Gündem
Giriş Tarihi : 18-11-2019 17:28

Erdoğan yine mi 'kandırılıyor'?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYT-SYDD) Başkanı Gönül Boran Özüpak, hükümetin veremediği EYT'li sayısını açıkladı. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın EYT açıklamasına tepki gösteren EYT SYDD Başkanı Özüpak, kazanılmış haklarını istediklerini ifade etti. Özüpak Erdoğan'ın danışmanları tarafından yanlış bilgilendirildiğini de iddia etti

Erdoğan yine mi 'kandırılıyor'?

Tükenmez Haber'den Nilay Göl'ün haberine göre; Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sözlerine tepki gösteren Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYT-SYDD) Başkanı Gönül Boran Özüpak, “Biz haklı mücadelemizde kararlıyız. Kazanılmış haklarımızın iadesini istiyoruz. Her alanda olmaya devam edeceğiz. Bu açıklamalar bizi yıldırmıyor, daha da kenetleniyoruz” dedi.

EYT-SYDD Başkanı Gönül Boran Özüpak

‘DURUMUMUZU ANLATAN BİR RAPOR SUNDUK’

Cumartesi günü yapmış olduğu konuşmada “Arkadaşlarıma söylüyorum beni bu yola asla teşvik etmeyin. Seçim kaybetsek de yokum” diyen Erdoğan, EYT’lilerle ilgili tartışmayı bitirdi. Konuya ilişkin Özüpak, “Sayın Cumhurbaşkanımız EYT’lilerin sorunu ile ilgili olarak danışmanı Prof. Dr. Vedat Bilgin’i görevlendirdi. Biz de onunla görüştük. Durumumuzu anlatan bir rapor sunduk. Vedat Bey, bizi dinledikten sonra ilgili birimlerle de görüşerek bir rapor hazırlayıp Cumhurbaşkanımıza sunacaktı. Toplumsal sorun haline gelen mücadelemizde ikinci vatandaş olarak görülmemiz üzücü. Bu açıklamanın rapor öncesinde mi yoksa sonrasında mı yapıldığını merak ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘İSKANDİNAV ÜLKELERİ REFAH İÇERİSİNDE YAŞIYOR’

Erdoğan’ın “Tutturmuş bir EYT, İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı” ifadelerinin üzerine Özüpak, İskandinav ülkelerinin refah içerisinde yaşadığını belirtti. Özüpak, “Sayın Cumhurbaşkanımız bilmelidir ki, İskandinav ülkeleri refah düzeyinin en yüksek olduğu ülkeler” dedi.

İSKANDİNAV ÜLKELERİNDE KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİR NE KADAR?

180 ülke arasında Türkiye'nin 9 bin 311 dolar ile 67. sırada yer aldığı listede İskandinav ülkelerinin sıralaması şöyle:

>> Norveç 3. sırada: Kişi başına düşen milli gelir: 81 bin 807 dolar

>> Danimarka 9. sırada: Kişi başına düşen milli geliri: 60 bin 596 dolar

>> İsveç 11. sırada: Kişi başına düşen milli gelir: 54 bin 112 dolar

>> Finlandiya 14. sırada: Kişi başına düşen milli gelir: 49 bin 960 dolar

İskandinav Kurulu verilerine göre, 2017 yılına ait 15-64 yaş arası işsizlik rakamları:

‘CUMHURBAŞKANIMIZIN EMEKLİ OLDUĞU YAŞTA EMEKLİ OLMAK İSTİYORUZ’

Erdoğan’ın 26 Ekim Cumartesi günü Fenerbahçe Spor Kulübü Ekim ayı Olağan Divan Kurulu Toplantısı’na katılmadan önce, Faruk Ilgaz Tesisleri’ne geldiği sırada burada bulunan bir kadın Erdoğan’a seslenerek, “Cumhurbaşkanım EYT çıkar mı?” dedi. Erdoğan, “Yani 40 yaşında emekli mi olalım, 40 yaşında, 50 yaşında emeklilik mi olur” yanıtını verdi. Erdoğan'ın 46 yaşında emekli olduğuna dair 2006 yılında yapılan haber sosyal medyada gündem oldu. '#Erdoğan46YaşındaEmekliOldu' etiketi Twitter'da trend topic oldu.

