Sivas
Giriş Tarihi : 24-10-2014 22:27

SİVASLI ÇİFTÇİLER İÇİN TOPRAK ANALİZLERİ YAPILIYOR

Sivas Ziraat Odası’nın başlattığı toprak analiz uygulamasıyla Sivaslı Çiftçilerin, gübre giderlerinin azaltılarak ve verimlerinin artırılması hedefleniyor.

SİVASLI ÇİFTÇİLER İÇİN TOPRAK ANALİZLERİ YAPILIYOR

Sivas Ziraat Odası’nın başlattığı toprak analiz uygulamasıyla Sivaslı Çiftçilerin, gübre giderlerinin azaltılarak ve verimlerinin artırılması hedefleniyor. Ziraat Odası’nın başlattığı çalışmalar sonucu, yaklaşık 30 köyde çalışma yapan Gübretaş’a ait Gezici Toprak Tahlil aracı, hazırlayacağı raporu Ziraat Odası’na göndereceği belirtildi. Rapora göre hangi toprakta hangi gübrenin kullanılacağı ve yüksek verim alınacağı belli olacak.

Sivas Ziraat Odası’ndan yapılan açıklamaya göre, Gübretaş’a ait Gezici Toprak Tahlil aracının toprak tahlilleri yapmak üzere Sivas’a geldiği kaydedildi. 30 köyde örnekleme usulüyle toprak analiz örnekleri alarak bölgeye ait toprak özelliklerini, bitki besin elementlerinin varlığı konusunda rapor hazırlanması için gerekli çalışmaların başlatıldığı kaydedilen açıklamada, Hazırlanacak olan rapor doğrultusunda yörede eksikliği hissedilen ve toprak yapısına göre bitki besin elementlerinin toprağa verilmesi sağlanarak etkin bir gübre kullanımı sağlanacağı böylelikle çiftçilerin tarımsal girdi giderleri azalacak diğer yandan verim artacağı ifade edildi.

Bu çalışmalar gelecek yılda köy bazlı olarak daha geniş kapsamlı olarak devam edecek. Samsun Gübre Fabrikaları bölge müdürlüğü görevlisi Uğur Kabacı, Ziraat Odasıyla birlikte yaklaşık 30 köyden toprak numunesi alımı ve çiftçi bilgilendirmesi yaptıklarını belirterek, “Bu faaliyetlerimiz mevsime bağlı olarak devam edecek. Amacımız çiftçimize faydalı olmak teknik yönden bildiklerimizi paylaşmak. Faydalı geçen bu süreç devam edecek. Firma olarak 4-5 yıldır taban gübresine yoğunlaştık. Bölgemizin buna ihtiyacı var.” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ ise ziraat odası olarak bundan sonra toprak analizi yaptırarak gübre haritasını çıkartacaklarını aktararak, “Gübretaş Gezici Toprak Tahlil aracı ilkbaharda yeniden Sivas’a gelecek. Yapacağı toprak analizlerini raporlar halinde bize sunacak bizlerde çiftçimizin hangi gübreyi kullanması gerektiğini bildireceğiz. Böylece çiftçilerimizin ürün verimi artacak, gübre gider maliyeti azalacak” dedi.

AdminAdmin