DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Kürsat TECEL
Kürsat TECEL
Giriş Tarihi : 26-04-2022 01:49

ÜLKÜCÜLÜK VATANSEVERLERİN ORTAK ADIDIR

 “Türk İslâm Sentezimiz vardı, sonra “Türk İslâm Ülküsü” dedik; o da tatmin etmeyince “Türk’ün İslâm Ülküsü”nde karar kıldık… „

Yukarıdaki ifade Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Sayın Suat Başaran’a ait. “Ülkücülük Kimin Tekelinde II” başlıklı yazısında belirtiyor. ilk yazısına atfen ben de “Ülkücülüğün Adresi Neresidir” başlıklı bir yazı yayınlamıştım.

Suat Başkan yazısında birbirine yakın olsa bile, biri biriyle zaman zaman çelişen farklı düşüncedeki insanların bir araya gelerek aynı hiyerarşi içerisinde kendilerine Ülkücü dediğine vurgu yapıyor.

Ülkücülüğün bir fikir birlikteliği mi yoksa bir tavır birlikteliğimi olduğuna, Birlikte ölebilmekten, bir lider etrafında toplanmaya, bir duygudaşlığa, arkadaşlığa, Anadolu Türk Muhafazakârlığından, Atatürkçülüğe kadar birçok fikri savunan insanların nasıl olup da ortak isim olarak Ülkücülüğü benimsediğini dikkat çekiyor.

Hakikaten zaman zaman insanın aklına gelmiyor değil, neydi farklı farklı düşünen insanların hepsinin de Ülkücü olabilmesinin sırrı?

Benim kanaatimce aynen “Türk Üst Kimliği” gibi bir kavramdı Ülkücülük. Nasıl ki, Laz Hasan, Çerkez Ömer, Gürcü Halit, Kürt Osman, Yörük Halil, hatta Arap İsmail, Türk ve Türk Milliyetçisi olabildiyse, Anadolu Türk Muhafazakârından, Atatürkçüsüne, Ümmetçisinden, Laikine, Sunnisinden, Alevisine, hatta Şamaniste kadar birçok insan da bir tavır olarak, bir duruş olarak ortaya çıkmış, Ülkücü olabilmiştir.

İdam edilmeden önce Mustafa Pehlivanoğlu’nun mektubu bunun en güzel delilidir. Ne diyordu Pehlivanoğlu? Şunu hiçbir zaman unutmasınlar ki, Mustafalar ölür, Allah davası ölmez, Milliyetçilik yaşar… Yani Milliyetçilik Allah davası olarak görülmekte ve uğruna canlar verilmektedir.

Ülkenin o günkü şartlarında yaklaşan tehlikeye karşı Ülkücülük, belki de bir milletin yeniden uyanışının adıydı..Büyük Taarruzdan sonra, vatan sevgisi taşıyan insanların bir lider etrafında yeniden bir araya gelmesiydi.

Belki de, Sathı Müdafaa için toplanan insanların ortak adıydı.

Ne olursa olsun Ülkemizdeki en demokratik fikir hareketinin Ülkücülük olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oluyor. Bölücülük dışında her görüşten insanın fikirlerinin saygı ile dinlenildiği, fikirlerini anlatma fırsatının verildiğini söyleyebiliriz. Bu durum Ülkücü hareket içerisinde “Meşveret” mekanizmasının sürekli çalıştığının da bir göstergesidir.

“Ülküdaşlık Hukuku” tabirini herkes duymuştur. Belkide ülkücüleri bir arada tutan yazılı olmayan bu Ülküdaşlık hukukuydu. Bir Ülkücü diğerini kutsal bir emanet gözüyle görmekte ona sahip çıkıp koruyup kollamaktaydı.

Geçmişte Ülkücülüğün (bir nevi) birlikte hareket edebilmek olgusu olduğu tezi bana göre üzerinde durulması, düşünülmesi gereken bir iddiadır.

Bu günde; armudun sapı-üzümün çöpü anlayışından kurtulup birlikte hareket edebilme kabiliyeti yeniden yakalanabilirse, umulmadık düzeyde başarılı olunacağını düşünüyorum.

Türklüğün bir üst kimlik olarak benimsenmesinin Üniter yapı açısından önemi kadar, Ülkücülüğün ifade edilmesi de ideoloji açısından önemlidir. Türklük bu ülkede yaşayan herkesin ortak adıysa Ülkücülük de birlikte hareket eden vatanseverlerin ortak adıdır.

