DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Giriş Tarihi : 26-04-2022 01:49

DİGİTAL PERDE

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı (BTK) 22 Ağustos 2011 tarihinden itibaren internet üzerinde filtre uygulamasına geçmeyi zorunlu kılacak.

 

Alınan bu karar ile internet servis sağlayıcıları (ISS) müşterilerine aile, çocuk, yurtiçi ve standart paket olmak üzere dört çeşit filtre sunacak ve müşterilerin bir tanesini seçmesi gerekecek. Uygulama, kullanıcılara internette kısıtlama getirmiş olacak.

 

Mevcut durumda internet üzerinde çeşitli filtre yazılımları bulunmaktadır. İsteyen kişiler bu programları bilgisayarlarına indirerek filtre oluşturabilirler. BTK kararı ise bu filtreleri zorunlu hale getiriyor.

 

BTK zararlı veya sakıncalı gördüğü herhangi bir site veya sayfayı kara listesine alarak kullanıcıların erişmesini engelleyebilecek. Çocukları zararlı yayınlardan korumak, internet üzerinden yapılan dolandırıcılıkları ve sakıncalı fikirlerin paylaşımını engellemek gibi bir amaç hedeflenmiş olsa bile İnternet Özgürlük Raporunda Türkiye’ nin yeri Çin ile İran arasında bir yerlerde olacak.

 

Karara tepki olarak otuzun üzerinde şehrimizde gösteriler yapıldı. Kararda bir değişiklik olacak mı zaman gösterecek.

 

Birkaç ay önce kısmi içki yasakları da gündeme gelmişti. Tarihe geçmiş içki yasaklarından en akılda kalan, filmlere de konu olan bir tanesi;

 

1920 yılında artan suç oranlarını sisteme değil de içkiye bağlayan Amerika Birleşik Devletleri 1920 ila 1933 yılları arasında alkollü içki üretimini ve kullanımını kendi toprakları üzerinde yasakladı. İçkiye talep azalmadı aksine yasağın cazibesi ile arttı. Gizli içki temini, dağıtımı ve satımı bir kültür oluşturdu. 13 yıl boyunca mafya içki tedarikçisi oldu. Fiyatlar yükseldi ve mafya çok büyük güç kazandı. Pasta büyüdüğü için rakip mafyalar arasında mücadele de büyüdü. Rüşvet arttı. Mafya siyasi güç kazanarak siyasete girdi.

 

Ülke içindeki içki üreticileri tesislerini kapatırken komşu ülkelerdeki içki üreticileri büyük karlar elde ederek büyüdüler. 1933 yılında yasak kalktı.

 

Yasaklar yasaklanan ürünü daha cazip hale getiriyor. Konu basında yer bulduğu sürece yasak olan şeylerin reklamı da istemeden yapılıyor. İnsanların talebi azalmıyor aksine artıyor. Değişen, son kullanıcıya yansıyan fiyat farkı oluyor. Yeraltı dünyası veya kayıt dışı ekonomi gelişiyor.

 

Bu sırada dünyada neler oluyor? Avrupa’ da bu yılın sonunda kan testi ile yaşam süresinin öğrenileceği kan testi satışa çıkacak. Test kromozomlar üzerinde telomere denilen hayati yapıların uzunluğunu ölçüyor. Telomeresi uzun olan kişiler uzun ömürlü oluyormuş. Test biyolojik yaşımızı da ortaya çıkaracakmış.

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA