Gündem
Giriş Tarihi : 28-12-2020 12:22

Asgari ücret açıklandı... İlk tepkiler...

Aile ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, asgari ücret toplantısı sonrası açıklama yaptı. Bakan Selçuk, "2021 yılı asgari ücreti 2 bin 825 TL." dedi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu asgari ücrete tepki gösterdi.

Asgari ücret açıklandı... İlk tepkiler...

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun dördüncü toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Selçuk, "2021 yılı asgari ücreti 2 bin 825 TL." dedi. Asgari ücretin belli olmasının ardından DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu Kadıköy'den tepki gösterdi. Çerkezoğlu, işçilerin yok sayıldığını, işçilerin, emekçilerin açlığa, yoksulluğa mahkum edildiğini söyledi.

2021 yılında geçerli olacak asgari ücret:

Brüt: 3577.50 TL

Net ücret: 2825 TL

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirleneceği dördüncü ve son toplantısını bugün gerçekleştirdi, milyonların beklediği açıklama geldi. 2021 yılında uygulanacak asgari ücret bekar bir işçi için net 2.825 lira 90 kuruş olarak belirlendi.

Selçuk, beşeri ve iktisadi kaynakların daha etkin kullanılarak istihdam dostu büyümeyi ve sürdürülebilir kalkınmayı tesis etmeyi hedeflediklerini belirterek, “İşçilerimizi ve işverenlerimizi birlikte koruyarak çalışma barışını güçlendirmeyi, kayıt dışı istihdam ile mücadele ederek çalışanlarımızın sosyal güvencesini temin etmeyi,çalışanlarımızın emeğine sahip çıkarak sosyal adaleti pekiştirmeyi, temel önceliklerimiz olarak görmekteyiz.” dedi.

TÜRK-İŞ: RAKAM YETERLİ DEĞİL

Bakan Selçuk’tan sonra söz alan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat yaptığı açıklamada, “2021 yılında geçerli olacak asgari ücret gördüğünüz gibi işveren ve hükümet kesimi temsilcileri tarafından oy çokluğuyla belirleniyor. İşçi kesimi olarak alınan karara muhalif kalıyoruz ve katılmıyoruz. Belirlenen net asgari ücret yetersizdir, işçilerin beklentilerini karşılamaktan uzaktır.” dedi.

“Asgari ücret çalışmalarında işçi kesimi olarak öncelikle çalışanların kendileri ve aileleri için insan onuruna yarışır gelir elde etmeleri için çaba göstermiştik.” diyen Nazmi Irgat şunları söyledi:

Komisyonun görevlendirdiği TÜİK bekar bir işçinin yaşama maliyetinin Kasım 2020 itibariyle 2 bin 792 lira olarak belirledi ama bu hesaplamanın içinde ailenin harcamaları yoktu.

Aralık ayında gerçekleşecek enflasyon oranı da yoktu. Ayrıca 2021 yılında temel fiyat artışları da dikkate alınmadı bu belirlemede, refah artışından bir payda söz konusu değildi.

İşçi kesimi olarak işveren ve hükümetten net 3 bin liranın üzerinde bir rakam teklifi etmelerini bekledik. Birlikte belirledikleri net asgari ücret yetersizdir işçilerin beklentilerini karşılamaktan uzaktır.

Asgari ücret daha teshit edilirken eksiktir, bugünün şartlarına yetmeyecek bir rakam tespit edilmiştir. İnsan onuruna yaraşır bir hizmet bizim de tarafı olduğumuz uluslurarası sözleşmelerinin en önemli maddesinden biridir.

TİSK'TEN AÇIKLAMA

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, "Zorlu bir süreci tecrübe ettik. Bu durum en başla çalışan kesim, işçiler için zor aynı zamanda işveren için de zor" dedi. 

Akyol yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Zorlu bir süreci aşmaya çalışıyoruz. Dünyada salgından dolayı küresel krizle karşı karşıyayız. İşverenler, işçiler ve devletler için de zor bir süreç. İşçi işveren devlet ayrımı yapmadan mücadele veriyoruz. Komisyon en dengeli asgari ücreti belirlemek için çalışıyor. Enflasyon işsizlik işgücü maliyetleri gibi birden çok detay hesaba katılarak belirlenmiş oldu. Süreci başından takip eden tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. "

DİSK: SON DERECE YETERSİZ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çerkezoğlu açıklamasında, "Asgari ücret bir kez daha enflasyon karşısında, dolar-altın fiyatları karşısında gerileyen, 'büyüyoruz, milli gelir artıyor' diyorlar ya, milli gelirden, büyümeden hiçbir biçimde payını alamayan, işçinin ailesi ile birlikte geçinmesi açısından son derece yetersiz bir ücret olarak açıklanmıştır." dedi.

Çerkezoğlu, açıklamasında şunları söyledi:

"Aldığımız bilgilere göre, Çalışma Bakanı'nın en önemli vurgusu 'Enflasyona ezdirmedik' demiş. Türkiye'de enflasyonun ne olduğunu, işçilerin, emekçilerin, halkın nasıl yoksullaştığını bu ülkede yaşayan herkes her gün bakkala, manava, pazara gittiğinde, evine ekmek götürmek istediğinde yaşıyor ve biliyor. Açıklanan resmi enflasyon rakamları özellikle de gıda enflasyonu biraz önce de ifade ettim; asgari ücretlinin en önemli gıder kalemi olan gıda enflasyonu daha kasım ayında yüzde 21'in üzerindeydi. Yıl sonunda resmi rakamla bile en az yüzde 25 olacağını herkes biliyor. Ama gerçek enflasyon, yani bizim kendi hayatımızda yaşadığımız enflasyon çok daha yüksek. Asgari ücret bir kez daha enflasyon karşısında, dolar-altın fiyatları karşısında gerileyen, 'büyüyoruz, milli gelir artıyor' diyorlar ya, milli gelirden, büyümeden hiçbir biçimde payını alamayan, işçinin ailesi ile birlikte geçinmesi açısından son derece yetersiz bir ücret olarak açıklanmıştır."

TÜRK-İŞ DÜN İLK KEZ RAKAM VERDİ

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamı için, “İşveren ve hükümet, asgari ücretle ilgili 3 bin liranın altında bir teklif getirmemelidir. Çünkü 3 bin liranın altındaki teklif, insanları mutlu edecek bir teklif olmaz, çalışanları mutlu edecek bir teklif olmaz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na 3 bin liranın üzerinde bir teklif getirilmelidir” ifadelerini kullanmıştı.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) temsil ediyor.

AdminAdmin