DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Kürsat TECEL
Kürsat TECEL
Giriş Tarihi : 26-04-2022 01:49

HALK OYLAMASININ KISA BİR DEĞERLENDİRMESİ

12 Eylül 2010 tarihli halk oylamasının önemi, Türkiye açısından dönüm noktası olmasından kaynaklanmaktadır. Sandıktan çıkan sonuçlar iyi okunmalı, sakıncaları ve kazanımları ile çok iyi değerlendirilmelidir. Bu oylamanın, kazananı ve kaybedenleri açısından çok çarpıcı değerlendirmeleri vardır.

            Öncelikle; oylamanın galibi pozisyonuna yerleşen iktidar, verilen oyların tamamının siyasi iradelerine değil, muhafazakâr partilerin oylarının toplamı olduğunu bilmelidir. Saadet Partisi’nin “Evet” cephesinde yer almasının yanında, BBP’nin; rahmetli Yazıcıoğlu’nun resimleri ile girdiği propaganda yoğunluğu, muhafazakâr seçmenin yöneleceği tarafın tayininde çok büyük rol oynamıştır.

            Halk oylaması adeta, laik Atatürkçüler ile, muhafazakâr unsurların bütünü arasında geçmiştir. MHP, CHP’nin yürüttüğü yoğun propaganda döneminde, haklı gerekçelerini anlatmakta zorlanmış, CHP ‘nin muadili konumuna sürüklenmiştir. Bu durum; muhafazakâr, vatanın bölünmezliği üzerinde hassasiyetle duran seçmeni etkilemesini engellemiştir.

            MHP’nin seçimin en büyük mağlubu olduğu gerçeğini saklamak mümkün değildir. Erzurum’dan çıkan %87 evet oyu bunun en büyük göstergesidir. 2009 yerel seçimlerinde MHP’nin başarı gösterdiği yerlerden ve özellikle Osmaniye’den çıkan sonuçlar bu mağlubiyeti daha iyi bir şekilde gözler önüne sermektedir. MHP; etkin ve kalıcı muhalefeti benimser, çözüme yönelik katkı sunar ise sürpriz başarılara imza atabilir. Güneydoğu sorunu artık öyle bir noktaya taşınmıştır ki, sorunu karşı gözünü kapatan partilerin işi oldukça zordur, MHP bu konuda, iktidarı kendi tarafına çekmek mecburiyetindedir. Referandum sürecinde yaşanan diyaloglardan ve pazarlıklardan PKK’nın payına neyin düştüğü belli olursa, MHP iddialarının tutarlılığı sayesinde toparlanır ve daha güçlü bir siyasi noktaya taşınmış olur.

            Türkiye’nin bütün kurumları ile dönüşüme tabii tutulduğu bu süreçte, muhalefetin düşük yoğunlukta kalması, halk nezdinde heyecan verememesinin en büyük sebebi, yine muhalefetin kendisinden kaynaklanmaktadır. CHP açısından baktığımız da; yakın geçmişte halkta büyük bir heyecan dalgası uyandırmıştır, ne yazık ki parti içerinde, güçlü genel sekreterin belirleyiciliğinin karşısında, Lideri’nin etkisizliği, seçmenlerini sukut-i hayale uğratmıştır. Seçim günü yaşanan oy kullanamama durumu ise süreci istifaya kadar götürebilecek büyük bir skandaldır ve siyaset tarihinde derslere konu olmaması mümkün değildir.

            İktidarın bütün imkânları ile girdiği propaganda faaliyetleri, idareden aldığı destek, seçimin galibi olduğu gerçeğini değiştirmez. Elde edilen %57 oranındaki oyu da gözünde büyütmemesi gerekmektedir. Bu bir Anayasa paketi oylamasıdır ve bu pakete Türkiye’nin %43’ü kabul oyu vermemiştir.

            Türkiye açısından esas tehlike ve bu oylamadan çıkarılacak en hayırsız sonuç ise, Güneydoğu seçmeni üzerinde BDP’nin etkinliğidir. Zaten seçim sonrasında yaptıkları ilk açıklamalarında da, sonucun; bölge halkının “Federasyon” isteği olduğunu söyleyerek önümüzdeki günlerde yaşayacağımız gerilimin işaretini vermişlerdir.

            Söylenildiği gibi iktidarın yargıyı ele geçirmesi mümkünse, bu artık farklı bir Türkiye’de yaşayacağımız anlamına da gelir.

            Bu referandum sürecinde yargı-CHP ilişkilerinin telefon kayıtları ile halka duyurulması, Yüksek Yargıdaki bazı “kıymeti kendinden menkul” kişiliklerin Apo’dan bile medet umar hale gelmesi, seçmenin gözünden kaçmamıştır. Muhafazakâr seçmen ister istemez, yargı CHP’nin tarafında ise, AKP’nin tarafında olmasında da bir sakınca yoktur eğilimi içerisine girmiştir.

Yine, referandum sürecinde Abdullah Öcalan’a büyük iş düşüyor yaklaşımlarının deşifre olması, karşı oy cephesinde bulunan MHP’nin söylemlerini adeta sıfırlamıştır ve en çok da MHP ‘ye zarar vermiştir. O kayıtların ortaya düştüğü gün MHP görmezden gelme siyasetinin yerine “ Siz durun bakalım, buda ne oluyor, biz “Hayır” çıksın derken sizlerin de PKK’dan medet umar halinize eyvallah diyecek halimiz yok” diyebilmeliydi.

