Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 06-11-2014 15:19

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİNDE YÖK PROTESTOSU

Sivas'taki Cumhuriyet Üniversitesinde Genç-Sen üyesi bir grup öğrenci yürüyüş yaparak Yüksek Öğretim Kurulunu protesto etti.

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİNDE YÖK PROTESTOSU

Cumhuriyet Üniversitesi'ndeki merkezi kafeterya önünde bir araya gelen 12 kişilik Genç-Sen üyesi öğrenci grubu slogan atarak rektörlük binası önüne kadar yürüdü. Polisin geniş önlem aldığı yürüyüşte 'Müşteri değil öğrenciyiz' yazılı pankart taşıyarak bina önüne gelen öğrenciler adına Alican Altan açıklama yaptı. Altan, 6 Kasım tarihinin YÖK'e karşı mücadele günü olduğunu belirterek, 1 Mayıs'ın işçi ve emekçiler için olan öneminin 6 Kasım'da öğrenci gençliği için önemli olduğuna dikkat çekti. YÖK'ün her turda biraz daha büyüyen kartopu gibi gençliğin omuzlarında katlanılması güç bir yük olarak durduğuna işaret eden Altan, "Bilim ve özgürlüğe vurulan bu YÖK kelepçesinin bir an önce kırılması gerekir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayladığı yeni YÖK kanunu ile daha önce kaldırılan üniversiteden atılma uygulamasının geri getirildiğini belirterek, öğrencilerin ön lisans ve lisans programlarındaki öğrenim sürelerine göre okulu bitirememeleri halinde 4-9 yıl arasında okuldan atılmalarının önünün açıldığını söyledi. Altan, şöyle konuştu:

 

"Bu süreler içerisinde diploma alamayan öğrenciler okuldan atılacak. Kanun tasarısıyla ayrıca hazırlık bölümlerine de sınırlama getiriliyor. Hazırlık okuyanlar, en fazla 2 yıl öğrenim görebilecek. 2 yıl içerisinde hazırlığı geçemeyen olursa, üniversiteyle ilişiği kesilecek. Hazırlık okuma süresi ise ön lisans ve lisans bölümleri ile ilgili sınırlamaya dahil değil. Üniversiteden öğrenim süresi içerisinde mezun olamayan öğrencilere de ek olarak ceza sistemi getiriliyor.


Buna göre 2, 4, 5 ve 6 yıllık lisans programından bu süreler sonunda mezun olamayan öğrenciler, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ya da öğrenim ücretinin yanı sıra hesaplanan kredi başına ödenecek katkı payı ve öğrenim ücreti, dersin alınacağı dönem için belirlenen kredi başına katkı payı ve öğrenim ücretinin yüzde 50 fazlasıyla hesaplanarak alınacak. İşte bunun içindir ki gençlik, özlemini duyduğu üniversiteler yaratılıncaya kadar, demokratik halk üniversiteleri kurulana kadar, eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim hakkını kazanıncaya kadar, geleneğinden aldığı güçle ve inançla, 6 Kasımları YÖK ve YÖK'çüler için kabusa çevirmeye devam edecektir."

Öğrenciler daha sonra geldikleri güzergahı kullanarak dağıldı.

AdminAdmin