DB-X'TEN ENTERESAN VURGU

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, önümüzdeki aylarda Hisse Senetleri Repo Piyasasını gündeme getireceklerini bildirdi.

Teknoloji - 16-09-2011 10:26

DB-X'TEN ENTERESAN VURGU

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, önümüzdeki aylarda Hisse Senetleri Repo Piyasasını gündeme getireceklerini bildirdi.

Türkiye'de ''ilk'' varant ihracını gerçekleştiren Deutsche Bank DB-X markets, varant pazarının birinci yıl dönümünü ilgili ve piyasa profesyonellerinin katıldığı bir resepsiyonla kutladı.

Resepsiyonda konuşan Erkan, yatırımcının eğitimine verdikleri önemin önümüzdeki aylarda daha çok ön plana çıkacağını, gerek varant, gerek opsiyonlar, gerekse vadeli işlemler ve bunlara dayalı birçok ürünü devreye sokmayı planladıklarını bildirdi.

Şu anda Avrupa içerisinde de ayrışmaya başlayan Türk Sermaye piyasasının kendisini defalarca ispat ettiğini, gelişmekte olan ülkeler arasında hep ilk sıralarda yer aldığını, geçen birkaç yılda da daha ileriye gittiğini belirten Erkan, şunları kaydetti:

''Önümüzdeki aylarda Hisse Senetleri Repo Piyasasını gündeme getireceğiz. Bunun çalışmaları devam ediyor. Yazılım çalışmaları sonuçlanmış durumda ve şu anda testlere başlamış durumdayız. Başka enstrümanlar da gelecek. Her şeyden önce piyasamızın da hazır olması gerekiyor. Yatırımcı eğitimi özellikle yeni enstrümanlarda çok fazla ön plana çıkıyor. İMKB olarak üstümüze düşen eğitime yönelik çalışmaları yapıyoruz. Yeni web sitemizi devreye sokacağız.

Kurumlar olarak önümüzdeki günlerde 'Yatırımcı Seferberliği' adını verdiğimiz geniş katılımlı ve çok kapsamlı çalışmayı takvime bağlayacağız. Şu anda bazı çalışmalarımız başlamış durumda. Özellikle alışveriş merkezlerinde, metro istasyonlarında, havaalanlarındaki dijital ekranlarda sermaye piyasasının, ürünlerin, yatırımcı haklarının ne olduğuna ilişkin basit ama bilgilendirici mesajları vermeye başladık.

Bunları önümüzdeki dönemde gittikçe artıracağız. Anadolu'ya yayıyoruz. Kayseri, Konya, Antep, İzmir ve Ankara'da bu tip çalışmaları tamamlamış olacağız ve orada da bu bilgilendirmelere başlayacağız. Daha sonra sinemalarda özellikle uzun vadeli yatırımı özendirici bazı kısa filmlerle yatırımcının dikkatini çekmeye çalışacağız.''

Erkan, organize ve daha şeffaf çalışan foreks piyasasının da önümüzdeki günlerde devreye gireceğini belirterek, ''Düzenleme, denetleme olmadan yürüyen çok büyük bir tehlike olarak önümüzdeydi. En azından buna bir neşter atılmış ve denetim altına alınmış durumda'' dedi.

Varant piyasalarının yavaş başladığını ifade eden Erkan, ''Varant piyasasıyla ilgili önümüzdeki döneme ilişkin beklentimiz, yeni ihraçların piyasaya girmesi ve özellikle bir ürün olan varantları daha iyi tanınmasıyla birlikte gerek işlem hacminin gerekse yatırımcı sayısının artacağına yöneliktir'' diye konuştu.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray da bu işin çok başarılı olduğunu ifade etti.

'TÜRKİYE'DEKİ BU BAŞARILI BAŞLANGICI İLERİYE TAŞIMAK İSTİYORUZ''-

Deutsche Bank Murahhas Üyesi ve DB-X Başkanı Reinhard Bellet ise bankanın Türk piyasasına güvenini vurgulayarak, Türkiye'deki bu başarılı başlangıcı daha ileriye taşımak ve pazara yeni ürünler getirmek istediklerini bildirdi.

Deutsche Securities Menkul Değerler A.Ş. Türev Ürünler Satış Direktörü Albert Krespin de Türkiye'de varantların işlem görmesi için Deutsche Bank'ın çok uzun zamandır SPK gözetiminde, İMKB ve SPK ile birlikte çaba gösterdiğini belirterek, pazarın açılışından bu yana yatırımcının ilgisinin giderek arttığını ve kısa sürede ürün çeşitliliği hedeflerine ulaştığını söyledi.

Krespin, işlem hacminin günlük ortalama 35 milyon adede, pozisyon büyüklüğü açısından ise ortalama 400 milyon lira seviyesine ulaştığını bildirdi.

Açık pozisyon büyüklüğünün 750 milyon lira olduğunu belirten Krespin, Deutsche Bank'ın amacının eğitimlere devam ederek, varantları yeni yatırımcılara tanıtmak ve mevcut yatırımcılara yatırım hedeflerine uygun şekilde ürün çeşitliliği sağlamak olduğunu belirterek, özellikle endeks varantlarının hem düşen hem de yükselen piyasada kaldıraçtan yararlanma imkanı sağladığı için ilgi gördüğünü ifade etti.

Bugüne kadar 153 varant ihraç ettiklerini, bunun artarak devam edeceğini ve ürün çeşitliliğini artırmayı sürdüreceklerini bildiren Krespin, ürün sayısının arttığını ve artamaya devam edeceğini, yeni finansal getiri profiline sahip araçları piyasaya getirmeye gayret sarf edeceklerini söyledi.

Krespin, ''Yabancı bir takım endekslerin
varantlarının İMKB'de işlem görmesini arzu ediyoruz. Ayrıca değerli metaller, tarım araçları üzerine de varantlar getirmek mümkün olabilir. Yatırım yapmaya devam edeceğiz'' dedi.

 

 

 

 

 

 

BOĞAÇ YÜZGÜL / EGEMEN GAZETESİ

 

 

Advert Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Alper Gezeravcı, 'Uyna' deneyi yapacak

Alper Gezeravcı, 'Uyna' deneyi yapacak

31-01-2024 - Teknoloji

Togg'un yeni modeli geliyor: Fiyatı belli oldu...

Togg'un yeni modeli geliyor: Fiyatı belli oldu...

19-01-2024 - Teknoloji