32 ilde yapılan anket sonuçları açıklandı

2018 Genel Seçim sonuçlarını en isabetli tahminle bilen kamuoyu araştırma şirketi ORC, Mayıs ayından bu yana 33 ilde yaptığı seçmen anketlerinin sonuçlarını açıkladı.

Gündem - 27-07-2022 11:08

32 ilde yapılan anket sonuçları açıklandı

Ağırlıklı olarak AKP'nin 'kaleleri' olarak tanınan illerden oluşan merkezlerde iktidar partisinin yaşadığı büyük oy kayıplarının dikkat çektiği anketlerde, Millet İttifakı partilerinin Cumhur İttifakı partilerine göre de ya önde olduğu ya da başa baş bir duruma ulaştığı ortaya çıktı.

Tekirdağ'da hem Mayıs hem de Haziran'da iki kez olmak üzere 32 ilde son 3 ayda yapılan 33 araştırmanın sonuçları şöyle:

Tekirdağ'da Mayıs ayında yapılan ankette son seçimlere göre AKP yüzde 7,6, CHP yüzde 2,9, MHP yüzde 2,6 oy kaybı yaşıyor. Bu seçmenlerin büyük oranda tercih ettiği yeni partileri ise yüzde 9,6 ile İYİ Parti olmuş görünüyor.

Manisa'da Mayıs ayı anketine göre AKP yüzde 7,5, MHP yüzde 4,2 oy kaybı yaşarken İYİ Parti yüzde 5,9, CHP yüzde 2,1 artış sağlamış.

Çanakkale Mayıs ayı anketine göre AKP ve MHP'de toplam kayıp yüzde 13'ü buluyor. CHP'de artış sınırlı kalırken, İYİ Parti ise yüzde 7,3 oranında yeni seçmen kazanmış.

Balıkesir'de de Çanakkale'ye benzer bir tablo var. Mayıs anketine göre Cumhur İttifakı'nın iki partisinde kayıp yüzde 13, İYİ Parti ise yüzde 9'dan fazla yeni seçmen kazanmış görünüyor.

Aydın Mayıs anketine göre CHP yüzde 2'ye yakın bir kayıp yaşasa da halen birinci parti durumunda. AKP ve MHP'de toplam kayıp yüzde 9'a yaklaşırken İYİ Parti yüzde 12'den fazla oranda yeni seçmen kazanmış görünüyor. Ankete göre HDP'nin de bu ilde yüzde 3'ten fazla kaybı var.

Denizli Mayıs anketine göre Cumhur İttifakı yüzde 13'e yakın oranda seçmen kaybederken CHP ve İYİ Parti bu seçmenleri kazanmış görünüyor.

Antalya'da da Denizli'ye benzer bir durum var. Haziran anketine göre Cumhur İttifakı'nda kayıp yüzde 14'ü geçiyor, Millet İttifakı'nın iki büyük partisinde ise yüzde 13'e yakın yeni seçmen tercihi var.

Burdur Haziran anketinde AKP'de kayıp yüzde 10'dan fazla. MHP'nin de yüzde 7'ye yakın kaybı olduğu gösteren anket sonucuna göre CHP ve İYİ Parti'de toplam artış yüzde 14'e yakın.

Isparta'da da Burdur'a benzer bir tablo var: Cumhur İttifakı partileri yüzde 18'den fazla kayıpta, İYİ Parti ve CHP yüzde 14'ten fazla yükselişte...

Karadeniz illerinden Giresun'da ise Cumhur İttifakı'nın toplam kaybı yüzde 20'ye yakın. İYİ Parti ve CHP ise yüzde 15'ten fazla yeni seçmen kazanmış görünüyor.

Karabük'te Haziran ayı anketine göre AKP ve MHP'de kayıp yüzde 18'i geçiyor. CHP ve İYİ Parti ise yüzde 15'ten fazla yükseliş var.

AKP'nin 2018'de yüzde 52 oranında oy aldığı Samsun'da kaybı yüzde 11'i geçmiş durumda. Haziran anketine göre MHP yüzde 7,3 oy kaybederken İYİ Parti ve CHP yüzde 15'ten fazla oy artırmış.

Trabzon'da da Haziran anketine göre tablo Samsun'a benziyor. 2018'de yüzde 56 oy alan AKP yüzde 15'e yakın kayıp yaşarken MHP'de kayıp yüzde 7'ye yakın. İYİ Parti yüzde 9,5, CHP yüzde 8,1 oy oranında oy artışı sağlamış görünüyor.

AKP'nin 2018'de yüzde 50'yi geçtiği bir diğer il olan Erzurum'da ise Haziran anketine göre Cumhur İttifakı yüzde 17'den fazla kayıpta, Millet İttifakı yüzde 17'den fazla yeni seçmen kazanmış durumda.

Mersin'de AKP ve MHP yüzde 10'a yakın oranda seçmen kaybederken İYİ Parti ve CHP yüzde 10'a yakın seçmen kazanmış görünüyor.

