Ekonomi
Giriş Tarihi : 22-07-2011 23:09

MAZOT 1,70 TL

İhracatta nakliye maliyetlerinin aşağı çekilmesine dönük olarak 7 limanda uygulanan, ihracat malı taşıyan kamyon ve TIR'lara ''ÖTV ve KDV'siz akaryakıt verilmesi'' uygulamasına Mersin Limanı da dahil edildi.

MAZOT 1,70 TL

İhracatta nakliye maliyetlerinin aşağı çekilmesine dönük olarak 7 limanda uygulanan, ihracat malı taşıyan kamyon ve TIR'lara ''ÖTV ve KDV'siz akaryakıt verilmesi'' uygulamasına Mersin Limanı da dahil edildi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin Limanı'nda düzenlenen basın toplantısında, seçim öncesinde bazı vaatlerde bulunduklarını, bunlar arasında Mersin Limanı'nda ÖTV ve KDV'siz akaryakıt uygulamasının da yer aldığını hatırlatarak, şimdi bu sözü yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Mersin ile ilgili çok önemli projelerinin olduğunu belirten Çağlayan, şunları söyledi:

''Mersin'i bir yandan turizmi, diğer yandan ticareti ile gündeme taşımak istiyoruz. Tüm sivil toplum örgütlerimiz ve hükümetimizle Mersin'i marka şehir yapacağız. Dünyanın sayılı yatırımlardan birisi olan 2.8 milyonluk yatırım Mersin'de konteyner limanı yaparak yerine getiriyoruz. Bu sadece çalışmalardan birisi. 4 yıllık bir süre içerisinde 8.2 milyon dolarlık yatırım olacağını söylemiştik.

Bu çok önemli. Herkes de bunu çok iyi kavradı. Türkiye ekonomisinin gelmiş olduğu nokta itibariyle, Mersin'de yapacağımız yatırımların ekonomiye ve istihdama yapacağı katkılar yadsınamaz.''

Çağlayan, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde Mersin'in Türkiye'nin bir lokomotifi olacağına dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

''Mersin'e milletvekili adayı olarak geldiğimde, Mersin Limanı'nın 7 gümrük kapısına nazaran haksız rekabette olduğunu, ihracat amaçlı yük götüren TIR'larımızın ÖTV ve KDV'siz yakıt alamadığını gördük. İlgili arkadaşlarımızla irtibata geçerek, Başbakanımızın da desteğiyle Mersin'de ÖTV'siz ve KDV'siz akaryakıt temini ile ilgili ilgili onaylar ve kararlar alındı. EPDK'dan izin talebi vardı. Bunların hepsini takip ettik ve 2 gün öncesi itibariyle Mersin Limanı'ndan ÖTV ve KDV'siz akaryakıt temini sağlandı. Az sonra da gidip ilk satışı yapacağız.''

Yeni uygulamadan yararlanacak sektör temsilcilerine başarılar dileyen Çağlayan, ''Hem ekonominin hem de istihdamın artmasına olumlu sonuçlar verecek bir çalışma. Mersin Limanı'nın Avrupa ülkelerine taşımacılık açısından önemli bir konumu var. Bizim çalışmamız da çok önemli katkılar sağlayacak'' dedi.

Bakan Çağlayan, Mersin'de hali hazırda 3.5 TL'den satılan motorinin artık, yaklaşık 1.70 TL olacağını vurgulayarak, ''Motorin satış fiyatları, akaryakıt fiyatlarındaki değişikliklere bağlı olarak değişmekle birlikte, son rakamlar itibariyle Pendik, Ambarlı ve Çeşme'de 1.70 lira iken, Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala ve Tekirdağ'da 1.80 TL civarındadır. Uygulama sayesinde Mersin Limanı'ndan yapılacak sevkıyatlarda maliyetler azalacak'' diye konuştu.

İLAVE İSTİHDAM

''Anadolu ihracatçıları ve sanayicilerine ek olarak, Avrupa'dan üçüncü ülkelere (Ortadoğu ve BDT ülkelerine) transit yük taşıması yapan firmaların da Mersin Limanı'nı daha etkin bir şekilde kullanmalarının sağlanacağını ifade eden Çağlayan,Mersin Limanı hinterlandında bulunan Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Konya ve Kayseri gibi illerden daha düşük fiyatla AB ülkelerine taşıma gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Çağlayan, başta İtalya olmak üzere, Batı Avrupa'ya ve Kuzey Afrika'ya (Mersin-İskenderiye Ro-Ro Hattının faaliyete geçmesi ile birlikte) yönelik ihraç taşımalarının artacağını, liman hizmetlerinin artmasının yanı sıra TIR bakım-onarım ve diğer hizmet sektörlerinde de ilave istihdam sağlanacağını ifa de etti.

Türkiye'nin 2010 yılında Ro-Ro taşımalarının sayısı 103 bin 224 olarak gerçekleştirildiğini, bu taşımaların 13 bin 53'ünün Mersin Limanı'ndan gerçekleştiğini, uygulama ile birlikte Mersin Limanı'ndan yapılan taşımalar iki yıl içerisinde 25 bine ulaşacağını belirtti.

