Mutlak butlan itirazının reddi sonrasında BİST yüzde 3 yükseldi

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi'nin CHP'nin ihtiyati tedbire itiraz talebini 22 Mayıs 2026 tarihinde oy birliğiyle ve kesin olarak reddetmesinin ardından Borsa İstanbul'da yükseliş yaşandı. BIST 100 endeksi, kararın açıklanmasının hemen akabinde yaklaşık yüzde 3 değer kazandı.

Ekonomi - 22-05-2026 14:36

Mutlak butlan itirazının reddi sonrasında BİST yüzde 3 yükseldi

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi, daha önce yerel mahkemenin davayı "konusuz kaldığı" gerekçesiyle sonlandıran kararını kaldırarak CHP'nin 2023 tarihli kurultayının yapıldığı tarih itibarıyla mutlak butlanla iptaline hükmetmişti. Söz konusu karar; kurultay sonrasında gerçekleştirilen tüm olağan ve olağanüstü kurultayları ile alınan kararları geçersiz saydı, eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile önceki parti organlarının görevlerine devamını da emretti.

Mutlak butlan kararı dün piyasaları sarsmıştı

İlk kararın açıklandığı 21 Mayıs 2026 akşamı piyasalarda sert hareketler yaşandı. BIST 100 endeksinde kayıp yüzde 6'yı, bankacılık endeksinde ise yüzde 8'i aşınca Borsa İstanbul devre kesici sistemini devreye soktu. Türkiye'nin 5 yıllık risk primi ise aynı gün yüzde 3,7 yükselerek 250 baz puana çıktı.

İtirazın reddi borsayı rahatlattı

CHP Genel Merkezi, mutlak butlan kararına karşı ihtiyati tedbir kararının kaldırılması talebiyle Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'ne itirazda bulundu. Daire, HMK'nın 394. maddesi (İhtiyati Tedbir Kararına Karşı İtiraz) ile 362. maddesi (Temyiz Edilemeyen Kararlar) çerçevesinde yaptığı değerlendirmede; istinaf mahkemelerince verilen ihtiyati tedbir kararlarına yönelik ayrıca bir itiraz mekanizması bulunmadığını, bu nedenle kararın kesin nitelik taşıdığını belirterek itirazı oy birliğiyle reddetti. İtirazın kesin kararla sonuçlanması ve hukuki belirsizliğin azalması, piyasalarda olumlu karşılandı; endeks yaklaşık yüzde 3 yükseldi.

Advert Advert Advert Advert Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Finansal İstikrar Komitesi yarın toplanacak

Finansal İstikrar Komitesi yarın toplanacak

21-05-2026 - Ekonomi

Bayramda köprü, otoyol ve toplu taşıma ücretsiz!

Bayramda köprü, otoyol ve toplu taşıma ücretsiz!

21-05-2026 - Ekonomi