Gündem
Giriş Tarihi : 30-05-2021 15:29

Dünya basınında çarpıcı 'Erdoğan' yorumu

Yeşil doğası ve bitki örtüsüyle bütün dünyanın gıpta ettiği Rize'de maden arama çalışmaları sebebiyle bölge halkı ile hükümet arasındaki gerilim ABD basınının gündemine oturdu. New York Times, "Erdoğan sadık seçmeninin yaşadığı bölgeyi kızdırırken, muhalefet de bunu fırsata çevirmek istiyor" başlığını kullanarak kapsamlı bir analiz yayınladı.

Dünya basınında çarpıcı 'Erdoğan' yorumu

ABD’nin çok okunan popüler gazetelerinden New York Times, Karadeniz’de yaşanan gerilimi sayfalarına taşıdı… Gazetenin Türkiye muhabiri Carlotta Gall imzalı kapsamlı analizde, “Erdoğan, kendisine sadık bölgeyi kızdırdıktan sonra muhalefetler bir fırsat gördü” başlığını kullanarak yaşananları aktardı.

Makalede, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgedeki yeşil ve ormanlık alanı yok ederek maden inşa etme planlarıyla kendi memleketinde, siyasi tabanının kalbinde protestoların fitilini ateşledi. Türkiye’nin kuzeydoğusundaki Rize’de yaşayan köylülerin her zaman iki doğal avantajı vardı: Zengin bir vahşi yaşamın olduğu el değmemiş bir arazi ve bölgenin en popüler ve güçlü hemşehrisi olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koruyucu etkisi. Fakat şimdi, ülke genelinde siyasi baskı altında olan Erdoğan, kendi memleketinde de bir cephede yer alıyor. Cumhurbaşkanına karşı olanlar İkizdere’de haftalardır 220 hektarlık yeşil alanın maden yapılmasını protesto ediyor” ifadesi kullanıldı.

New York Times foto muhabiri Ivor Prickett olay yerinden fotoğraflar paylaştı.

Gazetenin muhabiri, bölgede yaşanan gerilimin dikkate değer olduğunu vurgularken, “Buradaki protestolar dikkat çekici çünkü Rize, Erdoğan’ın memleketi ve sadık bir kitlesi var. Onun siyasi rakipleri halihazırda ekonomiyi ve pandemiyi yönetememekle eleştirilen ve savunmada olan Erdoğan’a karşı bu bölgede bir fırsat olduğunu düşünüyor. Nisan ayının sonunda İkizdere’de başlayan protestolarda Erdoğan’ın elinde tuttuğu güçte çatlaklar bulmaya çalışan muhalif siyasetçiler de bölgeye giderek destek verdi. Erdoğan, kendi destekçilerininkiler haricinde hiçbir protestoya tolere etmiyor ve Rize’de de polis etkisini gösterdi” yorumunu yaptı.

 

New York Times’ın haberinde Rize’de çekilen fotoğraflara yer verildi.

New York Times, 2018’deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde Rize’den Erdoğan’a yüzde 77 oranında oy çıktığını da hatırlattı.

New York Times’ın haberinde bölgede yaşananların ardından ve madenlerin oluşturulmasından sonra çay tarlaları ile birlikte ödüllü arı yetiştiriciliğinin de büyük sekteye uğrayabileceği uyarısı yapıldı.

AdminAdmin