Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 16-10-2014 21:34

PROF.DR.ERGÜNGÖR’DEN DAVET…

Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan vekili Prof. Dr. Fikret Ergüngör, bugün Üniversite Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan sempozyum ile ilgili kamuoyunu bilgilendirdi.

PROF.DR.ERGÜNGÖR’DEN DAVET…

 

Anne sütü ve emzirmenin önemine değinen Ergüngör, ana çocuk sağlığı alanında çalışan tüm sağlık çalışanlarını bu sempozyuma davet etti.

Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimler Fakültesi Dekan vekili Prof. Dr. Fikret Ergüngör, düzenlediği basın toplantısında bugün gerçekleşecek olan “Anne sütü bir hak, emzirme sorumluluk” konulu sempozyum ile ilgili bilgi verdi.

Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Tesislerde düzenlenen kahvaltıda Sivas’ta faaliyet gösteren  basın temsilcileriyle bir araya geldi. Bugün düzenlenecek olan (17.10.2014) Anne Sütü sempozyumu ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmek adına bu toplantıyı gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Ergüngör bu vesileyle basınla da tanışıp kaynaşmayı amaçladıklarını ifade etti.

Ergüngör şöyle konuştu: “Tarih boyunca bilinmektedir ki, Anne sütü yeni doğan bir bebeğin beslenmesi için sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için çok elzem… Dünya Sağlık Örgütü ve UNİCEF, anne sütü ile beslenmenin başlanması ve 6 aydan sonra ek gıdalarla iki yaşın sonuna kadar da bu anne sütünü almaya devam etmesini öneriyor.

Anne sütünün ve emzirmenin desteklenmesi için ülkemizin de içinde olduğu birçok ülkede Ekim ayının ilk haftası Dünya Emzirme Haftası olarak kutlanıyor. Bu hafta münasebetiyle düzenlenen bu sempozyumda Anne sütü ve emzirmeyle ilgili güncel ve bilimsel bilgiler ve uygulamaların paylaşılması amaçlanıyor.

Emzirme sorumluluğu birincil olarak anneye ait olmasına rağmen ilk kez anne olacaklar dahil anne adaylarına gerekli bilgi ve beceriyi kazandırarak, onları doğru ve etkili emzirme konusunda desteklemek sağlık çalışanlarının görevleri arasındadır. Bu nedenle sempozyuma Ana çocuk sağlığı alanında çalışan sağlık personelinin ve bu alanda çalışmaya aday Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin katılımı hedeflenmiştir. İnternet üzerinden yapılan duyuruda da Tokat’tan da bu sempozyuma katılım olacağı haberini aldık.”

Ergüngör ayrıca “Sempozyumumuzun organizasyonu sırasında başta Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi olmak üzere İl Sağlık Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği’nin de büyük katkıları oldu. Bu vesileyle onlara da teşekkür ediyorum” dedi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan vekili Prof. Dr. Fikret Ergüngör’ün faaliyetleri ve projeleriyle ilgili açıklamalar yapmasının ardından bugün düzenlenecek olan Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Zehra Gölbaşı da sempozyumla ilgili bilgiler verdi.

Anne ve Çocuk sağlığına ilişkin sağlık göstergelerinin bir ülkenin gelişmişlik düzeyini gösterdiğini vurgulayan Doç. Dr. Gölbaşı, “Her ülke anne ve çocuk sağlığı düzeyini korumak ve geliştirmek için ulusal hedefleri içerisinde mutlaka yer veriyor. Bu bizim ülkemiz için de geçerli bir durum. Bizim ülkemizde de ana çocuk sağlığı sorunları hala öncelikli. Ülkemizin sağlık hedefleri içerisinde özellikle çocuk ölümlerini azaltmak, çocuk ve annelerin ölüm ve hastalanma oranlarını azaltmak yer alıyor” dedi.

“Yeri doğan bir bebeğin yaşama başladığı zaman ilk olarak ne yaptığına baktığımız zaman aslında sağlıklı bir şekilde nefes almak ve sağlıklı bir şekilde beslenmenin en önemli faktör olduğunu görüyoruz” diyen Doç. Dr. Gölbaşı anne sütünün önemini şu ifadelerle anlattı:

“Peki bir yeni doğan için sağlıklı beslenme nedir? Tabi ki anne sütü. Yeni doğan bir bebeğin sağlıklı beslenmesi için 3 hedef var. Doğumdan sonraki ilk yarım saat içerisinde anne sütü almasını sağlamak. İlk altı ay hiçbir besin maddesi olmadan sadece anne sütü almasını sağlamak. Ve iki yaşına kadar da anne sütüyle beraber diğer ek besinlerle sağlıklı bir şekilde beslenmesini sağlamak.”

AdminAdmin