Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 07-10-2014 21:08

GOJİ BERRY VADİSİ MEYVESİNİ VERDİ

Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde oluşturulan 'Goji Berry Vadisi' projesi ile köylüler kalkındırılacak ve köyden kente göç engellenmeye çalışılacak

GOJİ BERRY VADİSİ MEYVESİNİ VERDİ


Antalya'nın en kenarda kalmış ilçesi Gündoğmuş için 'Goji Berry Vadisi' projesi geliştirerek kent yaşamını terk eden Abdullah Kıldan, projenin ilk meyvelerini aldı. Daha önce Antalya'da güneş enerjisi ile çalışan elektrikli bisiklet taksi projesi ile tanınan girişimci Kıldan, 'Kurt Üzümü Gündoğmuş Kırsal Dönüşüm Projesi' geliştirerek Gündoğmuş'a yerleşti.

 14 DÖNÜM ALANA FİDAN

Uzakdoğu kökenli bir bitki olan Kurt Üzümü'nün (Goji Berry) Gündoğmuş'ta da yetiştirilebileceğini düşünen Kıldan, 14 dönümlük alanda fidan dikimi yaptı. Bu yıl ilk ürününü alan Kıldan, meyvenin tutmuş olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti belirterek meyvenin ilçede üreticisine 3 yıl içinde 135 bin lira gelir getirebilecek bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

 KÖYLÜYE TANITIYOR

Projeyi Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Eleroğlu ile geliştirdiklerini açıklayan Kıldan, asıl amaçlarının piyasada kilosu 60 liradan satılan kurutulmuş kurt üzümünü köylüye tanıtarak bu meyve sayesinde bölgede atıl durumda bulunan 52 bin 859 hektarlık alanın tarıma kazandırılmasını amaçladıklarını söyledi.

KİLOSU 100 BİN LİRA

Kurt üzümü tarımında ilk sonuçların olumlu olduğunu belirten Kıldan, "Dünyanın en yüksek dağları Himalayalar'da yetiştirilen goji berry'nin Gündoğmuş'a iyi uyum sağlayacağı ve tarımının rahatlıkla yapılabileceği ortaya çıktı" diye konuştu.14 dönüm alanda diktikleri 2 bin fideden ilk etapta 12 ton yaş, 2 ton da kuru kurt üzümü hasadı planladıklarını belirten Kıldan, "İlk hasadın piyasadaki yaklaşık karşılığı bu yılki rakamlara göre 100 bin TL civarında" dedi. Goji berry meyvesini en çok Almanya, Fransa, ABD, Suudi Arabistan'ın tükettiğini belirten Kıldan, Goji Berry Vadisi'nin Antalya'ya yakınlığının, ihracat olanaklarını artırdığını da sözlerine ekledi.

MUCİZE BİR MEYVE ÇEŞİDİ

Goji berry, bünyesinde barındırdığı vitaminler ve amino asitler ile tam bir mucize meyve. Günlük az miktarda yenmesi gereken meyve 19 ayrı aminoasit, yüzde 13 protein, yüksek değerde betakaroten, 21 iz minerali, çinko, demir, fosfor, B-complex, yüzde 8 E vitamini, Zeaxanthin, Germanyum, carotenoids, Beta Sitosterol, Cyperone, Solavetivone, Physalin, Betaine ve çok yüksek oranda C vitamini içeriyor.

 

Kilo verdirir, kanserden korur, dayanıklılığı arttırır, cinsel gücü arttırır, değerli DNA'ları korur, gençleştirir, kalbi güçlendirir, zihinsel fonksiyonları güçlendirir.

AdminAdmin