Her iki sağlıkçıdan biri aşı olamayacak

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanı için aylar sonra Güney Kore’den aşı bulabildi ancak yalnızca 600 bin doz alındı. Bu durumda 2 sağlıkçıdan 1’i aşı olamayacak” dedi.

Sağlık - 28-11-2020 15:00

Her iki sağlıkçıdan biri aşı olamayacak

Türkiye’de kronik hastalığı bulunan milyonlarca vatandaşın halen grip aşısı beklediğini hatırlatan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanı için aylar sonra Güney Kore’den aşı bulabildi ancak yalnızca 600 bin doz alındı. Bu durumda 2 sağlıkçıdan 1’i aşı olamayacak” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs pandemisi sürecinde yeterli grip aşısı temin etmediği gündeme gelmişti.

Anka'da yer alan habere göre, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlığı’ın ‘yeterli aşı temini yapmamasının’ sonucunu şöyle anlattı:

“Türkiye’de 1 milyonun üzerinde sağlık çalışanının görev yaptığı göz önünde bulundurulduğunda mevcut tabloya göre yaklaşık 2 sağlık çalışanından 1’inin aşı olamayacağı ortaya çıkmaktadır. Bu durumda, sağlık çalışanlarına ücretsiz aşılama programı ne zaman başlayacak ve aşılanacak sağlık personeli hangi kriterlere göre seçilecektir?”

Sağlık Bakanlığı’nın artan talebi rağmen bu yıl Fransız Sanofi firmasından 1 milyon 350 bin adet grip aşısı aldığını kaydeden Emir, sağlık çalışanları için de Güney Kore merkezli SK Bioscience firmasından yalnızca 600 bin doz aşı alındığına dikkat çekti.

Süreçle ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sunan Emir,  önergesinde şu değerlendirmede bulundu:

“Pandemi sürecinde tüm dünyada grip aşısına olan talep büyük artış gösterirken, benzer talep artışı Türkiye'de de yaşanmıştır. Bilim Kurulu üyeleri, her fırsatta grip aşısının önemine ilişkin uyarılarda bulunurken kronik hastalığı bulunan her yurttaşın mutlaka grip aşısı yaptırması gerektiğini de vurgulamıştır. Yaşanabilecek talep artışını göz önünde bulundurarak gerekli siparişleri çok önceden veren birçok ülke yeterli miktarlarda grip aşısı tedarik edebilirken Türkiye'de Sağlık Bakanlığı bu konuda çok geç kalmış ve öngörüsüz bir şekilde hareket etmiştir. Bu sebeple bugüne kadar yalnızca Fransız Sanofi firmasından 1 milyon 350 bin doz grip aşısı temin edilebilmiştir. Aşının yetersiz kalmasından dolayı kronik hastalığı bulunan milyonlarca vatandaş grip aşısı olamamış ve pandemi sürecinde bu vatandaşlarımız için risk daha da katlanmıştır."

GÜNEY KORE’DEN 600 BİN DOZ

“Öte yandan COVID-19'la mücadelede en ön safta yer alan sağlık çalışanları da grip aşısı olamadıkları için büyük risk altında görev yapmaya devam etmektedirler. Sağlık çalışanlarının yaşadığı sıkıntıyı gidermek adına bazı girişimlerde bulunulurken edindiğimiz bilgilere göre yalnızca Güney Kore'den olumlu yanıt alınmıştır. Buna göre, Türkiye'de faaliyet gösteren Keymen İlaç firması, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü adına Güney Kore merkezli SK Bioscience firması ile anlaşma yapmış ve Çin'de üretilen yaklaşık 600 bin doz aşı, sağlık çalışanları için kullanılmak üzere Türkiye'ye getirilmiştir.”

AŞININ FİYATINI DA SORDU

Aşının Türkiye’de faaliyet gösteren Keymen İlaç firması aracılığıyla getirildiğini de ifade eden Emir, “Keymen İlaç firması bir doz aşıyı Güney Kore’den ne kadara satın almış, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğüne ne kadara satmıştır?” sorusunu da yöneltti.

Advert Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Toblerone için toplatma kararı

Toblerone için toplatma kararı

19-01-2024 - Sağlık

Bakan duyurdu: Yoğun bakım doluluk oranında yükseliş

Bakan duyurdu: Yoğun bakım doluluk oranında yükseliş

17-01-2024 - Sağlık