Sağlanan tasarruf imkanlarıyla lojistik firmalarına ve ihracat yapan firmalara maliyet avantajı sağlanacağına, Türkiye ihracatında Mersin'in öneminin artacağına dikkati çeken Çağlayan, buna bağlı olarak yük taşımacılığının 1 yıl gibi kısa sürede 2'ye katlayacağının umut edildiğini vurguladı.

Akaryakıt tasarrufunun önemine işaret eden Çağlayan, ''Ülkemiz güncel akaryakıt fiyatları dikkate alındığında uygulama sayesinde sadece akaryakıt harcamasından elde edilecek tasarruf, 55.1 milyon liradır. Şüphesiz bu da ülke ekonomisine bir katkıdır.

200 araç kapasiteli bir geminin haftada 2 sefer yapması halinde yılda 41 bin 600 aracın karayolunu kullanmayacağı düşünüldüğünde yolların yıpranmayacağı, amortisman ve akaryakıt giderleri de azalacağı aşikardır'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya duyarlılığını vurgulayan Çağlayan, ''Bu konuda bir mersin milletvekili ve Ekonomi Bakanı olarak kendisine çok teşekkür ederim'' diye konuştu.

EN BÜYÜK KATKI İHRACATÇIYA

Uluslararası Nakliye Derneği (UND) Başkanı Ruhi Engin Özmen de, sektör adına yapılan bu uygulamadan dolayı teşekkür etti.

Yeni uygulamanın özellikle ülkedeki ihracatçıya önemli katkılarının olacağına işaret eden Özmen, yola çıkacak aracın yakıttan sağlanacak 700 dolarlık karın, ihracatçıyı rahatlatacağını kaydetti.

Mersin-Trieste seferlerini başlatmadan önce Trieste Kentinin göç veren bir yapıya sahip olduğunu anlatan Özmen, ''Ama artık, Türk TIR'larının daha fazla seyahat ettiği Trieste yeniden ekonomik olarak girdi yaratmaya başladı. Mersin'in de her geçen gün daha fazla büyüyeceğine inanıyoruz'' diye konuştu.

AKDENİZ OYUNLARINA 500 MİLYON TL'LİK YATIRIM

Toplantıda, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da, Ekonomi Bakanı Çağlayan'ın daveti üzerine Mersin'de yapılacak 2013 Akdeniz Oyunları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kılıç, Bakan Çağlayan ve Vali Hasan Basri Güzeloğlu ile Akdeniz Olimpiyatları hazırlığı kapsamında, kenti helikopterle havadan incelediklerini, olimpiyatlar kapsamında yapılacak tesislerin alanlarıyla ilgili fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Mersin'i geleceğe hazırlayıp, alt yapı eksikliklerini gidermek, Akdeniz'in lokomotifi haline getirmek istediklerini anlatan Kılıç, şöyle konuştu:

''Akdeniz Oyunları'nı Mersin'e kazandırmamız çok önemli. 13 Temmuz 2013 tarihinde yapılacak organizasyonda kuru kuruya bir organizasyon olarak değerlendirmek çok yanlış. Organizasyonu Mersin'i ticaret ve turizm başta olmak üzere tüm sektörleri hesaba katarak değerlendirmek lazım.

Dolayısıyla Mersin'deki Akdeniz oyunları belki 1 haftalık süreçte yapılmış olacak ama, ardından konaklama, turizm, spor stadyumları gibi bir çok sektörel alt yapı eksikliği Mersin'imize kazandırılmış olacak.

Organizasyon kapsamında Mersin'e uluslararası organizasyonlara cevap verebilir nitelikte stadyum, 7 bin 500 kişilik spor salonu, 2 tane antrenman odaklı spor salonu, tribünlerinde bin kişinin oturabileceği olimpik yüzme havuzu, atış poligonu ve tenis kompleksi yapılacak.

Ayrıca bugüne kadar yapılan tüm spor tesislerini elden geçirip, günümüze uygun modernizasyonunu yapacağız. Yani bir nevi revizyona tabi tutacağız. Bu yapılacaklardan sadece bir kaçıdır.''

Mersin İdmanyurdu'nun Tevfik Sırrı Gür Stadının Süper Lig'deki beklentilere cevap veremeyeceğine işaret eden Kılıç, ''İki yıllık kısa bir süreliğine kullanılacak olsa bile, Mersin İdmanyurdu'muzun ihtiyaçları karşınlansın diye, oranın ışıklandırmalarını gerçekleştiriyoruz'' dedi.

Kılıç, organizasyon için ortalama olarak 500 milyon TL'lik yatırım yapılacağını, bundan sonraki süreçte Mersin'e çok sık geleceğini sözlerine ekledi.

Bakanlar, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ile diğer davetliler toplantının ardından liman sahasına inerek, yeni kurulan petrol istasyonunun açılışına katıldı. Ardından, istasyona gelen ilk TIR'a akaryakıt dolduruldu.

A

Metin BOSNAKMetin BOSNAK