklarımızı bu cep ve mesaj çılgınlığına karşı korumak için hiçbir şey yapmıyorlar. Ben tüketici olarak da, sorumlu şirketlere yöneliyorum, onların müşterisi oluyorum. Gelecekte, muhtemelen bu davranışın önemi artacak. İçlerinden birisinin, bir şeyleri kırıp dökmekten kaçındığını, dikkat ettiğini gördüğümde o şirketin değerli olduğunu düşünüyorum. Çok sıkıcı, gelişmeler oluyor. Başbakan Erdoğan ‘kanal projesi’ni açıkladığında, bütün müteahhitler koro halinde ‘müthiş proje’ olduğunu söylediler. Belki de öyledir. Bunu, tartışmıyorum. Ama, içlerinden bir iki inşaatçının haksız olma ihtimalini de göze alarak, ‘bu proje doğru değil’ tarafında durmaları, bana, çok daha güvenli ilerlediğimizi düşündürürdü” dedi.

Bilişim sektöründe Türkiye, dünyada 60’cı sıradadır

Türkiye’nin, dünya ekonomisinde 17.’nci sırada yer aldığını hatırlatan Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Günizi, bilişim sektöründe ise Türkiye’nin 60.’ncı sırada bulunduğuna dikkat çekti. Türk bilişim sektöründe, son 5 yılda ciddi bir ilerlemenin olmadığına değinen Günizi, gelecek 5 yıl içerinde de ciddi bir ivme beklemediklerini ifade etti.

Yasakçı ve sansürcü zihniyete karşıyız

İnternetin bir özgürlük platformu olduğunu vurgulayan Maxi Haber Sitesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Altındağ, ise, “Yasakçı ve sansürcü bir zihniyete, tamamen karşıyız. Hiçbir kimse veya hiçbir devlet kuruluşu, ben suç oluşturacak bir şey yapmadığım sürece, girdiğim veya ziyaret ettiğim web sitesine müdahale etmemelidir. Bu durum, bireysel özgürlüğün, kısıtlanmasıdır. Sadece, çocuk istismarı gibi önemli konularda gerekli tedbirler alınıp, ciddi denetimler yapılmalıdır” dedi. 

Teknoloji, hayal etmekle başlar

Teknolojide sürekli bir gelişimin olduğunu kaydeden Servodata Genel Müdürü Cem Haydar Bektaş ise, “Teknoloji, hayal etmekle başlar” dedi. Ülkemizin genel soysa-ekonomik durumuna da değinen Bektaş, özellikle bazı bölgelerde halen bilgisayara ulaşamayan çocukların olduğunu da sözlerine ekledi.

Ülke olarak, söz sahibi olduğumuz patentlerimiz olmalıdır

Dünyadaki gelişen trendlerin yakından takip edilmesi gerektiğini kaydeden Türk Telekom SME Müdürü Ali Öztürk, global rekabetin yaşandığı çağımızda, gelişmelerin ve değişimlerin gerisinde kalınmaması gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin kendine ait patentleri olması gerektiğini anlatan Öztürk, “Kendimize ait olan buluşlar ile ilgili patentleri almalıyız ki, global pazarlarda üretme, kullanma, satma vs gibi konularda hakkımız olabilsin” dedi.

Çocuklarımız dünya vatandaşı oldu

Teknolojinin hem iş yapış şeklini, hem günlük yaşamı değiştirdiğini ifade eden 3CPR Genel Müdür Cüneyt Uzunoğulları, iş adamlarının video-konferans ile aynı anda dünyanın birçok yerinde toplantıya katılabildiğini, bu sayede hem daha çok görüşme yaparken, para ve zamandan tasarruf da sağladığını kaydetti. Bilgi teknolojilerindeki gelişimin ve değişimin iyi kavranıp, sektöre gerekli desteğin verilmesinin önemine değinen Uzunoğulları, bilişimin stratejik bir sektör olduğunu vurguladı.
Sosyal medyaya da değinen Uzunoğulları, “Çocuklarımız, facebook, twitter gibi sosyal ağlar sayesinde, farklı ülkelerden arkadaşlarıyla haberleşiyor. Çocuklarımız, şimdiden dünya vatandaşı oldu” şeklinde konuştu.

