Sivas'ta Et fiyatlarında artış önlenemiyor!

Son bir yılda et fiyatları iki katına çıktı, fiyatlardaki yükseliş hala sürüyor. 15 günde iki kez daha zam yapıldı. Sivas'ta ilçeden ilçeye fiyatlar değişse de birçok kasapta artık 500 liranın altında kıyma bulmak çok zor. Hem kasaplara hem de üreticilere göre fiyatlardaki artışı sadece enflasyonla açıklamak mümkün değil.

Sivas - 19-04-2024 04:16

Sivas'ta Et fiyatlarında artış önlenemiyor!

Geçen yıldan bu yana ikiye katlayan et fiyatlarındaki yükseliş sürüyor. Sivas'ta ki kasaplarda ilçeden ilçeye hatta mahalleden mahalleye fiyatlar değişse de 500 liranın altında kıyma ve kuşbaşı bulmak artık çok zor. Son yapılan zam fiyatları ise bu manada açıklandı. 

Sivas'ta kasaplar, "Son 15 günde iki defa zam geldi. 60 lira ile 85 lira arasında kuzuya zam geldi, dana da yüzde 10 gibi bir zam gördü. Son bir yılda yüzde yüze yakın bir zam gördük ve devam edecek." dediler.

Fiyatlardaki artışın birçok nedeni var. En önemli neden enflasyonla birlikte maliyetlerin de artması ancak tek neden bu değil.

Kasaplar, "Bundan iki yıl önce 25-30 kilogram süt veren anaç hayvanlarımız kesime gitti ve besihanelerimiz yüzde 20-30 oranında üretimlerini azaltmaya gittiler. TÜİK verilerine göre ülkemizin hayvan varlığı son 6 yılın en alt seviyesindedir geçen yıla göre 4,3 milyon baş azalmış durumdadır yani şu anki kırmızı et fiyatlarının artışı sadece maliyet odaklı değil hayvan varlığımızın azalması ve kırmızı et üreticimizin besilik hayvana ulaşamamasıdır." dedi.

Kasapların diğer bir iddiası da tekelleşme nedeniyle fiyatların artması.

Artan fiyatlar ile birlikte yaklaşık 60 ila 100 TL arasında değişen oranlarda fiyat artışlarının yaşandığı gözlendi. Fiyatların devam etmesi bekleniyor.

Bu durumdan kasapla da dertli, vatandaşlar da dertli. Az ürün sattıklarını ifade eden kasaplara karşın, vatandaşlar da, "Etsiz yemek yemeye alışmaya başlayacağız. Kurban Bayramı'nda fiyatların nasıl olacağını tahmin etmek bile çok zor artık" diyorlar.

Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Sivas'ta SES ve KESK'ten gazetecilere sözlü saldırı...

Sivas'ta SES ve KESK'ten gazetecilere sözlü saldırı...

01-05-2024 - Sivas

Sivas Gazeteciler Cemiyeti’nden “Hayırlı Olsun” Ziyareti

Sivas Gazeteciler Cemiyeti’nden “Hayırlı Olsun” Ziyareti

30-04-2024 - Sivas