DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Kürsat TECEL
Kürsat TECEL
Giriş Tarihi : 26-04-2022 01:49

MERAL AKŞENER'İN PARTİSİ BAŞARILI OLABİLİR Mİ?

MHP’de yaşanan kongre sürecinin hukukun etkisiyle tamamlanamamış olması muhalifleri yeni bir yola yönlendirmiş oldu.

Muhalefetin çıkışı ve söylemlerinin etkili olmasının başlıca nedeni 7 Haziran- 1 Kasım arasında yaşanan oy erimesine istinaden kaybedilen vekillikler ve o vekillerin bulunduğu illerdeki teşkilatların hayal kırıklığıdır.

7 Haziran’da elde edilen oy artışının nedeni olarak çok çalışmalarını gerekçe gösteren teşkilatlar, 1 Kasım’da yaşanan başarısızlığı Genel Merkeze ve Genel Başkana fatura ettiler.

7 Haziran seçim sonuçları MHP açısından başarılı görülse bile başarısızlıktan daha vahim sonuçlar doğurdu;aldığı oy oranı ile AKP’nin yıllardır sürdürdüğü tek başınalığı ortadankaldırdı. Bu durum MHP seçmeninin arzu ettiği bir sonuç olsa da ülke yönetiminde HDP’nin söz sahibi olabilme ihtimalini de beraberinde getirdi.

MHP rıza gösterse CHP MHP HDP koalisyonu kurulabilirdi.

AKP istese AKP MHP, AKP HDP,AKP CHP kombinasyonlarından biri de oluşabilirdi.

Birinci seçeneği MHP, ikinci seçeneği AKP redderek yeniden seçime gidildi.

AKP ile birlikte ülke yönetimi bazı önemli konularda MHP çizgisine evrildi. Terörle mücadelede başarılı bir dönem yaşandı, Devlet Bahçeli’nin çıkışları yönetimde karşılık bulmaya başladı.

Bu gelişmeler ile birlikte MHP’de kaynayan kazanın ısısı hiç düşmedi.

Kendisini MHP’li olarak ifade eden, başta merkez sağ kökenli seçmenler olmak üzere, başarıya hasret genç ülkücü kuşak ve profesyonel siyasetçiler kongre çağrıları yapmaya başladı.Kongre süreçlerinde yaşananları da hemen herkes biliyor.

15 Temmuz öncesi gündemi işgal eden MHP tartışmaları, 15 Temmuz sonrası MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin “Cumhurbaşkanlığı Sistemini” tartışmaya açmasıyla iyice alevlendi.

Referandumda, Devlet Bey’in aksine “Hayır” kampanyası başlatan ve Anadoluyu gezen MHP’li muhalifler,ortaya çıkan % 49 Hayır blokunun sayelerinde oluştuğu kanaatini taşıyarak yeni bir siyasi parti kurma çalışmalarına başladılar.

Meral Akşener liderliğinde kurulacak partiye ilk iltihak eden genel başkan adayı Ümit Özdağ oldu, sonra diğer bir genel başkan adayı Koray Aydın’da sürpriz yaparak yeni oluşumda yer alacağını duyurdu. MHP ile bağlarını kopartmış birkaç milletvekili de yeni partide yer alacak…

Çeşitli kaynaklarca ifade edildiğine göre kamuoyunun yakından tanıdığı birçok isime kurucular kurulu teklif edilmiş, bazılarından olumlu cevap alınmış, bu isimlerin kimler olduğu önümüzdeki günlerde netlik kazanacaktır.

Türkiye’de parti kurmaktan daha zor olan, kurulan partinin halkta karşılığının olmasıdır. Siyasi tarihimizi geriye doğru giderek inceleyecek olursak önemli dönemlerde, genelde darbe sonrasında kurulan partilerin başarılı olduğunu görürüz.

Özal’ın Anavatan Partisi seksen darbesi sonrası, Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Partisi 28 Şubat sonrası kurulmuştur. Bu yönüyle, Akşener’in ismi açıklanmayan partisi tek başına iktidara gelen diğer partilerle benzerlik göstermektedir.

Darbe sonrası süreçler son derece kaotik olduğu için vatandaş bunalımdan çıkış için alternatif arayışlara yönelmektedir. Mevcut atmosferde de vatandaşlarda bazı arayışların olduğu göze çarpmaktadır. Akşener’in lehine olan durum budur.

Mevcut şartlarda bazı aleyhine olan konu başlıklarının olduğunu da söyleyebiliriz. Bazı yönlerden diğer iki partiden (ANAP-AKP) farklılık gösterdiği göze çarpıyor.

Bunlardan birincisi, darbe girişimin başarısız olması ve neticesinde “Olağanüstü Hal” ilanı. Yani ülkeyi sivil bir iradenin yönetiyor olması ve o iradenin içeride ve dışarıda düşmanlarla boğuşan milli hükumet olduğu algısının  oluşmuş olması.

İkincisi, Tayyip Erdoğan gibi halkta karşılığı olan, kendisine ait bir seçmen kitlesi oluşturmayı başarmış tecrübeli bir siyasetçi ile rekabet edecek olması.

