ABD, Rusya ve Avrupa Birliği’nde 'eş zamanlı' acil toplantılar!

ABD, Rusya ve Avrupa Birliği’nde eş zamanlı olarak yaşanan acil toplantı hareketliliği endişelere neden oldu. Toplantıların birbiriyle bağlantılı olabileceği konuşulmuştu. Rus basınından RBC, denizaltının nükleer motorlu olduğu iddiasını ortaya atmıştı, konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı... Rus denizaltı kazasının yaşandığı bölgede yüksek seviyede radyasyon gözlenmediği, Rus meslektaşlarının olayın bir gaz patlaması olduğu yönünde bilgi verdikleri ifade edildi... ABD'de Başkan Yardımcısı Pence'in, Başkan Trump'ın sağlık sorunu yaşaması üzerine Beyaz Saray'a çağrıldığı iddiası Beyaz Saray tarafından yalanlandı. AB'deki hareketliliğin de AB Komisyon Başkanlığı seçimleri için yaşandığı öğrenildi.

Dünya - 03-07-2019 01:52

ABD, Rusya ve Avrupa Birliği’nde 'eş zamanlı' acil toplantılar!

İlk olarak ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Beyaz Saray'a acil olarak çağrıldı. Pence'in New Hampshire eyaletine bağlı Manchester kentinde bir programı vardı. İddiaya göre; Pence'in uçağı acil durum gerekçesiyle havada dönerek başkent Washington'a hareket etti. Bu gelişmeyle hemen hemen aynı zamanlarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, planlanan programını iptal ederek, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu acil toplantıya çağırdı. İkili arasındaki toplantının Rus deniz altısında çıkan yangın sonrası 14 Rus askerinin hayatını kaybetmesiyle ilgili olduğu düşünülüyordu...

“TRUMP VE PENCE’İN SAĞLIK DURUMU İYİ”

Reuters’ta yer alan habere göre, ABD’li bir yetkili, “Konu Başkan veya Başkan Yardımcısının sağlık durumuyla ilgili değil. Ulusal güvenlikle ilgili de değil” dedi. Beyaz Saray sözcüsü Hogan Gidley ise ‘Endişelenecek bir şey yok herkes iyi’ açıklamasını yaptı.

PUTİN DENİZALTI KAZASI İÇİN SORUŞTURMA EMRİ VERDİ

Bu gelişmeyle hemen hemen aynı zamanlarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, planlanan programını iptal ederek, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu acil toplantıya çağırdı. İkili arasındaki toplantının Rus denizaltısında çıkan yangın sonrası 14 Rus askerinin hayatını kaybetmesiyle ilgili olduğu ortaya çıktı.

Toplantıdan edinilen bilgilere göre, Putin denizaltı kazasıya ilgili soruşturma emri verdi. Nükleer denizaltıda herhangi bir radyasyon sızıntısının yaşanmadığı belirtildi.

AB’DE SEÇİM HAREKETLİLİĞİ

Akabinde Avrupa Birliği içinde bir güvenlik toplantısı gerçekleştirileceği öne sürüldü. Ancak bahsi geçen bazı birimlerin AB içinde bulunmayışı bu iddiaya yönelik kuşku doğuruyor.

Avrupa Konsey Başkanı Donald Tusk’ın Twitter’dan bir saat önce yaptığı “Gittikçe daha çok yaklaşıyor…”paylaşımı ise kafaları daha çok karıştırdı. Tusk’ın bu açıklamasından kısa bir süre sonra AB liderleri, AB Komisyon Başkanlığına, Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in atanması konusunda uzlaştı.

AP Başkanlığına Sergei Stanishev, AB Yüksek Temsilciğine Josep Borrell, Avrupa Merkez Bankası Başkanlığına ise Christine Lagarde’ın atanması konusunda mutabık kalındı.

