Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 19-10-2014 08:36

ANNE SÜTÜ VE EMZİRME KONULU BİR SEMPOZYUM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi işbirliği ile Anne Sütü ve Emzirme Sempozyumu düzenlendi

ANNE SÜTÜ VE EMZİRME KONULU BİR SEMPOZYUM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezinde gerçekleştirilen sempozyuma Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık ve eşi Leman Kocacık, Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Okay Bulut, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan V. M.Fikret Ergüngör, Sivas Halk Sağlığı İl Müdürü Levent Sağlam, Sivas Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Yavuz Orak, başhekim yardımcıları öğretim üyeleri, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan   Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, anne sütünün faydalı olduğunun bilim adamları tarafından kanıtlandığını kaydederek, anne sütünün en güzel doğal besin olduğu ve insan sağlığına katkı sağladığına hiç şüphe olmadığını, bu bakımdan anne sütünün önemi ve gerekliliğinin göz ardı edilemeyeceğini vurgulayarak, sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof.Dr.M.Fikret Ergüngör ise, ekim ayının 2. haftasının anne sütü ve emzirme haftası olduğunu, bu kapsamda sempozyumu gerçekleştirdiklerini, 2015 yılının da emzirme yılı olacağını ve  etkinliklerinin devam edeceğini ifade ederek, bu programı tertip eden herkese teşekkür etti.

 Sempozyum Başkanı Doç Dr. Zehra Gölbaşı ise anne sütünün faydalarından bahsetti. Bebeklerin yaşama sağlıklı başlaması için anne sütünün önemine dikkat çekerek, “Çocuk sağlığını koruma ve geliştirmede belki de en doğal ve maliyeti en düşük olan yöntem anne sütü ile beslenmeye başlatmak ve sürdürmektir. Yapılan çalışmalara bakıldığında bebek ölümlerini önlemeye yönelik faaliyetler içerisinde en büyük katkısı olan faaliyetin anne sütü ile emzirme oranlarını artırmaya yönelik faaliyetler olduğunu görmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de Anne Sütü-Emzirme Politikaları ve Uygulamaları konulu bir konferans veren Halk Sağlığı Kurumu, Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı Sorumlusu Melek Kılıç, Türkiye anne sütü ve bebek sağlığı kapsamında yapılan çalışmaları değerlendirdi. Kılıç, “Bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi gerekir. 6 aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmeli, 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesi gerekir” dedi.

 İl Sağlık Müdürlüğü ,Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ile de işbirliği yapılan sempozyum 2 oturumda gerçekleşerek  Emzirme ile İlgili Temel Kurallar, Başarılı Emzirme İçin Emzirme Danışmanlığı ve Emzirme Sürecinde Yaşanan Sorunlar ele alındı.

 
AdminAdmin