2006'da Hürriyet gazetesinde Okan Konuralp imzasıyla yayımlanan haberde, dönemin Başbakan'ı Erdoğan'ın aile şirketi Emniyet Gıda üzerinden 1998- 2000 yılları arasında yatan primlerinin ardından 46 yaşında emekli olduğu yazıyor. Konuya ilişkin Özüpak, “Bizler de kazanılmış haklarımızla hukuksuzluğun ortadan kaldırılmasıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın emekli olduğu yaşta emekli olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘SİZLER ÇİFT DİKİŞ MAAŞLARINIZDAN VAZGEÇİN’

17 Kasım Pazar günü EYT’liler, Twitter’da #VicdanıOlanEYTyiÇözer etiketiyle etkinlik yaptı. Özüpak, sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Sayın Vekillere sesleniyoruz;

Eğer bir tasarruf yapılacaksa,

sizler çift dikiş maaşlarınızdan vazgeçin.

#VicdanıOlanEYTyiÇözer”

‘EYT İÇİN 10 DAKİKA KARANLIK’

6 Kasım Çarşamba günü Özüpak, “Ellerimizden alınan haklarımızın haklıya iade edilmesi için verdiğimiz mücadelemiz sürüyor. Şimdi ise bizi yok sayamazsınız demek adına her akşam ışıkları açıp kapatma etkinliğimizle haklı mücadelemizde baş koyduğumuzu bir kez daha yineliyoruz” sözleriyle “EYT için 10 dakika karanlık” eylemine çağrı yapmıştı. EYT’liler bir hafta boyunca her akşam saat 20.30’da haklarını almak için ışık açıp kapatma eylemi yaptı.

EYLEME CHP’Lİ VEKİLDEN DESTEK

6 Kasım’da ışıkları söndürüp yakma eylemine başlayan EYT’lilere CHP Niğde milletvekili Fethi Gürer, Meclis koridorunda ışıkları söndürüp yakarak desteğini göstermişti.

EYT’LİLERDEN 1 MİLYONLUK BÜYÜK İSTANBUL MİTİNGİ

17 Mart’ta EYT'liler 81 ilden gelen 1 milyondan fazla kişinin katılımıyla 31 Mart yerel seçimler öncesinde İstanbul Maltepe’deki miting alanında seslerini duyurmuşlardı. Ancak EYT’lilerle ilgili seçim öncesinde hükümetten olumlu bir açıklama gelmemişti.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

16 Kasım Cumartesi günü Sosyal Güvenlik Kurumu Topkapı kampüsünde düzenlenen, Fatih, Silivri, Topkapı ve Zeytinburnu sosyal güvenlik merkezleri toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, EYT’lilere kapıyı kapattı. Erdoğan, konuşmasında İskandinav ülkelerini örnek vererek, “Tutturmuş bir EYT, İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı” ifadelerini kullandı. “Bizim başımıza bu erken emekliliği dolayanlar bunu bedelini ödeyecekler” diyen Erdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bizim başımıza bu erken emekliliği dolayanlar bunu bedelini ödeyecekler. Niçin erken emeklilik? Bırakalım ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman olsun. Hem erken emekli olduğu zaman ideal olan ücreti alamayacak hem de ikinci bir iş aramak suretiyle de ikinci iş de Sosyal Güvenlik Sistemimizin çökmesini istemelerinin tek sebebi böylece oluşan kaos ortamından kendilerine siyasi rant devşirme hesabıdır. Bu hesap kötü, şer, zararlı bir hesaptır. Biz bunu politik hesaplarla yapmayacağız. Arkadaşlarıma söylüyorum beni bu yola asla teşvik etmeyin. Milletimin faydası neredeyse varım, milletimin ve ülkemin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum. Bütün dünya bizim sistemimizi kendine uygulamaya çalışıyor bizdeki bazı köhne kişiler sistemi çökertmek için koşuyor.”

KILIÇDAROĞLU: EYT’LİLER HİÇ MERAKLANMASIN

17 Kasım Pazar günü BİRKONFED İş Dünyası Konfedarasyonu tarafından düzenlenen Ekonomi Değerlendirme Toplantısı’nda açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “EYT’liler hiç meraklanmasın, onların sorunlarını çözeceğiz” ifadelerini kullandı.

Özüpak, Independent Türkçe'den Can Bursalı'ya konuştu.