            Her ne kadar camide siyaset olmaz desek de, AKP geçmişinden günümüze kadar siyaseti cami avlusundan yönetmeyi başardı, bu oylamada da aynı başarıyı tekrarladı. Müftüler, imamlar, müezzinler vasıtası ile olayı dindar-laik çizgisinde tutarak sonuca gitmesini bildi.

            En ilginç sonuç ise, Güneydoğuda sandığa giden halkın büyük çoğunlu ile muhafazakâr İç Anadolu ve Karadeniz seçmeninin aynı çizgide buluşması oldu. Propaganda sürecinde söylenildiği gibi, PKK zihniyetine yakın kesimlerin sandığa gidenleri, “EVET” çiler ile aynı tercih de bulundular.

             Türkiye’nin bundan sonrası için, inandırıcı,  “sadece laiklik ve terör üzerinden yürütülen” bir siyasete değil, çözüme katkı verecek bir muhalefete ihtiyacı vardır. 2007 Cumhurbaşkanlığı sürecinde ve başörtüsü yasasında, MHP’nin etkin rol alması, oylarının %15 çıtasında sabitlemesini sağlamıştır. Sosyal konulara eğilerek yürütülecek bir muhalefete olan ihtiyaç oldukça fazladır.

            Kabul edelim ya da etmeyelim Güneydoğu sorunumuz ülkemizin sürekli kan kaybetmesine neden olmaktadır. Bu konuda önerilen çözümün; sadece silahlı mücadele ile yürütülmesi fikri halka umut vermemektedir. Silahlı mücadelenin etkinliğinin arttırılmasının yanında, kültürel ve ekonomik projelerin ortaya konulması gerekmektedir. Muhalefetin bölgeye, istihdam amaçlı ve tarım dışı projelerle gitmesi gerekmektedir. Sadece hayvancılığın destekleneceğini söylemek, uygulanabilirliği açısından gerçekçi değildir, halka cazip gelmemektedir.

            Referandumdan çıkan sonuca itibar edilmesi, halkın tercihine saygı duyulması ve sonucun bütün yönleri ile değerlendirilmesi gerekmektedir, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne olan inancın öncelikli şartı budur. Bu vesile ile sonucun milletimize faydalı olmasını temenni ediyorum.

NELER SÖYLENDİ?
@
Kürsat TECEL

Kürsat TECEL

DİĞER YAZILARI Hata bizim, günah bizim, suç bizim.. Korona virüs en çok cahilleri öldürüyor? MÜMTAZER TÜRKÖNE’YE GÜLELİM Mİ AĞLAYALIM MI? Kılıçdaroğlu'nu yakalım! MERAL AKŞENER VE “İYİ PARTİ ÇÖKÜŞ DESTANI” NIN SEBEPLERİ! MERAL AKŞENER'İN PARTİSİ BAŞARILI OLABİLİR Mİ? CUMHURBAŞKANI ÖLDÜRÜLSEYDİ ÜLKEYİ DEVLET BAHÇELİ YÖNETECEKTİ! EGEMEN GAZETESİ VE PARALELCİLİK! BİZE NE BİRİLERİNİN VEKİLLİK HAYALLERİNDEN-2! ORTADOĞU’NUN ÇIRAK AKTÖRÜ;TÜRKİYE! TÜRK SORUNU VE TÜRK MİLLETİNİN KÜRT MİLLİYETİNDEN ÜSTÜNLÜĞÜ! ŞİVANPERVERİN MEVLANA OLDUĞU YERDE APO PEYGAMBER OLUR! 19.00 - GAZZE: ON DAKİKA- 19.12- BEŞ ŞEHİT: BİR DAKİKA! GÖZÜN AYDIN EY MİLLET! BÖLÜNÜYORUZ… ABDULLAH ÖCALAN’DA MI GİZLİ TANIK? VUR PENÇE-İ ÂLÎ'DEKİ ŞEMŞÎR AŞKINA! (CUMHURİYET BAYRAMI KUTLU OLSUN!) İKİ ŞEHİT BİR ADEM YAVUZ! KARA GÜNÜN ARDINDAN! BENİ ANLAYAN ŞEMDİN SAKIK'A BENDEN SELAM OLSUN DEVLET BABA DUY BİZİ! ÖTÜKEN OPERASYONU MUHSİN YAZICIOĞLU SUİKASTİ İLE BAŞLADI FETHULLAH GÜLEN CEMAATİ NEYİ BAŞARDI? TASVİYE EDİLMEK İSTENEN MHP DEĞİL TÜRKİYE’DİR… SİVAS’IN SEÇİMİ-YETENEKSİZ VEKİLE KIRMIZI KART! ÜLKÜCÜLÜK VATANSEVERLERİN ORTAK ADIDIR Ülkücülüğün Adresi Neresidir? ALEVİ Mİ SİN, SÜNNİ Mİ? BU KİMİN DEĞİRMENİNE SU TAŞIR YUSUFİYELİ KARDEŞİM? DEVELET BAHÇELİNİN ÇAĞRISINA KAYITSIZ KALANLARI TARİH AFFETMEYECEKTİR. İYİ MÜSLÜMAN OLMAK VE HANEFİ AVCI OLAYI! TERÖRLE MÜCADELEDEN MÜZAKEREYE GEÇİŞ… OY DEĞİL SOY ÖNEMLİ SOY!
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA