Sivas
Giriş Tarihi : 29-10-2014 16:18

‘29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI’ SİVAS’TA COŞKUYLA KUTLANDI

Atatürk Anıtına Çelenk Sunma ve Cumhuriyet Bayramı Konseri ile başlayan Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinlikleri Valilikte düzenlenen programla devam etti.

 ‘29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI’ SİVAS’TA COŞKUYLA KUTLANDI

 

   Valilikte düzenlenen programda Vali Âlim BARUT, TBMM İdare Amiri ve Sivas Milletvekili Malik Ejder ÖZDEMİR, Garnizon ve 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Fatih Celalettin SAĞIR, Belediye Başkanı Sami AYDIN tebrikleri kabul ettiler.  


   Buradaki programın ardından Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören alanına geçildi. Vali Âlim BARUT, Garnizon ve 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Fatih Celalettin SAĞIR, Belediye Başkanı Sami AYDIN, tören aracı ile gezerek öğrenci ve vatandaşların bayramını kutladılar.


  Tugay Bandosu eşliğinde saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından konuşmasında, 91. yıl önce Sivas’ta Cumhuriyet ilan edildiği gün neler yaşandığını anlatan bir gazete haberi ve fotoğrafını Sivaslılarla paylaşacağını söyleyen Vali Âlim BARUT; Sivaslıların 91 yıl önce Cumhuriyet rejimini benimseyip törenler yaptıklarını, sevinç gösterilerinde bulunduklarını ve aynı heyecanın 91 yıl sonrada devam ettiğini belirtti. Hayat Ağacı Dergisi 17. Sayısında yayınlanan ‘Sivas’ta Cumhuriyet’in İlanı Töreni’ adlı yazıyı okuyan Vali BARUT konuşmasında; ‘‘Vaktiyle Sivas’ta çıkan Türk ocağının yayını ‘‘Birlik’’ mecmuasında yayınlanan bir haberde Sivas’ta Cumhuriyet’in ilan edildiği günü ve yapılan töreni aktarıyor. Tören anını gösteren eski bir fotoğraf ise bu törene adeta bir canlı yayın havası vermektedir. Bu dumanlı fotoğraf belki de Türkiye’de Cumhuriyetin ilan edilmesini resmeden nâdir fotoğraflardan birisi belki de tek fotoğraftır.  

    
 
   ‘‘Cumhuriyet Tezahüratı’’ adlı haberin devamı şöyledir:  ‘‘Cumhuriyet ilanı haberi bir anda Sivas halkını hareket ve heyecana getirdi. Ahali mümessilleri belediyede içtima ederek, yapılacak şenliklerin programını hazırlayarak bu tarihi günün parlak merasimle tes’idini (kutlamasını) kararlaştırdı. Başta müftü ve belediye reisi olduğu halde bilumum cemiyetler ve bunlara iltihak eden kalabalık bir halk kütlesi hükümet meydanında toplandı.  Milli marşlar terennüm ederek gelen ve meydanı çerçeveleyen mektepler, polis ve jandarma kendilerine tahsis edilen mahallerde ahz-ı mevki etti (yerini aldı). Bilahare vali-i âlimiz Mümtaz Beyefendi, bilumum memurin ile beraber ictima mahallini teşrif buyurdular.  Belediye Reisi Rıza Bey Cumhuriyet’in bizim için en münasip bir şekl-i idare olduğunu ve bu günün şerefine icra-yı şâdümani (şenlik yapmak) etmekte memleketin çok haklı bulunduğunu söyledi.     



   Belediye reisi hitabesini okurken kaleden atılan toplar Sivas’ın yaşadığı kıymetli ve tarihi günü yüksek sesle bağırıyordu. Reis Bey’i müteakip genç hatibimiz ‘‘Eflatun Cem’’ son inkılabımızın tarihçesini yaparak Cumhuriyetin mahiyet ve hakikatini teşrih etti. İnkılab-ı ahirin (son inkılabın) pek mesut ve tabii bir neticesi olan Cumhuriyeti din ve bugünkü idari ihtiyaç nokta-i nazarından mütalaa ederek genç Türkiye’nin en nihayet hakiki ve asri bir idareye mazhariyetini izah eyledi. Nakibüleşraf Feyzullah Efendi tarafından okunan dua ile bu şerefli günün saadet-i milliye ile tetevvüc (taçlanmasına) eylemesine dua eyledi. Mektepler bütün sokakları dolaştı. Vali Beyefendi tekrar belediyede ictima eden halk mümesillerini ziyaret ederek hükümet namına gösterilen tezahürat ve alakaya teşekkür eylediler. O gün akşama kadar memurin ve ahali birbirini tebrik etti. Allah’tan en büyük tazarrumuz esaret zincirlerini kırarak hürriyet saadetine erişen vatanımızı mesut eylemesi, memleketin ihtiyacıyla mütenasip bir şekli iktisap eden (kazanan) hükümetimizin ilelebed (sonsuza kadar) pâyidar kılması (ayakta bırakması), bizleri felaket uçurumundan kurtaran, taze hayat bahşeden halaskârımız (kurtarıcımız) ve muazzez Reis-i Cumhurumuz Gazi Paşa Hazretlerine uzun ömürler ihsan buyurmasıdır. 



   Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti, Yaşasın Gazi Paşamız, Reis-i Cumhurumuz Mustafa Kemal Paşa Hazretleri!’’ ifadelerine yer verdi.        



   Vali Âlim BARUT’un konuşmasının ardından ‘Cumhuriyet Bayramı’ etkinlikleri kapsamında ilimiz ortaöğretim okulları arasında düzenlenen Cumhuriyet Bayramı ve Atatürk konulu resim, kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Cumhuriyet Meydanı’ndaki kutlamalar resmi geçit töreni ile sona erdi. 



  Tören programının ardından Atatürk Kültür Merkezi'ne geçen Vali Âlim BARUT ve beraberindekiler Cumhuriyet’in kuruluşunun 91. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Cumhuriyet ve Atatürk’ konulu fotoğraf ve resim sergisi açılışına katıldı. Burada ‘Cumhuriyet ve Atatürk’ konulu fotoğraf ve resim sergisi hakkında İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir PÜRLÜ’den bilgi alan Vali BARUT sergide bulunan öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

AdminAdmin