"CUMHURBAŞKANIMIZ YANLIŞ YÖNLENDİRİLİYOR"

"Yaklaşık 10 gün önce, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu'nun EYT'lilerle ilgili çalışmasının henüz Sayın Cumhurbaşkanımıza sunulmadığı bilgisini almıştık. Cumhurbaşkanımız bu rapordan sonra mı önce mi böyle bir açıklama yaptığını öğrenmeye çalışıyoruz" diyerek sözlerine başlayan Özüpak, taleplerinin hiçbir zaman için erken emeklilik olmadığını söylüyor ve Cumhurbaşkanı'nın danışmanları tarafından yanlış yönlendirildiğini iddia ediyor:

Talimatı Cumhurbaşkanı vermişti. Mağduriyetleri sunduk, taleplerimizi sunduk. Sayın Cumhurbaşkanımız, yayındaki danışmanları tarafından yanlış yönlendiriliyor. Bizlerin erken emeklilik istediği yönünde bir talebimiz olduğu söyleniyor. Bizim talebimiz hiçbir zaman erken emeklilik olmadı. Ortada bir hukuksuzluk var, anayasal hakkımıza erişememe durumu var. Kazanılmış hakkımıza ulaşamıyoruz. Biz bunun mücadelesini veriyoruz.

"EMEKLİ OLABİLECEK KİŞİ SAYISI"

"Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamaları bizi mücadelemizden geri koymayacak." ifadeleriyle sözlerine devam eden Özüpak, EYT'li kaç kişi olduğunu Çalışma Bakanlığı'na sorduklarını, yanıt alamayınca da kendi yaptıkları çalışmalarda elde ettikleri veriyi paylaşıyor:

Çalışma Bakanlığı'ndan gelen cevapta, bu bilginin sadece kamu kurumlarıyla ve akademik çalışmalar için üniversitelerle paylaşılacağını söylendi. TBMM'de milletvekilleri de sordu, onlar da cevap alamadı. Bizim çalışmalarımıza göre, EYT'li sayısı 5 milyon 400 bin. Hemen emekli olabilecek kişi sayısı da 700 bin ile 1 milyon arasında. 

"İSKANDİNAV ÜLKELERİNDE EMEKLİ OLANLAR DÜNYAYI GEZİYOR, BİZ ANKARA'DAN İSTANBUL'A ZOR GİDİYORUZ"

EYT Başkanı'nı Erdoğan'ın İskandinav ülkeleri örneğine cevabı ise şöyle oluyor:

İskandinav ülkelerindeki emekliler gibi kesinlikle yaşayamayacağız. Orada emekli olanlar refah seviyesinden dolayı dünyayı gezebilecek konumdalar. Bizde bugün aylık bağlanma oranları yüzde 70'ten yüzde 28'lere kadar düşmesi söz konusu. 

Türkiye'de asgari ücretli ve biraz daha üstünde maaş alanlara maaş bağlanma oranı bin lira ile bin 500 lira arasında değişiyor. Bu parayla yaşayabilmek mümkün mü? 2 bin 20 liralık asgari ücret bile yetmiyor. 28 -30 yıllık emeğin karşılığı bin lira civarında olacak. Sadaka niteliğinde bir ücretten bahsediyoruz. Biz EYT'lilerin çoğunluğunun çocukları üniversite eğitimi görüyor ya da evlilik çağına geldi. Çok ciddi masraflar bunlar. Ayrıca ciddi oranda bir genç işsizlik söz konusu. Bizim kazanılmış hakkımızın iade edilmesiyle genç nüfusa da bir istihdam ortamı hazırlanacak. Ama bağlanacak maaşlarla maalesef mezara kadar çalışmak zorunda kalacağız. Dünyayı gezmek bir yana, İstanbul'dan Ankara'ya zor gidersiniz bağlanacak maaşlarla. Bizim mücadelemiz yalnızca emekli olmak üzerine değil. Bağlanacak maaş oranlarıyla ilgili de mücadelemiz sürüyor. 

"BİZİ GÖRENLERLE YÜRÜYECEĞİZ"

Özüpak, Erdoğan'ın "Seçimi kaybetsek de yokum" sözlerine ilişkin "Bizi görenlerle yürüyeceğiz" yorumunu yapıyor ve Cumhurbaşkanı'nın "Milletimin zararına olan bir şeye asla yokum" ifadesini şöyle karşılık veriyor: 

Biz zaten milletiz. Bizim çalışma hayatımızda zaten emekliliğimiz için kesintiler yapıldı. Biz paramızı emanet ettik, emekli olduktan sonra iade edilecek. Ama maç devam ederken kural değişti. Ama yılmayacağız, pes etmeyeceğiz. 
 

AdminAdmin