Teknolojiyi hayata geçirecek öğretmen sayısında da artış olmalıdır

Teknolojideki ilerlemenin paralelinde akıllı tahta vs okullarda uygulanmaya başladığını anlatan Kavram Meslek Yüksek Okulu Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Durmuş, ancak teknoloji ilerken, teknolojiyi hayata geçirecek öğretmen sayısında da artışın olması gerektiğini söyledi. Teorik eğitimin yanı sıra, pratik eğitimine de değinen Bahattin Durmuş, öğrencilerin mezun olmadan önce yapacakları mesleki stajların önemine dikkat çekti.

 


E-ticaret, hızla büyüyor

İnternetin dışında bir yaşamın olmadığını anlatan Neticaret Yönetim Kurulu Başkanı Akif Şimşek, kişi ve kurumların, bilgi teknolojilerindeki gelişimi faydalı yönde kullandıklarında, ciddi verimlilik sağlayacaklarını söyledi. Son yıllarda e-ticaretteki gelişmenin baş döndürücü şekilde büyümeye devam ettiğini kaydeden Şimşek, ülkemizde kredi kartlarından yapılan alışverişin %7’sini e-ticaretin oluşturduğunu, bu rakamın Avrupa’da %35’i bulduğunu belirterek, e-ticaretin hızla büyümeye devam edeceğini söyledi.

Üretimi biliyoruz, şimdi sıra pazarlamada

Birçok sektörde üretmeyi bildiğimizi kaydeden Contactplus Medya İlişkileri Direktörü Özcan Altunkaya ise, çağımızda üretmekten çok, pazarlamanın önemli olduğunu vurguladı. Özellikle sanal dünyada, değişik pazarlama modelleri olduğuna değinen Altunkaya, şunları söyledi:
“İnternet dünyasında, yeni pazarlama modelleri karşımıza çıkıyor. Mesela, herhangi bir satış sitesinde, bir ürün ile ilgilenen kişi, o ürünü satın almadan web sitesinden çıktığında, marka peşini bırakmıyor. Girilen farklı internet sayfalarında, o ürüne yönelik çeşitli fırsatlar tüketiciye sunulmaya başlıyor” dedi. Teknolojinin günümüzde ses ve dokunmaya hitap ettiğine değinen Altunkaya, önümüzdeki günlerde, tat alma, dokunma, koku gibi diğer duyu organlarına da hitap edebileceğini belirtti.  

‘Dinlenemeyen telefon’a yoğun talep bekleniyor

Yüksek güvenlik teknolojisi kullanan kriptolu Enigma T301TR'lerin, kendi aralarında yaptığı görüşme ile üçüncü şahısların dinleme yapmasını engellediğini kaydeden C5 Electronics Kurumsal Satış Yöneticisi Azat Gökçe ise, ‘dinlenemeyen telefon’a yoğun talep beklendiğini belirterek, dinlenmenin engellenmesi için her iki tarafta da, aynı telefonun olması gerektiğini sözlerine ekledi.

 


BOĞAÇ YÜZGÜL / EGEMEN GAZETESİ / BALKAN HABER AJANSI(BAHA)

 

 

Bir firma düşünün; şirketinizin profesyonel anlamda her türlü gereksinimde yanınızda olsun...'Lojistik Kurye' hizmetleri ile, her türlü iletinizi; taahhüt edilen zamanda, yerine ulaştırsın...Yetmesin; üretiminizin, hizmetinizin; aynı dağıtım ağı ile, ulaşacağı yerlere, eksiksiz ve yine taahhüt edilen zamanda ulaşmasını sağlasın...Yine yetmesin, her türlü web tasarımınızı; en son tekniklerle; tüm dünya ile paylaşsın, yeni doğacak ekranınıza siz bile şaşırın...Yetmesin, her türlü araç kiralama ve benzeri ihtiyaçlarınızda; yine oldukça profesyonel bir mantık ve süreç çerçevesinde, bu ihtiyacınızı da eksiksiz yerine getirsin...Böyle komplike bir şirket, olsa olsa; genç ve girişimci işadamı Yaşar Karakelle'nin yönetim kurulu başkanlığını yaptığı YKK HAN GRUP olabilir...www.ykkhangrup.com

Advert Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A uzaya fırlatıldı

Türkiye'nin yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A uzaya fırlatıldı

09-07-2024 - Teknoloji

Çinli otomobil devi 1 milyar dolarlık yatırımla Türkiye'ye geliyor

Çinli otomobil devi 1 milyar dolarlık yatırımla Türkiye'ye geliyor

05-07-2024 - Teknoloji