Egemen Gazetesi Gerçeklerin Sesi
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ESKİŞEHİR
Ne hikmetse bir türlü Kızılırmağın ötesiyle şehri birleştirip bütünleştiremedik.
HEYPAK AMBALAJ'A TEŞEKKÜR
.........
SİVAS'I ÇÖZDÜ SIRA CUMHURİYET&
Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde rektörlük heyecanı sınır tanımadan devam ediyor
DÖKMETAŞ SEKRETER ARIYOR
Cumhuriyet Üniversitesi'nde geldiği günden bugüne kadar sıkıntıya çözüm bulamadı
BAŞKASININ HAKKINA RİAYET ETME
Sivas ili ve Cumhuriyet Üniversitesi çalışanları ile hizmet veren tüm diğer biri
GEBELİK PLANLARKEN

GEBELİK PLANLARKEN

  Bu yazı 14 Ekim 2011, Cuma 15:40:21 eklenmiştir. 1234 kez okunmuştur.
Yazar : Derya AKYILDIZ
.......


12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

   Gebeliğin planlı olması ,doğuma hazırlık  yapılabilmesi için önemlidir. İstenen zamanda gebe kalmak sizi ve doğacak bebeğinizi daha sağlıklı kılacaktır.Gebe kalmadan 2 -3 ay önce follik asit kullanmak bebekte oluşabilecek doğumsal defektleri önler. Mevcut bir hastalığınız varsa gebelik öncesi tedavisi ettirmeniz daha güvenli bir gebelik geçirmenizi sağlar. Son adet tarihini bilmek,bebeğin geleceği tarihi saptamakta önemlidir. Gebelik süresince istenen tetkikler yapılmalı ve doktor tarafından verilen ilaçlar düzenli kullanılmalıdır. Sık ultrasona girmek oluşabilecek sorunları önlemez. Gebeliğin başında bir kez, ortasında bir kez ve sonunda bir kez olmak üzere toplam üç kez ultrasona girmek yeterlidir. Gebelik süresince dengeli ve sağlıklı beslenmek önem kazanır. Normal beslenmeye ek olarak günde 2 porsiyon süt, yoğurt, peynir yemek artan kalsiyum ihtiyacını kalşılayacaktır. Proteinden zengin beslenmeli, düzenli tahıl yenmeli,vitamin içeren sebze ve meyveleri bolca alınmalıdır.  Gebelik süresince 10-12 kilo artışı beklenen normal sınırdır. Gebelik öncesinde sıgara bırakılmalıdır. Biliniyor ki sigara düşük, erken doğum, düşük tartılı bebek doğurma, anomalili sakat bebek doğurma riskini arttırır, bebekte alerjik akciğer sorunlarına neden olabilir. Yine alkol ve madde kullanımı gebelikte riskleri beraberinde getirir. Bilimsel alıştırmalar göstermiştir; gebeliğinde sigara içen annenin  bebeğinin ilerde sigara kullanma olasılığı artmıştır. Özellik  ilk üç ayda hekim tavsiyesi dışında ilaç almamak ve röntgen ışınlarına maruz kalmamak önemlidir. Belirli ölçüde egzersiz örneğin yürüyüş,yüzme yapılabilir. Gebelik ve emzirme döneminde hormonların etkisiyle cinsel istekte artış olabilir. Gebelikte cinsel ilişkiye girilmesinde sakınca yoktur. Düşük riski varsa ilk üç ay ve 7 aydan sonra cinsel perhiz verilir.

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu sık karşılaşılabilen bir sorundur.  Enfeksiyonun mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Üreme organında anormal akıntı, siğil, uçuk vb eş geçişli enfeksiyonlar tedavi ettirilmelidir.  Bu enfeksiyonlar  doğumda bebeğe geçer ve sağlık sorunlarına sebep olur. Belirti vermeyen cinsel yolla bulaşan hastalıklar direncin düşmesiyle gebelikte ortaya çıkabilir.

                                                                                  

Gebelikte 20 haftadan sonra tetonoz aşısı yapılması anne ve doğacak bebeği tetanoz mikrobuna karşı korur.

Emzirme döneminde yeniden gebe kalındıysa emzirmeyi kesmeye gerek yoktur.Bu durumda anne beslenmesine  daha da önem vermelidir.

İki gebelik arası en az iki yıl olmalıdır. Lohusalık döneminde cinsel ilişki tavsiye edilmez. Doğumdan sonraki ilk 40 günde loğusa enfeksiyonlara açıktır. Doğumdan sonra 28 günden sonra yumurtlama döner. Gebelikten korunmak için, mutlaka etkili bir aile planlaması yöntemi başlanmalıdır.


Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us twitterTwitter
YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!


Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 

Diğer Derya AKYILDIZ Yazıları
 
Tüm Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri Için Tiklayiniz.
 
Türkiye geneli yol durumu hakkinda güncel bilgiler
 
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ GERİLEMEYE DEVAM EDİYOR!
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ARAÇSIZ KALDI!..
AHAT TÜRKMENOĞLU SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF.DR. İLYAS DÖKMETAŞ'A VERDİ VERİŞTİRDİ...
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ SİVAS'IN GERİLEMESİNİNDE ÖNEMLİ PAY SAHİBİ Mİ OLMUŞ ?
C.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünün Alkollü Gezisi
Kurtlar Vadisi Pusu 76. Bölüm Fragmanı...
[ Tümünü Göster ]
 
Lütfen haber arşiv tarihi seçiniz.
 
Yeni dönemde Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü kim olmalı?
Fahrettin GÖZE
Işık YILMAZ
Mehmet ÇİMEN
Faruk KOCACIK
Alim YILDIZ
Diger anketlerimiz için tıklayın...
© Copyright Gazi SOFT Haber Yazılimı V1.0.5
Her hakki saklıdır.
Bu Site haber scripti Sistemi kullanilarak Gazi Soft Tarafindan Hazirlanmistir.