C.Ü. HASTANESİ EN SON TEKNOLOJİYE AYAK UYDURMAYA DEVAM EDİYOR...

(Özel Haber) Cumhuriyet Üniversitesi (C.Ü.)Tıp Fakültesi Hastanesinden yeni bir hizmete daha.

Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri - 9 yıl önce

 

Cumhuriyet Üniversitesi (C.Ü.) Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Merkezi en son teknoloji olan TomoTerapi cihazı ile kanser hastalarına umut olmayı hedefliyor.

 

TomoTerapi Ünitesi kısa bir süre içerisinde Cumhuriyet Üniversitesi (C.Ü.) Tıp Fakültesi Hastanesi hizmete gireceği öğrenildi.

 

TOMOTERAPİ cihazı nedir?

TomoTerapi en gelişmiş Radyoterapi cihazlarından biridir.

TomoTerapi tek bir system içerisinde 3 fonksiyonu birleştirerek radyasyon ile kanser tedavisinde etkin tedaviyi sağlar.

1.    Tedavi Planı

Her hasta için kompleks hastaya özel planlar yapmayı sağlar.

2.    IGRT ( Image Guided Radiotherapy- Görüntü Eşliğinde Radyoterapi ) :

Her tedavi öncesi tümörün yerini saptayarak en dogru tedavi alanını olusturur.

Bu özellik ayrıca Adaptif Radyoterapi dediğimiz tümörün küçülmesi durumunda daha küçük alanlardan tedavi uygulanmasına olanak sağlar.

3.    IMRT ( Intensity Modulated Radiation Therapy - Yogunluk Ayarlı Radyoterapi ) :

Radyoterapi dozunun tümörü tam olarak çevrelemesi ile sağlıklı dokuların yüksek doz radyasyon almasını engeller. Hedefe yönelik tedavi yapılmış olur.

Cihazın Özellikleri

TomoTerapi cihazı Bilgisayarlı Tomografi cihazına benzer görünümde olup hasta tedavi masasına yatırıldıktan sonra masa cihazın geniş halka yapısı içine doğru hareket eder. Bu esnada halka uzerinde konutlandırılmış binlerce ışın demeti ile istenen bölgeye noktasal ışın tedavisi uygulanabilir.

Farklı açılardan farklı dozların uygulanabilmesi, bu cihaza farklı boyut ve şekillerdeki tümörlere bile çevre sağlıklı dokulara en az hasarı verirken en iyi tedaviyi uygulama özelliği verir.

TOMOTERAPİ'NİN YARARLARI

Hedefe Yönelik Tedavi

Her tedavi sonrası alınan BT görüntüleri ile tümörün yeri kesin olarak belirlenir. Bu tümörğn etrafındaki dokuları daha fazla koruyarak hedefe yönelik daha yüksek doz vermemizi sağlar.

Daha Az Yan Etki

Sağlıklı organların daha fazla korunması sayesinde yan etkiler klasik radyoterapi cihazlarına oranla çok daha az görülür.

Tekrar Işınlama İmkanı

Daha once yüksek doz Radyoterapi almış olgularda medulla spinalis, böbrek, kalp vb. Hayati organlara yakın yinelemelerde güvenli olarak tekrar radyoterapi imkanı sağlamaktadır.

Zaman Kazanma

Klasik Radyoterapi cihazları ile yapılması mümkün olmayan birden fazla bölgedeki tümörlerin aynı anda ışınlanmasına imkan sağlar. Örnek olarak birden fazla karaciğer veya kemik metastazı olan olgularda tedavi zamanı azalmasına olanak sağlar.

Günün Diğer Haberleri