İstanbul'da durum daha da kötüleşebilir: 7 kata kadar riski arttırıyor

Kovid-19 vaka sayısı artışının endişe verici boyuta ulaştığı İstanbul’da, hava kirliliğine bağlı olarak tablonun daha da kötüleşebileceği gündemde. Kovid-19 vaka sayısı artışının endişe verici boyuta ulaştığı İstanbul’da, hava kirliliğine bağlı olarak tablonun daha da kötüleşebileceği gündemde.

İstanbul - 28-10-2020 10:38

İstanbul'da durum daha da kötüleşebilir: 7 kata kadar riski arttırıyor

Milliyet’e konuşan Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu Başkanı Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr.Nilüfer Aykaç, havadaki kirletici partiküllerin insanları virüslere karşı daha savunmasız kıldığını söyledi.

Çin’de yapılan çalışmaların; hava kirliliğinin Kovid-19 hastalığı gelişme riskini 7 kat arttırdığını gösterdiğini vurgulayan Dr. Aykaç, “ABD’de yapılan bir araştırmada ise PM 2.5’un her 1 mikrogram/metreküp artışı ile Kovid-19 bağlı ölümlerin yüzde 15 oranında arttığı tespit edildi. Bu risk Türkiye için de geçerli. Hava kirliliği sorunu, pandemiyle birlikte daha da önem kazanmış durumda. Kirlilik, viral enfeksiyonlara bağlı ölümleri artırarak pandeminin yarattığı yıkıma katkı sunuyor. Hava kirliliği üst hava yollarındaki silyalar dediğimiz, vücudun ilk savunma hattının işlevi bozduğundan, enfeksiyonlarına karşı olan duyarlılık sekteye uğruyor. Kış döneminde hava kirliliği bağlı Kovid-19 ölümlerinde artış yaşanabilir” dedi.

HAVA TEMİZLENMEDİ

Sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı dönemde İstanbul özelinde hava kirliliği konusunda yanlış bir kanı oluştuğunu belirten Dr. Aykaç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ulaşım faaliyetlerinin azalmasıyla hava kalitesinin bir miktar artmış olması, havanın temizlenmiş olduğunu göstermiyor. Hava kirliliğinin tek kaynağı motorlu araçlar değil. Kentlerde sanayi, inşaat faaliyetleri, madencilik, evsel ısınma gibi başka önemli hava kirliliği kaynakları da mevcut ve bu faaliyetler pandemide de devam etti.”

Advert Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
İstanbul Boğazı’nda Tarihi anlar...

İstanbul Boğazı’nda Tarihi anlar...

29-10-2023 - İstanbul

Türk Donanması, 100 savaş gemisiyle İstanbul Boğazı'na giriş yapıyor

Türk Donanması, 100 savaş gemisiyle İstanbul Boğazı'na giriş yapıyor

29-10-2023 - İstanbul