Gündem
Giriş Tarihi : 08-09-2022 14:42

Erdoğan: Putin haklı, tahıl yoksul ülkelere değil zenginlere gidiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Putin'in haklı olduğu bir konu var. Tahıl sevkiyatında gelen tahıllar maalesef zengin ülkelere gidiyor, fakir ülkelere değil" diye konuştu.

Erdoğan: Putin haklı, tahıl yoksul ülkelere değil zenginlere gidiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Ukrayna'nın tahıl ihracatı başlangıçta anlaşıldığı üzere yoksul ülkelere ulaşmıyor" sözlerini değerlendirdi. Erdoğan, "Tahıl sevkiyatında zaten şu an itibarıyla Rusya tarafından henüz tahıl sevkiyatı yok. Sayın Putin'in haklı olduğu bir konu var. O da nedir? Bu tahıl sevkiyatında gelen tahıllar maalesef zengin ülkelere gidiyor, fakir ülkelere değil. Bunun ana teması nedir? Fakir ülkelere buradan bu tahıl sevkiyatını sürdürmektir, devam ettirmektir. Şimdi bir taraftan Rusya'ya bu yaptırımlar sürerken bu yaptırımlar karşısında kalkıp da bu yaptırımları yapan ülkelere tahıl sevkiyatının olması Sayın Putin'i de rahatsız etmektedir. Biz istiyoruz ki Rusya'dan da tahıl sevkiyatı başlasın" diye konuştu 

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Bugünkü görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele aldık. Üç anlaşma bugün burada imzalandı. Ticaret hacmimiz geçen sene güçlü bir toparlanma göstererek salgın öncesi seviyeyi geride bıraktı ve 900 milyon doları yakaladı. Yaklaşık yüzde 41 artıştır bu. Bu ivmenin bu yılın ilk 8 ayında artarak devam ettiğini ve hacmin şimdiden 760 milyon doları aştığını görüyoruz. 1 milyar hedefini bu yıl sonunda rahatlıkla geçeceğimiz anlaşılıyor. Bunu önce ikiye katlayacağımıza ardından 5 milyar doları aşacağına inanıyorum.

Bir bölge ülkesi olarak Türkiye, Balkanlar'da yaşanan tüm gelişmeleri yakından izlemekte ve bu bağlamda gereken katkıları sürdürmektedir."

AdminAdmin