Adana'da 2018'de ilk sırada yer alan AKP koltuğunu az farkla da olsa CHP'ye kaptırmış görünüyor. Millet İttifakı'nda yükseliş yüzde 10'u aşıyor.

AKP'nin yüzde 50'ye yakın oy aldığı sanayi merkezi Kocaeli'de ise bu durum değişmiş görünüyor. Haziran anketine göre AKP yüzde 37,6 ile yine ilk parti ancak Cumhur İttifakı yüzde 15'ten fazla kayıp yaşamış görünüyor. Millet İttifakı partileri ise aynı oranda yükselişte.

Tekirdağ'ın Haziran anketine göre ise ilde Mayıs ayı anketine göre iktidar partisinin kaybı yüzde 15 ile ikiye katlanmış görünüyor. CHP ise bir ay önceye göre yüzde 5 oranında artış sağlayarak yüzde 40'ın üzerine çıkmış görünüyor. MHP'de oy kaybı bir ayda yüzde 2,6'dan yüzde 3,1'e çıkmış görünüyor. İYİ Parti'de Mayıs ayına göre yaşanan yaklaşık 2 puanlık kayıp, Millet İttifakı partileri arasındaki geçişkenliğe işaret ediyor.

 

Muğla Haziran anketine göre Cumhur İttifakı yüzde 12 civarında gerilerken CHP ve İYİ Parti aynı oranda artmış görünüyor.

Nevşehir Haziran anketine göre Millet İttifakı partilerinin yükselişi yüzde 15'in üzerinde. AKP yüzde 13'ü, MHP yüzde 8'i aşan oy kaybı yaşıyor.

Afyon'da Haziran anketi Cumhur İttifakı'nda yüzde 20 gibi büyük bir kayba işaret ediyor.

Bilecik'te CHP ve İYİ Parti yüzde 15'e yakın bir yükseliş sağlamış görünüyor.

Başkent Ankara'da Temmuz ayı anketi Millet İttifakı partilerinde yüzde 10'a ulaşan yükseliş yaşandığını gösterirken AKP tek başına yüzde 9 oy kaybetmiş görünüyor. MHP'de ise kayıp yüzde 6'yı geçiyor.

Kırıkkale'de de Cumhur İttifakı'nın kaybı yüzde 20'ye yaklaşmış görünüyor. Temmuz anketine göre CHP ve İYİ Parti'de yükseliş yüzde 13'e yakın.

AKP'nin 2018'de yüzde 60 yakın oy aldığı Maraş'ta Cumhur İttifakı'nın toplam kaybı yüzde 20'yi aşmış görünüyor.

AKP ve MHP'nin 2018'de toplam oyların yüzde 70'e yakınını aldığı Elazığ'da ise Temmuz ayı anketine göre bu iki partinin oy kaybı yüzde 20'ye yaklaşıyor.

2018 seçimlerine göre AKP'nin birincilik sırasını kaybettiği bir diğer il ise Temmuz ayı anketine göre Hatay. Cumhur İttifakı'nın bu ilde toplam kaybı ise yüzde 15'ten fazla görünüyor.

Madenci kenti Zonguldak'ta AKP'nin 2018'e göre kaybı yüzde 10'u geçiyor. Temmuz anketine göre Cumhur İttifakı'nın toplam kaybı yüzde 15'i geçerken CHP ile AKP arasındaki fark iki puana düşmüş görünüyor.

Sivas'ta Temmuz anketi sonuçlarına göre BBP oyları ile birlikte Cumhur İttifakı yüzde 60'a yakın görünüyor. Ancak Millet İttifakı partilerinde yüzde 13'ü aşan bir yükseliş var.

Eskişehir Temmuz anketine göre Millet İttifakı yüzde 10'un üzerinde bir yükseliş yakalamış görünüyor.

Kütahya'da ise AKP yüzde 54'ü geçtiği 2018'e göre yüzde 13'ün üzerinde bir kayıp yaşıyor. MHP'nin kaybettiği yüzde 8 seçmenle birlikte Cumhur İttifakı'nın toplam kaybı yüzde 25'e yaklaşıyor.

Uşak'ta ise CHP ve İYİ Parti'nin toplam yükselişi yüzde 13'e yakın. 2018'de yüzde 44'e yakın oy alan AKP ile CHP arasındaki fark ise yüzde 2'ye düşmüş görünüyor.

ORC Araştırma'nın Temmuz ayı Türkiye geneli anketine göre ise altılı masayı oluşturan partilerin oyları yüzde 52'ye ulaşıyor.

HDP'nin ve Cumhur İttifakı'nda yer almayacaklarını açıklayan diğer muhalefet partilerinin oyları da eklenince muhalefetin toplam oyu yüzde 60 sınırını geçiyor.

Advert Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
YÖK'ten YKS’ye ek başvuru hakkı

YÖK'ten YKS’ye ek başvuru hakkı

23-03-2024 - Gündem

Üniversitede Siyahi Öğrenciyle Cinsel İlişki ve AIDS Paniği

Üniversitede Siyahi Öğrenciyle Cinsel İlişki ve AIDS Paniği

22-03-2024 - Gündem