Dünya
Giriş Tarihi : 13-03-2011 09:50

NÜKLEER SEVDALILARINA KAPAK OLSUN

8.9’luk deprem dünyanın en büyük nükleer santrallarından Fukuşima’da bir reaktörü patlattı. Patlama yakıt tüplerindeki aşırı ısınmadan meydana geldi. Radyasyon sızıntısı tespit edilen patlamada 2 kişi öldü. Patlama sonrası jeneratörler ve soğutma sistemleri devreye giremedi. Santrala 20 kilometredeki tüm yerleşim yerleri tahliye ediliyor. Bölgeye 70 km mesafeden giriş yasaklandı.

NÜKLEER SEVDALILARINA KAPAK OLSUN

JAPONYA’yı önceki gün 8.9 büyüklüğünde sallayan depremde büyük hasar alan başkent Tokyo’nun 240 kilometre kuzeyindeki dünyanın en büyük nükleer santrallarından Fukuşima’da bir reaktör dün patladı. Deprem nedeniyle soğutma sistemlerinin çalışmaması sonucu nükleer yakıt tüpleri aşırı ısınan reaktördeki patlama, sadece Japonya’da değil, tüm dünyadanükleer facia alarmına yol açtı. Reaktörde radyasyon sızıntısı tespit edildi. 2 kişinin öldüğü patlamaya, soğutmada kullanılan hidrojenin oksijen ile birleşmesi sonucu ortaya çıkan reaksiyonun neden olduğu açıklandı. Reaktör eriyip havaya uçma aşamasında, tüm dünya diken üstünde.

Çelik konteynır eriyor

Deprem Fukuşima Nükleer Santralı’nda 2 reaktörde ciddi hasara neden oldu. Santralın 1 ve 2 numaralı reaktörlerinde soğutma sistemleri, jeneratörlerin ve destek sistemlerinin de depremde hasar görmesi nedeniyle devreye girmedi. Bu nedenle depremin ardından şalterleri otomatik inen 2 reaktördeki nükleer yakıt tüpleri faal kaldı. Kaynar su sistemiyle çalışan reaktörler, suyla soğutuluyor. 2 numaralı reaktörde soğutma sistemi aşamalı olarak devreye sokuldu ancak 1 numaralı reaktörün içinde bulunduğu dev çelik konteynırda ısı kontrol dışına çıktı. Konteynırda mevcut su buharlaşınca, reaktördeki ısı daha da arttı. Reaktörün dış kabuğu ile içinde bulunduğu çelik konteynır erime tehlikesiyle karşılaştı.

Binanın çatısı uçtu

24 saat aralıksız çalışan Japonlar, reaktördeki ısıyı düşürebilmek ve ekledikleri suyun buharlaşmasını yavaşlatmak için hidrojen kullandı. Ancak yoğun hidrojen, reaktör ve konteynırın bulunduğu kapalı binadaki oksijenle reaksiyona girerek önce yüksek basınca ve ardından da şiddetli bir patlamaya yol açtı. Televizyonlardan naklen izlenen patlamada en az 2 kişi öldü, reaktörün içinde bulunduğu binanın da çatısı havaya uçtu. Soğutmada kullanılan saf hidrojen ve yoğun su buharı, kilometrelerce öteden görülecek bir dumanın oluşmasına neden oldu.

Deniz suyu dolduruluyor

Nükleer santrallardan sorumlu Devlet Bakanı Yukio Edano, hemen bir basın toplantısı düzenleyerek, “Reaktör çelik bir konteynır içinde bulunuyor. Bu konteynır da betonarme bir bina içinde. Havaya uçan binanın çatısı ve duvarları, reaktör ve çelik konteynır hâlâ sağlam. Havaya yayılan radyasyon da patlama öncesi seviyede” dedi. Reaktörü soğutma çalışmalarının canla başla devam ettiğini belirten Bakan Edano, hidrojenle soğutmanın başarısız olduğunu ve reaktörün içinde bulunduğu çelik konteynıra deniz suyu doldurulmaya başlandığını söyledi.

Bölge hızla boşaltılıyor

Devlet Bakanı Yukio Edano, sabah saatlerinde Fukuşima Daiçi Santralı’na 10 km mesafedeki tüm yerleşim birimlerinin tahliye edilmesi emrini verdi. Binlerce askerin helikopterler ve uçak kullanarak başlattığı tahliye çalışmaları devam ederken santralda meydana gelen patlama, alarmın boyutlarını değiştirdi. Devlet Bakanı Edano, tahliye bölgesini 10 km yarı çapından 20 kilometreye çıkardı, bölgeye yakın yaşayanları da evlerinden çıkmamaları konusunda uyardı. 20 km yarıçap 1256 kilometrekarelik bir alanın boşaltılması, onbinlerce kişinin tahliye edilmesi anlamına geliyor. Bu arada helikopterle tehlike bölgesinin dışına çıkartılan üç kişinin radyasyona maruz kaldığı anlaşıldı. Japon yetkililer, bu üç kişide herhangi bir hastalık tespit edilmediğini açıkladı.

Radyasyona karşı halka iyot

Japonya hükümeti, bölgedeki halka radyasyona karşı etkili iyot dağıtma kararı aldı. Evlerinden dışarı çıkmayan bölge halkı, twitter’dan panik mesajları atıyor. Bir genç kız, “Yarına sağ kalacak mıyız bilemiyoruz, korkuyoruz” diye mesaj attı. Bölge halkında depresyon ve korkunun had safhada olduğu da gelen haberler arasında. Nükleer reaktörü soğutmak için her türlü yardıma hazır olduğunu ilan eden ABD, Japonya’daki güçlerinin personel sayısını artırma kararı aldı.

2. Çernobil korkusu

 Japonya’daki nükleer alarm, 1986 yılında Ukrayna’nın (O zamanki SSCB) Çernobil kentindeki kazayı hatırlattı. Çernobil’deki nükleer santralin 4 numaralı reaktöründe meydana gelen patlama binlerce ton nükleer tozun havaya karışmasına neden olmuştu. Japonya’nın Fukuşima santralındaki çalışmaları bölge ülkeleri yakından takip ediyor. Meteoroloji yetkilileri, reaktör civarında rüzgarın yönünün güneyden kuzeye doğru olduğunu açıklaması üzerine kuzeydeki Rusya gelişmeleri daha yakından izlemeye başladı.
 

AdminAdmin