Ülkücülüğün onlarca tarifini yapmak mümkündür, İslami hassasiyetleri ön plana çıkartan, Türklüğü daha fazla önemseyen, Atatürkçülüğü vurgulayan insan tipine rastlamak mümkündür. Bunlar kişiye özel durumlardır, ancak Ülkücülük; bütün bu unsurların orantısal olarak var olduğu bir düşünce sistematiğidir . Ne var ki bunlardan birisini dışlayan, diğer hassasiyetleri kabul eden yada birisine daha fazla ağırlık kazandıran bir Ülkücülük anlayışından söz etmek mümkün değildir.

Ülkücüleri, Ülkücüler değilde genelde dışarıdaki insanlar ötekileştirmeye gayret etmektedir.Çirkin üsluplar ve saldırılar ile somut siyaset yaptıklarını sanarak Ülkücüler arasındaki dokuya zarar vermektedirler.

Profosyonel siyasetin kendine göre birtakım davranış metodlarını benimseyerek milyonlarca insanın emeği olan bir harekete karşı söylem geliştirerek, o hareketin gelişimini engelleyerek başarı elde etmeyi umanlar, Ülkücülerin gönlünde yara açmaktadır.Yoksa isteyen istediği mekanda istediği tarzda siyaset yapma hakkına sahiptir.Ülkücüler farklı yerlerde siyaset yapmak isterken, el evine sığınıp baba evini taşlamalarını içine sindirememektedir.

Ülkücülük İster birlikte hareket etme yeteneği olsun isterse tam anlamıyla netleşmiş bir fikir hareketi, benim gördüğüm Türkiyedeki en hoşgörülü, en demokrat ve en mütevazi fikir hareketidir.İnsana değer veren, yaşam tarzını değilde fikri olgunluğu daha fazla ön planda tutan, bu yönüyle de gerçek anlamda laik, vatansever insanların kendisine verdiği bir isimdir.

  

NELER SÖYLENDİ?
@
Kürsat TECEL

Kürsat TECEL

DİĞER YAZILARI Hata bizim, günah bizim, suç bizim.. Korona virüs en çok cahilleri öldürüyor? MÜMTAZER TÜRKÖNE’YE GÜLELİM Mİ AĞLAYALIM MI? Kılıçdaroğlu'nu yakalım! MERAL AKŞENER VE “İYİ PARTİ ÇÖKÜŞ DESTANI” NIN SEBEPLERİ! MERAL AKŞENER'İN PARTİSİ BAŞARILI OLABİLİR Mİ? CUMHURBAŞKANI ÖLDÜRÜLSEYDİ ÜLKEYİ DEVLET BAHÇELİ YÖNETECEKTİ! EGEMEN GAZETESİ VE PARALELCİLİK! BİZE NE BİRİLERİNİN VEKİLLİK HAYALLERİNDEN-2! ORTADOĞU’NUN ÇIRAK AKTÖRÜ;TÜRKİYE! TÜRK SORUNU VE TÜRK MİLLETİNİN KÜRT MİLLİYETİNDEN ÜSTÜNLÜĞÜ! ŞİVANPERVERİN MEVLANA OLDUĞU YERDE APO PEYGAMBER OLUR! 19.00 - GAZZE: ON DAKİKA- 19.12- BEŞ ŞEHİT: BİR DAKİKA! GÖZÜN AYDIN EY MİLLET! BÖLÜNÜYORUZ… ABDULLAH ÖCALAN’DA MI GİZLİ TANIK? VUR PENÇE-İ ÂLÎ'DEKİ ŞEMŞÎR AŞKINA! (CUMHURİYET BAYRAMI KUTLU OLSUN!) İKİ ŞEHİT BİR ADEM YAVUZ! KARA GÜNÜN ARDINDAN! BENİ ANLAYAN ŞEMDİN SAKIK'A BENDEN SELAM OLSUN DEVLET BABA DUY BİZİ! ÖTÜKEN OPERASYONU MUHSİN YAZICIOĞLU SUİKASTİ İLE BAŞLADI FETHULLAH GÜLEN CEMAATİ NEYİ BAŞARDI? TASVİYE EDİLMEK İSTENEN MHP DEĞİL TÜRKİYE’DİR… SİVAS’IN SEÇİMİ-YETENEKSİZ VEKİLE KIRMIZI KART! Ülkücülüğün Adresi Neresidir? ALEVİ Mİ SİN, SÜNNİ Mİ? BU KİMİN DEĞİRMENİNE SU TAŞIR YUSUFİYELİ KARDEŞİM? DEVELET BAHÇELİNİN ÇAĞRISINA KAYITSIZ KALANLARI TARİH AFFETMEYECEKTİR. İYİ MÜSLÜMAN OLMAK VE HANEFİ AVCI OLAYI! TERÖRLE MÜCADELEDEN MÜZAKEREYE GEÇİŞ… HALK OYLAMASININ KISA BİR DEĞERLENDİRMESİ OY DEĞİL SOY ÖNEMLİ SOY!
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA