Dünya
Giriş Tarihi : 21-03-2011 23:11

KADDAFİ BRLİKLERİNİ ÇEKİYOR

Koalisyon güçlerinin Libya lideri Muammer Kaddafi’ye yönelik başlattığı 'Şafak Yolculuğu' operasyonunun üçüncü gününde NATO uçakları başkent Trablus başta olmak üzere Kaddafi yanlılarının elinde bulunan pek çok yeri bombalıyor. Operasyonda Kaddafi'nin askeri karargahı başta olmak üzere yüzlerce hedef vurulurken ABD, Kaddafi'ye bağlı bazı güçlerin Bingazi çevresinden çekildiğini açıkladı.

KADDAFİ BRLİKLERİNİ ÇEKİYOR

Koalisyon güçlerinin Libya lideri Muammer Kaddafi’ye yönelik başlattığı 'Şafak Yolculuğu' operasyonunun üçüncü gününde NATO uçakları başkent Trablus başta olmak üzere Kaddafi yanlılarının elinde bulunan pek çok yeri bombalıyor. Operasyonda Kaddafi'nin askeri karargahı başta olmak üzere yüzlerce hedef vurulurken ABD, Kaddafi'ye bağlı bazı güçlerin Bingazi çevresinden çekildiğini açıkladı.

BM GÜVENLİK KONSEYİ LİBYA'YI GÖRÜŞECEK

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bugün Libya'daki durumu ele almak üzere basına kapalı bir danışma toplantısı yapacak. Danışma toplantısının BM Güvenlik Konseyi'nin dönem başkanı Çin tarafından, Rusya'nın ricası ve Libya'nın Konsey'e gönderdiği mektup üzerine düzenleneceği bildirildi.

Rusya ve Çin, BM Güvenlik Konseyi'nin geçen hafta kabul ettiği, Libya'da sivilleri koruma amacıyla uçuşa yasak bölge oluşturulmasına yetki veren, derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulunan ve rejime yönelik yaptırımların daha da sıkılaştırılmasını ve genişletilmesini öngören 1973 sayılı karara çekimser oy vermişlerdi.

'MİSYONUMUZ KADDAFİ'Yİ HEDEF ALMAK DEĞİL'

ABD Afrika Komutanlığı komutanı General Carter Ham, koalisyon güçlerinin Libya'ya yönelik hava operasyonunun Libya lideri Muammer Kaddafi'yi hedef almadığını ve görevlerinin Kaddafi'nin nerede olduğunu araştırmak olmadığını belirterek, "Görevimiz sivil halkı korumak, Kaddafi'ye karşı savaşan muhalifleri destekleme gibi bir misyonumuz yok ama Kaddafi'nin kara güçlerini sivillere tehdit oluşturmaları halinde vurabiliriz" dedi.

Ham, Almanya'dan telekonferansla yaptığı basın toplantısında, koalisyon güçlerinin uçuşa yasak bölgenin sürdürülmesi için hava operasyonuna devam ettiğini söyledi. Uçuşa yasak bölgenin genişleyeceğini ve yakın zamanda bin kilometre alanı kapsayacağını belirten Ham, Libya'nın füzelerine yönelik 12 ek seyir füzesinin daha kullanıldığını kaydetti. Ham, bunun yanında uçuşa yasak bölgeyi uygulamak için koalisyonun 70 ile 80 arası sorti yaptığını, ancak önümüzdeki günlerde sortilerin sıklığının azalmasını beklediğini bildirdi.
Ham, operasyonun Kaddafi'nin Bingazi'de ilerlemesini de durdurduğunu dile getirdi.

General Ham, bir soru üzerine, Kaddafi'nin başta kalması seçeneğinin "ideal" olmadığını ama görevlerinin Kaddafi'yi hedef almadığını ve nerede olduğunu araştırmak olmadığını söyledi.
Başka bir soru üzerine, Libya'daki görevlerinin sivil halkı korumak olduğunu, Kaddafi'ye karşı savaşan muhalifleri desteklemek gibi bir misyonlarının bulunmadığını ve muhaliflerle doğrudan koordinasyonlarının olmadığını belirten Ham, operasyonun Kaddafi'nin güçlerini "tamamen yok etmek" gibi bir amaç da taşımadığını söyledi.

Kaddafi'nin kara güçlerini izlediklerini, sivillere karşı tehdit oluşturmadıkları müddetçe bu birliklere karşı operasyonda bulunmayacaklarını ifade eden Ham, ancak uluslararası toplumun direktiflerine uyulmaması ve bu birliklerin sivillere yönelik konuşlandırılması ve tehdit oluşturulması halinde, bu birliklere karşı saldırıda "bulunabileceklerini ve bulunacaklarını" dile getirdi.

Ham, "Kaddafi güçlerinin de kendilerini savunmak için konuşlanması gibi bir durum olması halinde, bunu nasıl ayırt edebileceklerine" yönelik sorulara ise net yanıt vermedi.

BULGARİSTAN: PETROL ÇIKARI İÇİN MACERA

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Libya’ya yeni yaptırımlar uygulanması konusunda anlaşır ve bu ülkeye insani yardım sağlamaya hazır olduğunu açıklarken, Libya’ya askeri operasyon konusundaki görüş ayrılıkları ortaya çıkıyor.

Libya’ya uluslararası koalisyonun müdahalesine karşı olan Bulgaristan’ın Başbakanı Boyko Borissov, uluslararası koalisyonun BM kararıyla Libya’ya hava taarruzunun, özellikle petrol çıkarlarının güdümünde bir "macera" olduğunu söyledi. Başbakan Borissov, özel TV7 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ittifakın müdahale için ne hedeflerini ne de yöntemlerini belirlemediğinden koalisyonda yer almadıklarını belirterek, "Pilotlarımızın böyle bir macerada yer almalarına izin vermem" dedi.

Petrol ve Libya petrolünün gelecekte kullanılmasının bu operasyonun yapılmasının arkasındaki başlıca neden olduğunu ve Afrika’da yüz binlerce insanın öldürüldüğü ve olayların sürdüğü birçok ülke bulunduğunu, ancak bu ülkelere operasyon yapılmadığını söyleyen Borissov, Albay Kaddafi’nin derhal gitmesini sağlamak için "mali-ekonomik abluka" uygulanması gerektiğini kaydetti. AB üyesi olmayan Norveç’in Savunma Bakanı Grete Faremo da, ülkesinin Libya’ya askeri operasyona katılmak için Akdeniz’e gönderdiği altı F-16 savaş uçağının, komuta sorununa açıklık getirilinceye kadar operasyonda görev almayacağını belirtti.

Faremo, savaş uçaklarına koalisyonun operasyonlarına katılma emri verilmediğini belirterek, "Uçakların görevde yer almaları için yeni emre ve komuta sisteminin yürürlüğe girmesine ihtiyaç var. Bunun için birkaç gün gerek" dedi. İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini de, Brüksel’deki AB dışişleri bakanları toplantısında, Libya’ya karşı açık bir savaş olmaması, BM kararlarının uygulanması gerektiğini söyledi.

AdminAdmin