Üçüncüsü, siyasi rakiplerin Fetö ile Akşener hareketini birlikte kategorize eden söylemlerle yüklenecek olmaları. Fetö-Akşener iltisakı iddiası yeni değil! Çok eski olmasa bile,kongre çağrıları sürecinde Bahçeli ve artık Akşener’in yanında yer alan Koray Aydın tarafından sık sık gündeme getirilmiş olması toplumun belirli kesiminde soru işaretleri oluşturmaktadır. Hükumet kanadının da buna yönelik çıkışları mevcut, ilerleyen günlerde daha çok bu konu üzerinden propaganda başlatacak olmaları Akşener’i ve yol arkadaşlarını zorlayacak en önemli başlığın bu olduğunu gösteriyor. Ellerinde bulunan medya gücünü bu konuya yoğunlaştıracakları muhakkak!

Yeni kurulacak partide göze çarpan başka bir zafiyet daha var; Akşener, Özdağ, Aydın birlikteliğinin Kemal Dervişli, Hüsamettin Özkanlı günlerde ortaya atılan “Troyka” benzeri görüntü vermesi. Her üç kurucunun yandaşlarının disiplinden uzak ayrı ayrı üç lider etrafında klikleşmesi. Her an bir birini tezvir edecek gibi görüntü vermeleri bütünleşmiş bir birlikten ziyade protez bir bünyeyi çağrıştırıyor.

Bunların dışında Akşener siyasetinin batıda yaşayan seçmen tarafından dikkatle izlendiği fakat taşrada aynı etkisinin bulunmadığını düşünüyorum. MHP Kökenli seçmen dışında kalan,Türkiye’deki siyasi tabloyu değiştirecek oranda AKP seçmenine ulaşılabilmiş değil. Dengelerin Tayyip Erdoğan aleyhine değişebilmesi için mutlaka AKP seçmeninden belirli oranda oy alması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı adaylığını erkenden açıklayan Akşener’in seçilmesi AKP blokunda büyük bir yırtılmanın olmasına bağlı. AKP-MHP ittifakının karşısında yer alacak olan Akşener-CHP ittifakı muhafazakar seçmenin tercih edeceği bir ittifak olma ihtimalinden uzak duruyor. CHP’nin HDP ile oluşturabileceği seçim ittifakı da Akşener’in Cumhurbaşkanlığı seçiminde yalnız kalma ihtimalini güçlendiriyor.

Yukarıdaki değerlendirmelerin sonucunda şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; Akşener’in siyasi geleceğini 2019 Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde 2. Tur’a kalıp kalmayacağı belirleyecektir. Yani ilk turdaki rakibi Tayyip Erdoğan değil, CHP’nin çıkartacağı adaydır! İlk turu geçebilirse Tayyip Erdoğan’a rakip olabilecektir.

NELER SÖYLENDİ?
@
Kürsat TECEL

Kürsat TECEL

DİĞER YAZILARI Hata bizim, günah bizim, suç bizim.. Korona virüs en çok cahilleri öldürüyor? MÜMTAZER TÜRKÖNE’YE GÜLELİM Mİ AĞLAYALIM MI? Kılıçdaroğlu'nu yakalım! MERAL AKŞENER VE “İYİ PARTİ ÇÖKÜŞ DESTANI” NIN SEBEPLERİ! CUMHURBAŞKANI ÖLDÜRÜLSEYDİ ÜLKEYİ DEVLET BAHÇELİ YÖNETECEKTİ! EGEMEN GAZETESİ VE PARALELCİLİK! BİZE NE BİRİLERİNİN VEKİLLİK HAYALLERİNDEN-2! ORTADOĞU’NUN ÇIRAK AKTÖRÜ;TÜRKİYE! TÜRK SORUNU VE TÜRK MİLLETİNİN KÜRT MİLLİYETİNDEN ÜSTÜNLÜĞÜ! ŞİVANPERVERİN MEVLANA OLDUĞU YERDE APO PEYGAMBER OLUR! 19.00 - GAZZE: ON DAKİKA- 19.12- BEŞ ŞEHİT: BİR DAKİKA! GÖZÜN AYDIN EY MİLLET! BÖLÜNÜYORUZ… ABDULLAH ÖCALAN’DA MI GİZLİ TANIK? VUR PENÇE-İ ÂLÎ'DEKİ ŞEMŞÎR AŞKINA! (CUMHURİYET BAYRAMI KUTLU OLSUN!) İKİ ŞEHİT BİR ADEM YAVUZ! KARA GÜNÜN ARDINDAN! BENİ ANLAYAN ŞEMDİN SAKIK'A BENDEN SELAM OLSUN DEVLET BABA DUY BİZİ! ÖTÜKEN OPERASYONU MUHSİN YAZICIOĞLU SUİKASTİ İLE BAŞLADI FETHULLAH GÜLEN CEMAATİ NEYİ BAŞARDI? TASVİYE EDİLMEK İSTENEN MHP DEĞİL TÜRKİYE’DİR… SİVAS’IN SEÇİMİ-YETENEKSİZ VEKİLE KIRMIZI KART! ÜLKÜCÜLÜK VATANSEVERLERİN ORTAK ADIDIR Ülkücülüğün Adresi Neresidir? ALEVİ Mİ SİN, SÜNNİ Mİ? BU KİMİN DEĞİRMENİNE SU TAŞIR YUSUFİYELİ KARDEŞİM? DEVELET BAHÇELİNİN ÇAĞRISINA KAYITSIZ KALANLARI TARİH AFFETMEYECEKTİR. İYİ MÜSLÜMAN OLMAK VE HANEFİ AVCI OLAYI! TERÖRLE MÜCADELEDEN MÜZAKEREYE GEÇİŞ… HALK OYLAMASININ KISA BİR DEĞERLENDİRMESİ OY DEĞİL SOY ÖNEMLİ SOY!
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA