Gündem
Giriş Tarihi : 06-07-2022 15:12

Erdoğan: Son 10 yılda Somali’ye 1 milyar dolardan fazla insani yardım yaptık

"Somali ile muhtelif alanlarda iş birliğimizi artırarak sürdürme kararı aldık"

Erdoğan: Son 10 yılda Somali’ye 1 milyar dolardan fazla insani yardım yaptık

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'u resmi törenle karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Somali Cumhurbaşkanı Mahmud, baş başa görüşmelerinin ardından heyetler arası görüşme yaptı.

Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı ile anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısına katıldı. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Somali, 2011 yılında 'çökme' noktasına gelmişti. O yıl kapsamlı bir heyetle ziyaret ederek dünyaya Somalili kardeşlerimizin yanında olduğumuz mesajını vermiştim. 

Attığımız adımlar, Somali'nin ayağa kalkmasına yardımcı oldu. Somali'ye her alanda destek verdik, vermeye devam ediyoruz.  Birçok kurumumuz sahada faaliyetlerini sürdürüyor. 

Son 10 yılda Somali’ye yaptığımız insani ve kalkınma yardımlarının tutarı 1 milyar doları aştı. 

Türkiye bu dönemde de Somalili kardeşlerinin yanında yer almaya, uluslararası alanda Somali'nin sesi olmaya devam edecektir. 

Türkiye-Somali ilişkilerini ele aldık. Muhtelif alanlarda iş birliğimizi artırarak sürdürme, ilişkilerimizin ahdi zemimi tahkim etme konusunda mutabık kaldık. 

Bölgesel meseleleri de ele alarak, Somali'nin istikrar ve güvenliğinin tüm Afrika için taşıdığı öneme vurgu yaptık. Bugüne kadar 5 bin Somalili askerin eğitimini tamamladık, bin özel harekat polisine eğitim verdik. Somali'nin istikrar ve güvenliğine, terörle mücadelesine katkısını sürdüreceğiz. 

AdminAdmin