“İRAN NÜKLEER PROGRAMINA AİT GİZLİ BİLGİLER ELE GEÇİRİLDİ”

Dünyada kısa süreli bir kaos yaşanırken İsrail Başbakanı Netanyahu, “Trump’ı, Mossad’ın İran nükleer programına ait gizli bilgilerin ele geçirilmesi operasyonu öncesi bilgilendirdim” ifadelerini kullandı. Dünya liderlerinin olağanüstü toplanması sonrası gelen açıklama, İran’a yapılacak bir müdahalenin habercisi olarak görüldü.

AB’DE ACİL GÜVENLİK TOPLANTISI PLANLIYOR

Akabinde Avrupa Birliği içinde bir güvenlik toplantısı gerçekleştirileceği öne sürüldü. Ancak bahsi geçen bazı birimlerin AB içinde bulunmayışı bu iddiaya yönelik kuşku doğuruyor.

Pence'in Beyaz Saray'a dönüşü ilk olarak 'acil durum' olarak tanımlansa da, daha sonra yetkililer durumun 'acil' olmadığı yönünde açıklamalar yaptı. Pence'in sözcüsü Alyssa Farah tarafından yapılan açıklamada, "Başkan Yardımcısı'nın Washington'da kalmasını gerektiren bir şeyler oldu. Alarm vermek için bir neden yok. New Hampshire'a yapacağı ziyareti yeniden planlamak için sabırsızlanıyor" ifadelerini kullandı.

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi ise durumun Başkan Trump veya Pence'in sağlık durumuyla ilgili olmadığını ve bir ulusal güvenlik konusu da olmadığını belirtti.

New Hampshire'da Pence'i bekleyen kalabalığa yapılan duyuruda ise Başkan Yardımcısı'nın uçağının bir 'acil durum çağrısı' nedeniyle geri dönüş yaptığı belirtilmişti. Ancak daha sonra Pence'in sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Pence'in uçağının Washington'dan hiç ayrılmadığı ifade edildi.

PUTIN DE TÜM PROGRAMINI İPTAL ETTİ

Pence'in Beyaz Saray'a çağrılmasından kısa bir süre önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gün içerisindeki bütün programlarını iptal ederek Savunma Bakanı Şoygu ile bir görüşme planlamıştı.

Rus basını görüşmenin 14 denizcinin öldüğü denizaltı yangını ile ilgili olduğunu belirtirken, görüşmenin içeriğine ilişkin Kremlin'den resmi bir açıklama yapılmadı.

NÜKLEER SIZINTI İDDİALARI

Rus basınından RBC, denizaltının nükleer motorlu olduğu iddiasını ortaya atmıştı ancak konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.

Sosyal medyada yayılan nükleer sızıntı iddialarının ardından, Norveç Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Kurumu'ndan bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Rus denizaltı kazasının yaşandığı bölgede yüksek seviyede radyasyon gözlenmediği, Rus meslektaşlarının olayın bir gaz patlaması olduğu yönünde bilgi verdikleri ifade edildi. 

TRUMP'IN SAĞLIĞIYLA İLGİLİ SPEKÜLASYONLARA NEDEN OLDU

Beyaz Saray'da yaşanan hareketliliğin ardından sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri 'acil durumun' Trump'ın sağlığıyla ilgili olup olmadığıyla ilgiliydi. Beyaz Saray içerisinden kaynaklar gazetecilere yaptıkları açıklamada konunun Trump'ın ve Pence'in sağlığıyla ilgili olmadığını ifade etti.

Trump'ın gün içerisinde Washington'da olacağı ve planlanmış hiçbir programının olmadığı ifade edildi. Twitter'ı kullanma sıklığıyla bilinen ABD Başkanı, son saatlerde yaklaşan 4 Temmuz kutlamalarıyla ilgili paylaşımlarda bulundu.

Advert Advert
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
TAÇSAV VAKFI ATATÜRK HİZMET ÖDÜLLERİ KIBRIS’TA

TAÇSAV VAKFI ATATÜRK HİZMET ÖDÜLLERİ KIBRIS’TA

14-11-2023 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında ölü sayısı 4 bin 137'ye yükseldi

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında ölü sayısı 4 bin 137'ye yükseldi

20-10-2023 - Dünya