Sivas
Giriş Tarihi : 23-10-2014 23:13

SİVAS'TAN ÇİN VE BULGARİSTAN'A MADEN İHRACATI

Koyulhisar ilçesinde bir firma tarafından işletilen maden ocağından çıkarılan çinko, kurşun ve bakır, şirketin yörede bulunan fabrikasındaki ayrıştırma işlemlerinin ardından Çin ve Bulgaristan'a ihraç ediliyor Firmanın yetkilisi Tevrat Yeniyol: "Günlük kapasitemiz 200 ton olan maden ocağımızda, kış şartları.

SİVAS'TAN ÇİN VE BULGARİSTAN'A MADEN İHRACATI

Sivas'ın Koyulhisar ilçesine bir firma tarafından işletilen maden ocağından çıkarılan çinko, kurşun ve bakır, şirketin yörede bulunan fabrikasındaki ayrıştırma işlemlerinin ardından Çin ve Bulgaristan'a ihraç ediliyor.

Koyulhisar'a 55 kilometre uzaklıktaki Aksu köyü yakınlarında bulunan maden ocağını işleten firmanın yetkilisi Tevrat Yeniyol,  yaptığı açıklamada, şirketlerinin bölgede geniş bir alanda maden arama izni bulunduğunu belirtti.

Üretim kapasiteleri hakkında bilgi veren Yeniyol, "Günlük kapasitemiz 200 ton olan maden ocağımızda, kış şartları nedeniyle tam kapasite çalışmadığımız için günlük 80 ton maden çıkartabiliyoruz. Maden arama bölgemizde 50 milyon ton maden olduğu tahmin edilmektedir. Bu yerden 47 yıldır, bugüne kadar yaklaşık bir milyon ton maden çıkartılmıştır. Bu da demek oluyor ki maden bölgesi olarak zenginiz" dedi.

Çıkarılan madenin, Çandır köyü yakınlarındaki fabrikalarında ayrıştırma (zenginleştirme) işlemlerinin ardından Çin ve Bulgaristan'a ihraç edildiğini ifade eden Yeniyol, Türkiye'nin maden zengini bir ülke olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Buna karşın izabe (madenleri ergitme, sıvı durumuna getirme) tesisi dediğimiz, madeni yüzde 100 metal haline getirecek tesisimiz yoktur. Bu nedenle madenimizi Bulgaristan ve Çin'e ihraç etmek zorunda kalıyoruz. Bu ülkelerde gerekli işlemleri yapıldıktan sonra işlenmiş madeni geri alıyoruz. Bu ülkelerde gerekli işlemleri yapılan maden, Türkiye'ye tekrar satılıyor. Bu da ister istemez pahalı oluyor."

Yöre halkının "ekmek kapısı"

Maden işletmesinin yöre halkı için önemli bir "ekmek kapısı" belirten Yeniyol, "Maden ocağımız bölge insanına istihdam sağlamış ve halen bu istihdam devam etmektedir. Bugüne kadar binlerce kişiyi emekli etmiş ve halen 80 kişi şirketimizde çalışmaktadır" ifadesini kullandı.

İşçilerinin yüzde 90'ının bölge halkından oluştuğunu dile getiren Yeniyol, "Teknik ve kalifiye elemanlardan oluşan yüzde 10'luk kısım ise yurdun başka bölgelerinden istihdam edilmektedir. Bu maden ocağı çalışmadığı zaman, bölge insanının hiçbir geçim kaynağı bulunmamaktadır. Bölgemizde tarıma uygun bir arazi yok. Bölge insanı madencilik yapmak zorunda" diye konuştu.

Yeniyol, çalışan sayısını artırmayı planladıklarını dile getirdi.

"Yer altında çalışıp da 'risk yoktur' diyen yalan söyler"

Maden ocağında 10 yıldır çalışan Erdal Kaya da "Bura bizim ekmek kapımız. Gerekli güvenliğinizi aldığınız takdirde hiçbir zorluğu yoktur. İşletme yetkililerimiz iş güvenliği konusunda hiçbir sıkıntı yapmıyor. Gerekli tüm teçhizat ve malzememizi alıyor. Risk illaki vardır. Yer altında çalışıp da 'risk yoktur' diyen yalan söyler. Bu riskleri de vardiya çavuşları, vardiya yetkilileri fark ediyor" diye konuştu.

 

Kaya, bölge halkı için tek "ekmek kapısı"nın maden ocağı olduğunu belirtti.

AdminAdmin